Emirates: 70x A330neo / A350 místo 39x A380. Airbus: Výroba A380 v roce 2021 skončí

Zpráva o zrušení výroby největšího dopravního letadla Airbus A380 byla na spadnutí už dlouho. Ve čtvrtek 14. února 2019 společnost Airbus oznámila, že výroba bude skutečně zrušena a to nejpozději do roku 2021. Toto rozhodnutí padlo poté, co se Airbus dohodl s aeroliniemi Emirates na nahrazení dodávky třiceti devíti čtyřmotorových Airbusů A380 sedmdesáti kusy dvoumotorových typů A330neo a A350.

A_380_Praha

Airbus A380 společnosti Emirates v Praze

Za tímto rozhodnutím stojí především ekonomičnost provozu. Provoz čtyřmotorových strojů je v porovnání s moderními dvoumotorovými stroji nerentabilní, především kvůli jejich nákladné údržbě. Obří letouny s kapacitou přesahující 500 cestujících je také problematické efektivně vytížit. Není také možné provozovat je na každém letišti – letoun A380 vyžaduje vyšší únosnost, šířku i délku dráhy, mnohem náročnější pro aerolinky i letiště je i samotný nástup a výstup cestujících, i logistika jejich zavazadel. Letoun byl vyvíjen jako prostředek pro přepravu mezi velkými dopravními uzly, z nichž měli cestující cestovat do cílových destinací menšími letadly – tato filosofie dopravního letectví se ale naplnila jen zčásti.

Hi-Fly-Airbus-A380-interior-21

Běžné uspořádání sedadel v ekonomické třídě

V konkurenci současných moderních dvoumotorových dopravních letounů tak zřejmě éra čtyřmotorových letounů končí. „Snažili jsme se najít nové zákazníky, ale neúspěšně. Možná jsme měli s tímto letadlem přijít o deset let dříve,“ řekl ředitel Airbusu Tom Enders, který zároveň ve funkci končí.

A380-family-stage_orez

A zde se dostáváme k zásadnímu faktu, který osud Airbusu A380 asi ovlivnil nejvíce. Airbus A380 měl být uveden do běžného provozu skutečně o mnoho let dříve, než tomu nakonec bylo. Po úvahách o společném projektu obřího letounu dvou největších konkurentů Airbusu a Boeingu, oznámil Airbus v roce 1994 koncept letounu A3XX, který byl později přejmenován na A380. První prototyp vzlétl v roce 2015. Prvním zákazníkem, který vyvíjený letoun objednal byly Singapore Airlines, kterému byl první sériový letoun dodán v roce 2007, tedy třináct let od představení vize obřího letounu. I další objednávky se zpožďovaly, především kvůli složité koordinaci výroby jednotlivých součástí letounu, které se z různých míst Evropy složitě přemisťovaly k finální montáži ve francouzském Toulouse, kompletní letoun se pak finálně dovybavoval v německém Hamburku. Problematická byla také kompatibilita některých počítačových systémů. Všechny zmíněné faktory značně zdržovaly jak vývoj samotný, tak rozjezd sériové výroby i její plynulý průběh. Dalo by se říct, že naplno se výroba rozjela až po roce 2007, tedy v době začínající ekonomické krize – další smůla pro projekt letounu Airbus A380, ale i pro filosofii letecké dopravy s využitím čtyřmotorových obřích dopravních letounů a obřích letištních hubů.

A380Interior

Třída byznys

Navzdory informacím v předchozím odstavci jsou počty vyrobených a dodaných letounů A380 neuvěřitelná. Vyrobeno bylo 234 letadel, největším zákazníkem je společnost Emirates. Té by mělo být podle oficiální tiskové zprávy dodáno ještě dalších čtrnáct letounů, takže se číslo letadel A380 ve flotile Emirates uzavře na 122 kusech. Tři letouny by měly být dodány společnosti All Nippon Airways. Projekt Airbus A380 ale bude zapsán do historie světového leteckého průmyslu výrazně červenými čísly – jen vývoj stál kolem 20 miliard Euro. Prodejní cena A380 se pak pohybovala kolem 370 milionů Euro.

Airbus_web_chyba380

Zajímavostí, která je ale spíše úsměvnou chybou PR oddělení společnosti Emirates je, že na webových stránkách se aerolinky ještě 18. února 2019 chlubily informací, že očekávají dodávku dalších 54 letounů Airbus A380.

Velkou otázkou je budoucí využití cca 3000 – 3500 lidí, kteří na projektu Airbus A380 pracovali. Dá se očekávat, že podstatná část bude využita pro jiné výrobní programy Airbusu, další pracovníci budou využiti pro technickou podporu a servis létajících kusů – společnost podpůrné služby garantuje na celou životnost letadel, která je několik desítek let.

Dal0BgEX4AMF395

Na tento design interiéru, kterým v roce 2016 propagoval Airbus své
vize cestování v A380 v roce 2020, už zřejmě nedojde.

Miroslav Oros, airZone.TV
Foto: Airbus, Emirates

Podívejte se na video z prvního letu letounu Airbus A380:

V roce 2014 jsme také přinesli naši vlastní reportáž – exkurzi Airbusem A380:

 

Zveřejnit odpověď