Aero dokončilo vývoj letounu L-39CW (+ video)

Aero má nakročeno k tomu, aby mohlo od příštího roku začít dodávat zákazníkům remotorizaci stávajících letounů L-39. Letovými a pozemními zkouškami byla úspěšně dokončena vývojová fáze projektu L-39CW s motorem FJ44-4M od výrobce Williams International a s novou avionikou.

Společnost Aero Vodochody Aerospace zahájila certifikační proces pro remotorizace cvičných proudových letounů L-39 Albatros. Posledním krokem před certifikací zástavby amerických motorů Williams byly v říjnu 2017 zkoušky měření tlakového pole na vstupu vzduchu do motoru.

Jaromír Lang, hlavní konstruktér projektu L-39NG:
Zkoušky jsou vyžadovány výrobcem motoru a je to vlastně průkaz správnosti zástavby motoru do trupu, s tím že přívod vzduchu k motoru nevytváří žádné nerovnoměrnosti tlaku na vstupu do motoru a tudíž nezhoršuje účinnost a podmínky práce motoru.

DSC_0001

Výměnu motorů a v případě zájmu i avioniky začne Aero uživatelům letounů typu L-39C poskytovat od příštího roku 2018. Modernizace L-39C na verzi L-39CW se vyplatí i čekatelům na vyvíjený cvičný letoun nové generace Aero L-39NG, protože v nich bude motor stejný. Jeho přednosti jsou velké:

Jaromír Lang, hlavní konstruktér projektu L-39NG:
Motor je nové koncepce a hlavně nové konstrukce, vývoj tohoto motoru probíhal v letech 2007 až 2014, naproti tomu motor ukrajinské koncepce AI-25TL vznikal v 60. letech minulého století, takže mezi těmi motory je více jak 50 let vývoje a to je samozřejmě na tom motoru poznat. Ukrajinský motor je těžší, má horší účinnost, vyšší spotřebu paliva a pro roztáčení (pro spouštění) potřebuje další pomocnou jednotku, která také váží hodně kilogramů… Nový motor je celkově asi o 100 kg lehčí než ukrajinský motor, nepotřebuje pomocnou energetickou jednotku k roztáčení, což je úspora dalších padesáti kg a spolu s dalšími úpravami na letadle se dá říci, že jenom zástavbou motoru jsme ušetřili téměř 200 kg váhy na letadle.

DSC_0011

Certifikací remotorizace letounu L-39 vrcholí projekt, který začal před 3 roky.

Jaromír Lang, hlavní konstruktér projektu L-39NG:
Je to projekt, který běží už prakticky 3 roky, začali jsme v roce 2014 a začalo to konstrukční přípravou, nejdřív jsme museli vymyslet jak motor do trupu dostat, aby to na straně trupu znamenalo co nejmenší úpravy, potom jsme museli samozřejmě zkonstruovat připojení motoru na letounové systémy, aby motor s letounem správně fungoval a pak po výrobní fázi nastala fáze zkoušek, letoun poprvé vzletěl 14. září roku 2015, takže dnes už létáme s prototypem prakticky 2 roky a dá se říct že jsme právě zakončili vývojové zkoušky a chystáme se na kvalifikační zkoušky, které chceme ukončit do konce roku.

Úpravy musel provést na motoru FJ44-4M pro účely armádního cvičného stroje i americký výrobce Williams.

Jaromír Lang, hlavní konstruktér projektu L-39NG:
Probíhaly úpravy v olejovém systému motoru, probíhaly úpravy na skříni ventilátoru na vstupu do motoru a všechno to byly úpravy související s tím, že motor v našem letadle musí zvládat i akrobatické manévry letadla, takže bylo to vlastně přizpůsobení motoru akrobatickým manévrům a vyšším násobkům zatížení, než jaké motor snáší v běžném komerčním letadle.

Zbyněk Smetana, airZone.TV

Zveřejnit odpověď