Agenti SP a VP hlásí z Kazaně: Sny se mohou plnit nejen o Vánocích

airZone.TV od samotného vzniku Fanclubu 818 Martina Šonky a Petra Kopfsteina s tímto klubem sympatizuje, spolupracuje s ním a dle možností jeho činnost propaguje a podporuje. Proto nám bylo ctí, radostí a potěšením, podpořit účast dvou zástupců FC818 na pátém závodě Red Bull Air Race v ruské Kazani, byť jen tím, že jsem jim jménem televize airZone.TV zařídil novinářskou akreditaci a naše médium tak zaštítilo jejich pohyb v místech, kam se běžný divák nedostane. Byl jsem si totiž jistý, že tito milovníci létání z Čech ostudu neudělají a na místě navíc odvedou slušnou práci. O ostudě mluvím jen díky zkušenosti, kterou jsem získal s „oficiálními“ českými leteckými novináři v roce 2014 při jednom ze závodů RBAR, kteří přijeli autobusem, vyjedli a vypili novinářské centrum a zase zmizeli neznámo kam, aniž by po nich zůstala o RBAR v mediálním světě byť jen minimální stopa. To naštěstí nebyl případ „agentů SP a VP“, kteří zanechali v Kazani jen pozitivní dojmy. A pro fanoušky airZone.TV o své misi napsali pěkný článek. Užijte si ho!

Miroslav Oros, zakladatel a šéfredaktor airZone.TV

Sny se mohou plnit nejen o Vánocích

Než se rozepíši o tom snu, je potřeba se vrátit trochu do historie. Jako veliký fanda letectví a sám aktivní pilot kluzáků jsem se v červenci roku 2014 vydal s jednou cestovní kanceláří na závod Red Bull Air Race do Polska. Atmosféra závodů mě úplně uchvátila. V témže roce jsem ještě zavítal v říjnu do Rakouska. V roce 2015 jsem se zúčastnil opět závodů v Rakousku. Česká republika už v tu dobu měla v seriálu RBAR dva piloty. Martina Šonku v kategorii Master a Petra Kopfsteina v kategorii Challenger. Zde jsem navázal osobní vztah s oběma piloty a jejich týmy. V dubnu roku 2016 jsem vyrazil opět s cestovní kanceláří na další závod RBAR tentokráte do rakouského Spielbergu. Místní atmosféra byla struhující. Všude bylo mnoho fanoušků, především bohužel dnes již nežijícího pilota Hannese Archa. Netrvalo dlouho a podařilo se mi domluvit s ostatními účastníky zájezdu, že budeme hromadně skandovat jména českých borců, což mělo za následek, že k nám po chvilce oba dorazili. Skandování nebralo konce a bylo vidět, že jsou kluci rádi, že jsou zde i jiní fandové, než ti rakouští.

F818_Kazan_02

Pohled na trať z novinářského centra

Na základě této zkušenosti jsem po návratu ze zájezdu v dubnu 2016 vytvořil na Facebooku skupinu s názvem Fanclub Martina Šonky a Petra Kopfsteina (dále jen FC818), do které začali velice brzy přibývat další a další fanoušci. Skalní fandové se poté zúčastnili dalších závodu v německém Lausitzu v září 2016. V říjnu 2016 se členem FC818 stal Václav Pihera (dnešní tajemník), se kterým jsme se potkali na neformálním jednání, které se změnilo v další plánování činnosti FC818. Byla domluvena účast na dalších závodech, v případě, že se závody odehrávaly daleko, bylo dohodnuto hromadné fandění členů FC818 v některé z pražských restaurací apod. Začalo se vytvářet logo FC818, přišel potisk prvních triček, čepic… Dále byly vytvořeny webové stránky FC818 (www.fc818.cz), které informují o vzniku FC818, o plánovaných akcích a dále jsou k dispozici fotografie od fotografů, kteří jsou členy FC818.

F818_Kazan_09

Agenti SP a VP s legendou RBAR PB (Paulem Bonhommem)

V roce 2017 byla zajištěna účast na závodech v Budapešti a v Německu. Členové FC818 se dále zúčastnili několika leteckých akcích na území ČR, kde bylo možné vidět akrobatické umění Martina Š. či Petra K. Na tyto akce začali s námi jezdit i naše manželky, které prostředí závodů a leteckých dnů taktéž uchvátilo. K dnešnímu dni má skupina přes 1500 členů.

F818_Kazan_03

Martin Šonka na trati

A teď konečně k tomu splněnému snu. Jak já, tak Václav jsme měli velké plány s FC818. Jezdit na závody, na letecké akce apod. Netrpělivě jsme očekávali nový kalendář závodů RBAR na rok 2018. Po jeho zveřejnění bylo jasné, že pro účast většího počtu členů FC818 bude vyhovující Maďarsko a Rakousko. Již dlouho jsme ale oba snili o možnosti se zúčastnit i vzdálenějších závodů. Takové Abu Dhabi by určitě stálo za návštěvu. Hezky se nám snilo. A jednoho krásného dne to přišlo, naše drahé polovičky dostaly geniální nápad splnit nám náš sen. Já měl těsně před závodem životní výročí a i Venca má přeci narozeniny. Zalíbila se jim ruská Kazaň. Takový narozeninový dárek oběma. Mělo to být srpnové překvapení, ale bohužel k okolnostem muselo být vyzrazeno dosti dopředu. Bylo totiž potřeba objednat letenky, vstupenky, ubytování a hlavně získat víza pro vstup do Ruska.

F818_Kazan_08

Setkání s ruskou akrobatkou Světlanou Kapaninou

Naše plánovaná výprava nebyla dlouho utajena, a tak se jednoho dne ozval i Míra Oros z airZone.TV, že by pro nás měl nabídku, vyslat nás do Kazaně jako novináře (agenty) této mediální společnosti. Naše radost z takové nabídky nebrala konce. Budeme mít možnost sledovat závody z úplně jiného úhlu než běžní diváci. Pak už šlo vše ráz naráz. Nákup letenek, zajištění ubytování a měsíc před odletem, podání žádostí o víza. Netrpělivě jsme čekali, zda je obdržíme. Když nám volali z firmy, která pro nás víza vybavovala, že je vše OK, vše se uvolnilo a už chybělo jen to, dočkat se závodů. Musím přiznat, že to moc neutíkalo. Těsně před závodem nám Míra Oros sdělil, že novinářská akreditace proběhla v pořádku, a tak nestálo nic v cestě našemu určitě největšímu zážitku souvisejícího s Red Bull Air Race.

Ve středu 22. srpna 2018 jsme přímou linkou odletěli do Kazaně. Na letišti v Kazani, kde jsme přistáli ve čtvrtek 23. srpna ráno, proběhla o trochu delší celní prohlídka, než jsme zvyklí při cestách na dovolenou po EU, ale vše dopadlo dobře. Následovala cesta na hotel, ubytování a nakonec procházka po Kazani, která jak se ukázalo, je krásné, moderní a čisté město.

F818_Kazan_11

Zázemí našich agentů v Kazani

V pátek 24. srpna jsme se vydali do akreditačního střediska, kde jsme se měli hlásit a získat „magické“ kartičky s označením MEDIA. Vše vyšlo bez problémů. V Press centru jsme se poté potkali s novináři ze Slovenska, kteří nás zasvětili do chodu média centra, s programem pro novináře apod. Poté bylo na programu sledování tréninkových letů. Ještě týž den jsme připraveným autobusem vyrazili na cestu za Martinem Š. a Petrem K., to jest do místa, kde byly postaveny hangáry a odkud všichni piloti startovali. Skoro celou hodinovou návštěvu jsme ale „prokecali“ u týmu Martina Šonky, a tak jsme se cestou zpátky k autobusu zastavili aspoň na chvilku u týmu Petra Kopfsteina s omluvou a s tím, že využijeme možnosti návštěvy plánované na sobotu, které se říká „hangar walk“.

F818_Kazan_05

Martin Šonka a Petr Kopfstein

V sobotu 25. srpna jsme prvním autobusem z Média centra odjeli do prostor hangárů a věnovali svůj čas týmu Petra K. S oběma piloty se nám podařilo natočit krátké zdravice pro jejich fanoušky. Poté byl na plánu přesun zpět do Média centra a sledování třetích tréninkových letů a kvalifikace.

F818_Kazan_12

Agenti SP a VP tentokrát v roli fanoušků

Neděle 26. srpna – RACE DAY – čas hlavního závodu. Oba jsme věřili, že kluci po výkonech v trénincích a kvalifikaci zapracovali na taktice, letadlech atd. Program dne byl naplněn beze zbytku, proběhlo vyřazování ve Round of 14 (bohužel Petr K. nepostoupil těsně do „osmičky“), a tak zůstal ve hře o vítězství aspoň Martin Š. Po jeho úspěchu v „osmičce“ a postupu do „čtyřky“ jsme měli ohromnou radost a pevně věřili v umístění na stupních vítězů. Při sledování závěrečných letů jsme nevěděli, co máme dělat dřív, zda fotit, natáčet či fandit (patřičně vybaveni vlajkami a fanclubáckým oblečením). Do toho jsme ještě chtěli aspoň občas poslat nějakou online zprávu českým fanouškům, členům FC818, kteří naší účast v Kazani bedlivě sledovali. A pak to přišlo, Martin vítěz závodu, neskutečná radost, přijímání gratulací od ostatních novinářů a lidí, které ani neznáme. Co k tomu dodat, prostě veliká paráda a radost. To se přeci musí oslavit. Dohodnuto s kolegy ze Slovenska a jedním italským novinářem se šlo na společnou večeři a oslavu vítězství. Z oslavy jsme se přesunuli na hotel, kde už na nás čekalo objednané taxi, které nás odvezlo na letiště v Kazani, odkud nám letělo v pondělí 27. srpna brzy ráno letadlo ČSA zpět do Prahy.

F818_Kazan_07

Návštěva v depu týmu č. 8 – Martin Šonka

Výlet skončil, škoda. Let do Prahy nebyl ale obyčejný, mezi jeho pasažéry byl i Petr Kopfstein s členy svého týmu a též francouzský pilot Mika Brageot. Cestovala zde i partnerka Martina Š. Olga s dětmi.

F818_Kazan_06

Společné foto s týme č. 18 – Petr Kopfstein

Slova závěrem:

V Kazani jsme se setkali s mnoha osobnostmi leteckého sportu či samotného RBAR. Začalo to setkáním s hlavním manažerem závodu Pavlem Turkem, světovou leteckou akrobatkou Světlanou Kapaninou, s ředitelem závodu Paulem Bonhommem a dalšími. Navázali jsme kontakty s novináři ze Slovenska, Itálie atd.

Celou naší kazaňskou misi musím zhodnotit velice kladně. Kazaň nás okouzlila svojí architekturou, čistotou a vstřícností obyvatel. Vynikající byla celá organizace závodu a vše co s tím souvisí.

Prostě splněný sen !

Poděkování patří: týmům Martina Šonky a Petra Kopfsteina, Míroslavu Orosovi a jeho airZone.TV, Tomáši a Josefu Feiglovi a Danieli Rockaiovi a především manželkám Renátě Plášilové a Ivoně Piherové.

Poděkování naší televizi, také děkujeme!

 

Pro airZone.TV sepsali a nafotili:
Předseda FC818 Stanislav Plášil a tajemník FC818 Václav Pihera

Zveřejnit odpověď