Nákladní raketa Falcon 9 k ISS nedoletěla. Explodovala dvě minuty po startu.

Exploze rakety Falcon 9 (zdroj CNN)
Exploze rakety Falcon 9 (zdroj CNN)

Zásoby pro posádku vesmírné stanice ISS, ale také další podklady a vybavení včetně adaptéru pro připojování soukromých vesmírných lodí, které vezla nákladní bezpilotní kosmická raketa Falcon 9, do svého cíle nedorazí. V neděli 28. června 2015 se totiž krátce po startu z misu Canaveral vzňala a explodovala. Příčinou havárie byl zřejmě vysoký přetlak v kyslíkové nádrži.

Nehoda nákladní lodi Falcon 9, která může vynést na oběžnou dráhu až 13 150 kg nákladu, podle představitelů NASA neohrozí posádku ISS. Ta disponuje zásobami na další čtyři měsíce.

Nákladní rakety Falcon 9 provozuje soukromá společnost Space X. Ta po nedělní nehodě oznámila, že na dobu několika měsíců přerušuje lety s těmito raketami. Obdobně své lety ale po říjnové nehodě omezila i firma Orbit ATK, druhá soukromá společnost provozující nákladní rakety Antares. Jedinou dohlednou možností, jak přepravit zásoby na ISS tak zůstává ruská nákladní vesmírná loď Progress, jejíž start je naplánován na 3. července. I tento typ má ale za sebou nedávný neúspěch, když se mu v dubnu nepodařilo s ISS spojit a následně shořel při sestupu v atmosféře.

Zveřejnit odpověď