Aero podepsalo s obranou smlouvu na opravy letounů L-159 za 1,6 miliardy korun (video v článku)

Ve středu 29. května 2019 došlo v rámci veletrhu IDET v Brně k výměně smluv mezi Ministerstvem obrany České republiky a společností AERO Vodochody AEROSPACE a. s. Kontrakt označený jako PP16 v hodnotě 1,6 miliardy korun se týká oprav, údržby a modernizace šestnácti stávajících jednomístných letounů L-159 Alca, které jsou již šestnáct let ve službách vzdušných sil Armády České republiky.

V rámci tiskové konference Aera Vodochody a ministerstva obrany promluvil také poprvé od nástupu do funkce prezidenta a předsedy představenstva Aera Vodochody Dieter John

Jde již o druhou střední opravu českých jednomístných letounů L-159, první, po osmi letech provozu, provádělo Aero v letech 2009–2013. Smlouva na PP16 zahrnuje obnovu provozní lhůty na dalších osm let, tedy předepsané práce, během kterých dochází k prověření všech letadlových částí včetně veškerých přístrojů, které Aero odesílá na kontrolu přímo k jejich výrobcům.

Kromě předepsaných prací ale nová dohoda obsahuje i několik vylepšení letounů. Jedná se například o jejich úpravu pro použití brýlí nočního vidění NVG, tedy přizpůsobení kabiny a instalaci souprav vnitřního a vnějšího osvětlení letounu (pozičních, antikolizních a formačních světel). Aero spolupracuje s českou armádou tak, aby byly v nejbližší době kompatibilní s NVG všechny L-159 létající v jejích službách. Pro noční vidění jsou už vybaveny stroje L-159T2, které Aero předá vzdušným silám v nejbližších dnech, úprava na noční vidění je také součástí modernizace L-159T1 na T1+.

 

 

L159A ALCA

Aero L-159 T1 Alca

Dalším vylepšením je pak instalace zařízení ESIS, tedy Electronic Standby Instrument System, záložního elektronického zobrazovače, který je schopný nahradit několik jiných záložních přístrojů a ukazatelů a poskytnout pilotovi nutné informace o údaje o poloze, vzdušné rychlosti, barometrické výšce, rychlosti, stoupání a klesání či kurzu v případě selhání běžných přístrojů. Aero již zařízení ESIS instalovalo pro českou armádu do letounů L-159T1.

Miroslav Oros, airZone.TV

Zveřejnit odpověď