X-Alps 2015 – Den 7 – Dobývání Matterhornu. Stanislav Mayer zpátky v první desítce! (+ ranní briefing P. Kostrhuna)

matterhorn

Chriegel Maurer odlétá ze 7. otočného bodu – Matterhornu

Sobota 11. července bude na X-Alpu ve znamení dobývání 7. otočného bodu, kterým je Matterhorn. Tato starost se už netýká průběžně vedoucího Christiana Maurera, který má dobytí Matterhornu za sebou už od včerejška, ještě večer stačil sletět do údolí severně od této nádherné hory a dnes v 7 ráno už kráčel přes Sion na západ. Zbytek startovního pole si ale právě dnes bude lámat hlavu s tím, jakou taktiku pro dosažení tohoto otočného bodu zvolit.

Je zde mnoho proměnných a také nějaké pastičky. Opět bude nutné vypořádat se s poměrně silným západním větrem a také dát pozor na zakázané prostory. Při pohledu na rozmístění závodníků vidíme, že taktik je hned několik. Jakou zvolil český tým?

Voláme supportérovi Petrovi Kostrhunovi:

 

den7_mapa_rano

A jak je vidět v průběhu dopoledne, spousta taktik bere brzy za své. Včetně té lídra soutěže Christiana Maurere. Brzy po startu přistává v silném údolním větru východně od Lémanského jezera v nadmořské výšce 400 metrů a musí pokračovat po svých. Reportér Red Bullu to komentuje slovy: „Magie Christiana Maurera vyprchala.“ Já bych byl s těmito silnými slovy opatrný. Zbývá 350 km vzdušnou čarou a Chriegl neřekl poslední slovo. I když, nepřejeme mu nic zlého, ale nemusí mu vždy vyjít vše, že? :-) Výborně si vede nováček Sebastian Huber z Německa. Je třetí a na rozdíl od dvou vedoucích závodníků letí.

P-20150708-00248_HiRes JPEG 24bit RGB News

Christian Maurer – chodící…

Ve 12:45 vidíme ve vzduchu i našeho „Stenlyho“ Mayera. Letí společně s Polákem Pawlem Faronem a momentálně figuruje opět na senzačním 6. místě. Naše rozpaky nad včerejší náhlou změnou taktiky se ukazují jako liché. Pochvala pro „vedení“ českého týmu!

Máme chvilku podívat se i na druhou stranu tabulky. Nejsilnějším adeptem na zítřejší vyškrtnutí je Kolumbijec Alex Villa, který zvládl teprve jen něco málo přes třetinu trati. Trochu smutný je i pohled na aktuální pozici Rumuna Coconey (nevím, jak je správně tento tvar, tak používám vzor „předseda“). Running Toma je na 25. místě a blíží se k polovině trati. Nevím, nevím, zda to Toma letos do Monaka do 17. července 12:00 stihne. I když… U Tomy nikdy nevíme a dovolím si tipnout, že pokud je v pohodě, můžeme ho v Monaku očekávat… Ale bude to „tip-ťop“.

Ale zpět k boji o Matterhorn. Vypadá to, že je to skutečně boj se silným západním větrem. Piloti vytočí stoupák, který je snáší zpět, aby se následně prosazovali proti větru a začínali znovu. Sisyfovská práce. Polák Faron už přistál na kopci a pokračuje po svých. A pokračuje rychleji, než jeho letící kolegové! V tomto větru bych ale na kopci přistávat nechtěl…

I když, je otázkou, kde je lepší přistávat. Na kopci v turbulencích, nebo couvat v údolí v údolním větru. Stanislav Mayer se nakonec také rozhoduje přistát a pokračuje společně s Polákem Faronem.

Zajímavé je sledovat boj o první příčku. V jeden moment se tam objevuje Němec Huber, který letí nebo jde jižní stopou, zatímco Maurer kráčí údolím na sever. Skvěle dnes letí Ital Aaron Durogati, který dotáčí luxusních 4000 metrů.

Později odpoledne letí opět i Standa Mayer a letí dlouho a poměrně daleko. V podvečer přistává zhruba v polovině cesty mezi 6. a 7. otočným bodem a dál pokračuje stejnou cestou jako další soupeři – Polák Faron a Holanďan van Schvelven – jméno, které do teď moc vidět nebylo a také Němec Nübel. Nikdo si dnes ten let určitě moc neužil…

pristani_den7

Van Schelven, Petr Kostrhun a Stanislav Mayer po dnešním přistání…

A v době, kdy už všichni šoupou podrážkami o asfalt, horské chodníky nebo skaliska, se mění moje předpověď v realitu. Na hodinkách je 19:41 a Švýcarský démon Maurer má 2245 metrů a letí na jihozápad k Mont Blancu. U St. Maurice vystoupal na kopec, odstartoval a příjemnou rychlostí přes 40 km/h se posouvá stále blíž k další prémii v podobě dobytí otočného bodu v oblasti nejvyšší hory Alp. Má to k němu už pouhých 20 kilometrů a na skupinku okolo desátého kilometru bude mít už brzy náskok 200 km.

Máme bohužel i špatné zprávy – dnes již zmíněný Toma Coconea je v nemocnici s podezřením na zlomeniny po tvrdém přistání v turbulentním prostředí. Doufáme, že to nebude nic vážného a že se Toma svou houževnatostí ze zranění brzy zotaví. Tím ale špatné zprávy nekončí. V nemocnici, ale v dobré náladě a při vědomí je i Belgičan Tom de Dorlodot, když byl odvezen záchranářským vrtulníkem po nehodě, po které musel pomocí SPOT zařízení aktivovat Search and Rescue vrtulník. Oba borci jsou pochopitelně ze hry venku. Přejeme jim brzké zotavení.

Další zprávy, včetně rozhovorů s někým z našeho týmu (pokud se nám podaří dovolat), přineseme opět kolem 22. hodiny.

 

Kompletní reportáž o Red Bull X-Alps 2015 na www.airzone.tv:

PROLOGPŘED STARTEMDEN 1, DEN 2, DEN 3, DEN 4, DEN 5, DEN 6

Zveřejnit odpověď