6. Slet LAA Sobě tentokrát spíše o letadlech, Nebeští andělé se zaměří i na záchranu životů

Další, už 6. ročník Sletu LAA Sobě se uskutečnil v sobotu 26. srpna na letišti Jihlava Henčov. Na slet, který organizuje Letecká amatérská asociace České republiky, přilétlo i tentokrát téměř 200 ultralehkých a sportovních letadel.

Vzhledem k současně probíhajícím dalším akcím – mistrovství Evropy v motorovém paraglidingu a dvěma paraglidistickým soutěžím – mistrovství České republiky v přesnosti přistání a Moravskému trojúhelníku v přeletech, byl tento ročník spíše o účasti pilotů ultralehkých letadel a motorových závěsných kluzáků, v ranních a dopoledních hodinách jsme mohli na obloze vidět i několik motorových padákových kluzáků a kolem poledne se v několika málo odvijákových vzletech představil i bezmotorový paragliding.

vlcsnap-2017-08-28-12h01m52s232

Současně se Sletem LAA sobě proběhlo i tradiční setkání Klubu nebeských andělů – dobrovolných leteckých dopravních zpravodajů. Novou aktivitou Klubu nebeských andělů, kterou rozjíždí opět ruku v ruce s LAA, jsou kurzy první pomoci zaměřené především na úrazy, které se mohou stát při leteckém incidentu či nehodě. V období mimo hlavní leteckou sezóny by měly být uspořádány na několika místech České republiky jednodenní kurzy pro členy Klubu nebeských andělů. Kurzy bude zajišťovat společnost Acrobatis – firma, která se specializuje na školení zdravovědy a první pomoci zážitkovou formou. Ukázka, jak takové kurzy budou probíhat, proběhla v rámci programu sletu a byla velice zajímavá. Po krátké teorii si dobrovolníci z řad návštěvníků sletu mohli vyzkoušet záchranu dvou figurantů při simulované nehodě sportovního letounu, pro kterou posloužil i drak letounu Skyleader 600, který poskytla společnost Jihlavan Airplanes.

vlcsnap-2017-08-28-12h00m18s47

Atraktivní byla i přednáška MUDr. Davida Melechovského na téma „nebezpečné iluze při létání“. Celý záznam této přednášky přineseme brzy na airZone.TV, uveřejněn bude také na školícím portálu LAA ČR www.skolenipilotu.cz. Přednášku o současné situaci ve sportovním letectví připravil Jan Fridrich.

Na Sletu LAA sobě se představil také Dan Vyhnalík, vedoucí českého stříbrného rogalistického týmu z nedávno proběhlého mistrovství světa (informovali jsme ZDE).

Většina návštěvníků sletu později odpoledne z Jihlavy odletěla, pro ty, kteří si chtěli příjemně strávený den prodloužit o příjemný večer a noc ve společnosti kamarádů letců, bylo připraveno večerní posezení v hangáru s živou muzikou – rock and blues kapelou paraglidisty Miroslava Fejta.

DJI_0099

Je škoda , že se organizátorům příliš nedaří naplnit jednu z hlavních myšlenek sletu, kterou je setkávání pilotů vyznávajících různé druhy létání napříč LAA ČR. Kolize termínu se třemi dalšími významnými sportovními akcemi sportů LAA je bohužel důkazem toho, že Slet LAA Sobě není akcí příznivců všech kategorií sportovního létání. Přesto musím konstatovat, že 6. Slet LAA sobě se opět vydařil.

Miroslav Oros, airZone.TV

Zveřejnit odpověď