AERO Friedrichshafen 2021 odloženo na červenec

Vedení mezinárodní výstavy všeobecného letectví AERO Friedrichshafen dnes vydalo oficiální rozhodnutí o přesunutí letošního ročníku na červenec. Konkrétně by se měla výstava uskutečnit od 14. do 17. července 2021. V roce 2020 bylo rozhodnuto kvůli první vlně pandemie COVID-19 odložit výstavu o jeden rok se začátkem 21. dubna 2021. Kvůli přetrvávající nejisté situaci dochází ale nyní k dalšímu, snad již definitivnímu posunu.

aero_summer_edition

Vedení výstavy přitom ještě před několika týdny předpokládalo, že bude možné uspořádat výstavu v původním dubnovém termínu: „Situace se dá přirovnat k létání jako takovému. Ještě před několika týdny vypadala situace optimisticky, předpovědi slibovaly skvělé podmínky. V této chvíli se ale přistávací dráha noří do mlhy a předpověď říká, že v dubnu nebude situace natolik klidná, aby bylo možné uspořádat plnohodnotnou výstavu,“ píší ve svém společném prohlášení šéf AERA Roland Bosch a projektový manažer Tobias Bretzel. V tom samém prohlášení zmiňují velký zájem vystavovatelů a věří, že uvítají i nový letní termín.

Uspořádání výstavy v letním termínu podporují i zástupci leteckých firem a asociací leteckého průmyslu. Oficiální podporu organizátorům vyjádřili například Pete Bunce, prezident GAMA (Mezinárodní asociace leteckých výrobců), nebo obchodní ředitel společnosti Tecnam Aircraft Walter Da Costa. „Bezpečnost je mantrou naší společnosti. I proto podporujeme vedení AERA v jejím rozhodnutí odložit akci na léto. Doufáme, že situace pro setkání letecké komunity bude už příznivější a všichni se setkáme ještě silnější než dřív,“ komentoval rozhodnutí Da Costa. Přesunutí akce pozitivně hodnotil i Trevor Pegrum, marketingový ředitel společnosti Garmin: „Děkujeme organizátorům veletrhu AERO Friedrichshafen, že pečlivě zvážili zdravotní rizika, která tato globální akce přináší. Oceňujeme snahu akci uspořádat, byť v jiném termínu a těšíme se na letošní i budoucí účast na této významné akci.“

Static Display: Diamond DA62, zweimotoriges Flugzeug des Flugzeugherstellers Diamond Aircraft.

Vystavovatelé, kteří se již zaregistrovali na akci AERO Friedrichshafen 2021, obdrží v nejbližších dnech podrobné informace o novém letním termínu.

Jednou z velkých komplikací ale určitě bude zajištění ubytování pro vystavovatele i návštěvníky veletrhu. Friedrichshafen leží v atraktivní lokalitě Bodamského jezera, kde i v jarních měsících bývá problém zajistit si dostupné ubytování. Jak těžké to bude v létě, to je velká otázka. Další komplikací bude určitě kolize termínu s dalšími významnými akcemi. Na konci července by se ve Spojených státech měl konat další ročník AirVenture Oshkosh, v letních měsících by se také mělo uskutečnit mnoho odložených mezinárodních akcí – např. mnohá světová a kontinentální mistrovství v různých leteckých sportech. V České republice by to mělo být např. mistrovství Evropy v letecké akrobacii kategorie Unlimited, mistrovství světa v letecké akrobacii kategorie Advanced, mistrovství světa v paramotorovém létání mezi pylony nebo mistrovství světa v ultralehkém létání.

Tiskovou zprávu AERA Friedrichshafen přeložil a doplnil Miroslav Oros, airZone.TV

Zveřejnit odpověď