Katastrofa! Letoun na sluneční energii spadl do Tichého oceánu! Pilota sežrali žraloci!

bloodinthewater

Zaujal vás nadpis tohoto článku? Mě taky! Pochopitelně není pravdivý, tedy pokud nějaký jiný letoun než Solar Impulse II do Tichého oceánu skutečně nespadl. Nevěřím ale, že pokud by se tak stalo, zůstalo by to bez povšimnutí médií. Stalo se už zvykem, že katastrofy a neštěstí se objevují v médiích častěji, než úspěšné výkony a projekty. A netýká se to bohužel jen médií určeným široké veřejnosti, ale i médií odborných, nebo za odborné se vydávající. Nevadí.

Od doby, co se věnuji letecké novinařině, mám raději pozitivní informace – a že jich je! Ty negativní se tak jako tak k letcům i k veřejnosti dostanou a nevidím důvod, proč bych si s nimi „špinil“ své vypiplávané soukromé médium. Spadlo letadlo? Zahynuli lidé? To je smutné. Do doby, než ale bude známa příčina, a ještě lépe příčina, jejíž odhalením se mohou ostatní piloti poučit a vyvarovat se jí v budoucnosti, je to jen informace, kterou rád přenecháme médiím „pro davy“.

Proč to tady vůbec píšu? Nedávno jsem byl požádán jedním členem Rady televize airZone.TV, aby příspěvky v rubrice Nejnovější zprávy měly atraktivnější nadpisy, případně abychom se více věnovali tématům, která budou zvyšovat návštěvnost a tedy i atraktivitu našeho média. Jaká témata by to měla být, jsem zmínil výše. S touto připomínkou souhlasím na půl.

Ano, nadpis je to, co většinou rozhoduje, zda čtenář bude článek číst, nebo ne. Proto se budeme snažit, vystihnout nadpisem pokud možno to nejpodstatnější.

Ne, „atraktivnějším“ tématům se věnovat nebudeme. Jsem si jistý, že z letectví nabízíme ta nejatraktivnější možná témata. Ať už jde o sport – přinášíme zprávy ze všech národních i mezinárodních leteckých akcí – včetně Red Bull Air Race nebo Red Bull X-Alps, navštěvujeme ty nejzajímavější akce pořádané doma i v zahraničí, povídáme si s nejvýznamnějšími leteckými osobnostmi, mapujeme leteckou historii a představujeme nejzajímavější letecké profese.

AirZone.TV je nové moderní médium. Nejsme výstřižkovou službou přebírající pouze informace z tiskových zpráv nebo od inzertních partnerů. Náš „televizní“ obsah je původní – ryze z naší dílny. V hlavním programu nesdílíme cizí videa a pokud ano, upravujeme je pro našeho diváka překlady nebo titulky a vždy se souhlasem autorů. Prakticky denně přinášíme aktuální zpravodajství v rubrice Nejnovější zprávy. Informujeme nejen textem a fotografiemi, ale zvukovou formou publikovanými telefonickými rozhovory. A těší nás, že malé i velké hvězdy našeho letectví si s námi rády povídají. A těší nás, že i naši diváci nás mají rádi.

I v případě počtu shlédnutí příspěvků a kliknutí na internetové stránky, nebo lajků na Facebooku totiž podle nás platí, že méně je někdy více.

Takže zbývá napravit chybu z nadpisu. Správně to je: „Úspěch! Letoun na sluneční energii překonal v pořádku Tichý oceán! Všichni zdrávi!“ To je, podle mě, skutečná BOMBA!

Miroslav Oros, šéfredaktor airZone.TV

Zveřejnit odpověď