Nepřeslechnutelný UL-39 Albi poprvé v pondělí vzlétl! (audio + video)

Ultralehký letoun UL-39 Abli – projekt Ústavu letadlové techniky Fakulty strojní ČVUT – poprvé veřejně vzlétl v pondělí 3. dubna 2016 krátce po 16. hodině na letišti České Budějovice.

 

Letoun je v česku unikátní především použitým pohonem – tedy ventilátorovým stupněm, nebo chcete-li dmychadlem, který je poháněn vysokootáčkovým pístovým motorem. Trup je přitom nedílnou součástí pohonné jednotky. Valná většina komponentů letounu vznikla technologií autoklávu – tedy vytvrzováním uhlíkových kompozitních materiálů ve speciálních zařízeních pomocí vysokého tlaku a vysoké teploty – tato technologie také není u ultralightů běžně používaná.

Poslechněte si zvuk upraveného motoru BMW instalovaného v UL-39:

 

FI2A4754-1

Na výrobě prototypu se kromě zmíněného Ústavu letadlové techniky podílely ještě firmy LA Composite a Jihlavan Airplanes. Poslední zmíněná firma měla na starosti finální montáž a především zálet letounu. Zkušebním pilotem se stal a při prvním veřejném letu letoun předvedl Radim Štěrba. Provedl hned několik letů a potvrdil sedmi desítkám pozvaných hostů, že tento projekt je životaschopný.

FI2A4364-1

Od počátku projektu uplynulo 17 let a podílelo se na něm více než 200 lidí. UL-39 Albi posloužil jako předmět diplomové práce celkem 130 studentům!

Náš štáb byl na místě, podrobnou reportáž přineseme během několika dní. Podívejte se ale na video bez komentáře:

FI2A4440

Technická data UL-39 Albi

Rozpětí: 7,22 m
Délka: 7,49 m
Výška: 2,99 m
MTOM: 472,5 kg

Rychlosti
65 km/h – pádová rychlost v přistávací konfiguraci
340 km/h – maximální rychlost

IMG_0668

Za fotografie děkujeme Janu Fridrichovi.

 

Zveřejnit odpověď