Plachtařské mistrovství ČR 2016 – Je dobojováno! Mistry ČR jsou Dvořák, Mraček a Cink

Pátek 3. června – Je dobojováno!

11:15 Vzhledem k tomu, že počasí nedává naději ulétnout regulérní disciplínu doporučuje meteorolog Jan Horák nevypisovat soutěžní disciplíny. Ředitel doporučení akceptuje a ruší dnešní soutěžní den. Je dobojováno. Přestože vyhlášení výsledků začne až v 17 hodin, můžeme konstatovat, že mistry ČR v plachtění v neklapkových třídách pro rok 2016 jsou Ondřej Dvořák (klubová třída), Roman Mraček (kombi open) a Miloslav Cink (kombi 15m).

8:30 Ředitel soutěže Pavel Řeřicha velí nestavět grid a vyčkávat. Je sice po dešti a zataženo, ale zlepšení počasí je pravděpodobné. Rozhodne se v 11 hodin.

Čtvrtek 2. června – platná 7. úloha

Čtvrtek ukázal, že se dá letět i pod zataženou oblohou. Aktivita doprovodných vozidel s přepravními vozíky „tranďáky“ byla sice o něco vyšší než v minulých dnech, zpět na letiště to dotáhla zhruba polovina pilotů. V klubové třídě si vítězství připsal Švéd Gunnar Axelsson, v Kombi open Petr Stárek ze Zbraslavic a za Kombi 15m si pro lahev vína od vinařství Starý Vrch přijde Andreas Belz z Německa. V průběžných výsledcích figurují na špici Ondřej Dvořák, Roman Mraček a Miloslav Cink.

Středa 1. června – platná 6. úloha

18:40 Pro dnešek je dobojováno!

Kde se vzal, tu se vzal, v klubové třídě po 6. disciplíně průběžně vede úřadující mistr Evropy Ondřej Dvořák, který dnes zalétl třetí nejlepší výkon.  Vítězem 6. úlohy v klubovkách je Leoš Strnádek.

V kombi open dnes výborně zaletěl Francouz Eric Napoleon, který ulétl 240 km průměrnou rychlostí 115,8 km/h. V průběžném pořadí ho to katapultovalo ze 4. na 2. místo.

V kombi 15m dnes dominoval Němec Marko Zettier před svým kolegou Andreasem Belzem. Solidně opět zalétal dnes třetí mladoboleslavský Karel Novák.

Podívejte se na videoklip, který je tentokrát věnován „dělníkům nebes“ – vlekařům:

https://youtu.be/Lrh9oqNMZhU

13:00 Celé startovní pole je opět ve vzduchu. Počasí vypadá navzdory předpovědi dobře. Opět kratší trati, takže první piloti by měli být zpět během hodiny až dvou.

Úterý 31. května – 5. platná úloha

21:00 Počasí bylo nakonec příznivé a úloha je platná.

klubové třídě se dnes dařilo Tomášovi Suchánkovi a dílčím vítězstvím se vyšplhal v průběžném pořadí nuž na čtvrté místo. Ondřej Dvořák už je třetí. Jana Pavlíka střídá ve vedení David Mach.

Ve třídě kombi 15m dnes zvítězil Guillaume Girard z Francie, dařilo s také juniorovi Karlu Novákovi, který skončil druhý. Celkově stále vede Miloslav Cink.

V kategorii kombi open kráčí za titulem Roman Mraček, který si připsal třetí vítězství v řadě a přirozeně vede. Zpět ve hře o medaile je dnes druhý Martin Hřivna, který ještě svede souboj o stříbro s průběžně třetím Petrem Krejčiříkem. Tedy pokud Roman Mraček něco zásadně nepokazí.

Do konce šampionátu zbývají ještě tři soutěžní dny, nový mistr ČR bude znám v pátek.

12:30 Kupovitá oblačnost roste v některých oblastech do závratných výšin, v jiných vypadá přijatelně. Vzlety probíhají od 11:35. Snad všichni zvládnou odletět své AAT trati na 2 hodiny ještě před nástupem bouřek.

image

10:00 Horko a modrá obloha se rychle pokrývá kupovitou oblačností. Hrozící bouřky nutí účastníky spěchat. Briefing v 10:15 a opět krátké tratě, aby se všichni stačili vrátit, než vypukne peklo. Odletí se dnes pátá úloha?

Pondělí 30. května

19:30 Plachtařské mistrovství ČR je platné!

Počasí vyšlo nakonec devátý soutěžní den nad očekávání. Slušné dostupy a silné stoupavé proudy pod kumuly, které nepřerůstaly do bouřek, umožnily závodníkům letět velice rychle, takže první byl v cíli už kolem 15. hodiny.

Podívejte se na dnešní video.

Na startu v Klubové kategorii dnes bylo 46 závodníků. Po sedmém místě ve třetí disciplíně dnes všem vypálila rybník mladá, krásná a nadějná Barča Moravcová z Aeroklubu Zbraslavice! Škoda přistání do pole ve druhé disciplíně. V průběžném pořadí vede Jan Pavlík z AK Křižanov s poměrně slušným náskokem před Davidem Machem z AK Hronov a Lubomírem Motlem z AK Kyjov. Zaútočit určitě bude chtít i zatím čtvrtý úřadující mistr Evropy Ondřej Dvořák.

160530_Den8_pondeli_T4.Still008

Ve třídě Kombi 15m svádí souboj o titul Pavel Loužecký z AK Přibyslav a Miloslav Cink z AK Plzeň-Letkov. Dnes se více dařilo prvnímu zmíněnému, který v průběžném pořadí vede o 30 bodů. Průběžně třetí je Jana Vepřeková a čtvrtá Dana Nováková.

Roman Mraček z AK Plzeň-Letkov přidal dnes ke dvěma druhým a jednomu prvnímu místu další dílčí vítězství a stále vede celkové pořadí kategorie Kombi open. Podle jeho vlastních slov sice nezvolil nejlepší strategii pro dosažení severního otočného bodu. Ale stačilo to. Petr Krejčiřík z AK Hranice stále drží druhou pozici, na třetí se posunul dnes druhý Daneš Grula reprezentující AK Brno-Medlánky.

160530_Den8_pondeli_T4.Still007

Platné čtyři disciplíny znamenají, že mistrovství ČR v bezmotorovém létání 2016 je platné. O těch, kteří si rozeberou medaile, se ale bude rozhodovat až do soboty 4. června. AirZone.TV je v Moravské Třebové u toho.

13:40 Všichni závodníci ve vzduchu! Počasí vypadá náramně!

7:30 Pohled na ranní oblohu předznamenává, že i dnes to bude loterie s počasím. V noci navíc opět sprchlo. Dá se předpokládat, že to bude opět o dlouhém vyčkávání s nejistým koncem.

Organizátoři ale sveřepě připravují tratě. Dnes to vypadá na kratší AAT disciplíny cca na 1,5 hodiny. Briefing v 11 hodin.

image

Během odpoledne přineseme na airZone.TV výběr z rozhovorů se závodníky a organizátory.

Neděle 29. května

Přestože neděle vypadala od rána velice slibně, brzy začal foukat nepříjemně silný vítr a základny kupovité oblačnosti byly navíc poměrně nízko. Organizátoři odkládali starty až do 14 hodinu, kdy do vzduchu pustili klubovou třídu. Většině pilotů se ale nepodařilo rozumně zachytit, což vedlo k tomu, že po další hodině ředitel soutěže soutěžní den zrušil. Souboj s počasím pokračuje zase zítra.

Sobota 28. května 

Přestože v tuto chvíli – v sobotu večer – v Moravské Třebové prší, dnešek se dá považovat za úspěšný. Přes problémy s počasím, kdy už od brzkého odpoledne hrozily bouřky odletěly všechny třídy třetí soutěžní úlohu. Pro uznání mistrovství platným je potřeba ještě alespoň jedna.

160528_Den7_sobota.Still005

Klubová třída dnes letěla AAT disciplínu na 2 hodiny v délce 105 – 211 km. Nejlépe si s touto úlohou poradil kroměřížský Zdeněk Balcárek. Po včerejším přistání do pole si náladu určitě spravila Barbora Moravcová, která dnes zaletěla sedmý nejlepší výkon. V průběžném pořadí vede Jan Pavlík, druhý je David Mach a třetí Lubomír Mottl.

Třída Kombi 15m měla připravenou též AAT úlohu na 2 hodiny – s maximální délkou 350 km. Triumf dnes slavili Němci. Nejlepší výkon zaznamenal Marko Zettier a o deset bodů druhý skončil dnes Andreas Belz. Němci letěli výborně a zbytku startovního pole nadělili více než 100 bodů! V průběžném pořadí stále vede vítěz včerejší 2. úlohy Miloslav Cink, druhý je Pavel Loužecký a třetí Jana Vepřeková.

160528_Den7_sobota.Still006

Roman Mraček dominuje dosavadnímu průběhu mistrovství ČR v kategorii Kombi open. V úvodních dvou úlohách byl druhý a dnes zvítězil. Navíc dnes přelétal své soupeře o více než 20 km/h! Roman Mraček díky tomu přirozeně vede ve své kategorii a jeho náskok je už více než 200 bodů. Na průběžnou stříbrnou příčku se vrátil Petr Krejčiřík, který se po druhé disciplíně propadl pod stupně vítězů.

Mistry České republiky v plachtění bychom měli znát v sobotu 4. června.

Podívejte se na video dokumentující atmosféru probíhajícího plachtařského mistrovství ČR a my se z Moravské Třebové zase brzy ozveme.

Aktuální zprávy, zadání úloh a výsledky naleznete na www.pmcr2016.cz.

Miroslav Oros, airZone.TV

Zveřejnit odpověď