airZone.TV a Čína 2014 – 2017, co v reportážích zaznělo a jaká je realita?

Spolupráce s Čínou. V České republice neustále dokola diskutované téma. Resumé z těchto diskusí pak často budí dojem, že spolupráce není pro Českou republiku výhodná a že se Česká republika zaprodává stále silnější velmoci, aniž by z toho nějak profitovala. airZone.TV sleduje vývoj česko – čínské spolupráce v oblasti všeobecného letectví intenzivně od roku 2014. Pojďme si nyní, v den, kdy autor tohoto článku vyráží na další dokumentační misi do Číny, podívat na to, co v reportážích od roku 2014 zaznělo a jaká je dnes realita.

Situaci v česko – čínských leteckých obchodních aktivitách jsme začali monitorovat v červnu 2014. Asi stočlenná výprava z města Chengdu v provincii Sichuan přiletěla obhlédnout situaci v České republice. Česká republika poprvé představila ucelené AZ řešení pro čínské všeobecné letectví, český recept na to, jak by si Čína mohla poradit s chystaným uvolněním spodního vzdušného prostoru všeobecnému letectví. Všeobecným letectvím chápejme, zjednodušeně řečeno, vše kromě vojenského a velkého dopravního letectví. Vzdušný prostor je totiž dodnes v Číně ovládán a řízen výhradně armádou – to by se ale mělo v blízké budoucnosti změnit. Čína tak zažívá, alespoň v letectví, obdobnou situaci, jakou zažívala Česká republika po roce 1989. AZ řešení v sobě zahrnovalo vše – od výroby letadel, přes jejich certifikaci a uvedení do provozu, zřizování letišť, výcvik letového i pozemního personálu a další.

Podívejte se na reportáž z července 2014:

https://youtu.be/Y1mvwdm_fzQ

Od chvíle, kdy se stal rozvoj všeobecného letectví v Číně jednou z klíčových priorit čínské vlády, bylo jasné, že to je pro Českou republiku obrovská příležitost. Aby se se zástupci českých firem vůbec někdo o strategické spolupráci v Číně bavil, bylo nutné, aby potřebné cestičky prošlapala diplomacie. Čínská mentalita a systém čínské hierarchie jsou totiž velice citlivé na vybudování kvalitních vztahů shora, které dále posvětí veškeré další kroky v nižších patrech. Společnými silami se to začalo tzv. projektem ekonomické diplomacie ministerstev zahraničí a průmyslu a obchodu, dařit. K náklonnosti představitelů čínské moci vůči České republice přispěly i aktivity úřadu prezidenta České republiky, především návštěva Miloše Zemana v Číně v roce 2014 – další téma, které rozděluje českou společnost. Buďme však věcní. Na podzim roku 2014 jsem totiž na pozvání agentury Czech Trade byl osobně v Číně a zažil maraton jednání zástupců České republiky v čele s náměstkem ministra průmyslu a obchodu Vladimírem Bärtlem právě v provincii Sichuan a poté i návštěvu města Chengdu prezidentem republiky Milošem Zemanem.

Podívejte se na reportáž z listopadu 2014:

https://youtu.be/hkvQR4-WWSU

Prezident České republiky měl v Číně celou řadu úkolů. Ze strany českých leteckých firem lze vypíchnout snahu propagovat a prosazovat projekt komplexního AZ řešení pro Čínu, prosazení zrychlené certifikace českých letadel a českých leteckých škol na základě české certifikace čínským úřadem civilního letectví, nebo například zřízení přímé linky mezi Prahou a Pekingem, nebo Prahou a hlavním městem pro letectví strategické provincie Sečuan Chengdu.

Ještě před odletem do Číny jsem vyzpovídal představitele tří významných českých leteckých sdružení na jejich názor na šance českých firem uspět v Číně:

https://youtu.be/lCx9-wSgmcM

O necelý rok později, na konci září 2015, jsem se opět vydal do provincie Sichuan. Bylo cítit, že vztahy s čínskými partnery jsou oproti roku 2014 mnohem vřelejší. Svědčila o tom i velkorysá plocha vyhrazená České republice na výstavě Science and Technology Fair ve městě Mianyang, během které proběhl i speciální český letecký seminář, v rámci kterého byly podepsány první memoranda o porozumění – zárodky budoucí spolupráce, bez kterých to ale v Číně nejde. Hovory o transferu technologií pro výrobu českých sportovních letadel v Číně, a také o výcviku čínských pilotů v Česku a zřizování česko – čínských leteckých škol v Číně, začaly mít konkrétní obrysy.

Podívejte se na reportáž ze září roku 2015:

https://youtu.be/63T2iMVPjIs

O rok později, v říjnu 2016, byly v Praze předány první certifikáty čínského úřadu pro civilní letectví CAAC českým firmám, osvědčující certifikaci jejich strojů a metodiky jejich výcviku v Číně. Naše kamery byly opět u toho.

https://youtu.be/vXEaAqAkt2s

A na přelomu října a listopadu jsem se podíval do čínské Zhuhaje na pobřeží jihočínského moře na největší čínskou leteckou show – Airshow China. Na české expozici, která zde byla sice o něco skromnější než v roce 2014 v Sichuanu, se to jen hemžilo čínskými známými z minulých let, kteří už v Číně zcela přirozeně reprezentovali české značky. Přes expozici České republiky vedly i cesty všech nejvýznamnějších představitelů čínské moci.

Píše se rok 2017. Čínské aerolinky Sechuan Airlines už více než rok pravidelně létají mezi Chengdu a Prahou. Tyto linky přivážejí do Prahy čínské turisty, kteří zde utrácejí své peníze. Čínský letecký úřad před rokem přistoupil na zrychlené uznávání certifikací českých sportovních letadel na základě českých certifikátů. V Číně se připravuje výroba už tří typů českých sportovních letadel, v Česku probíhá výcvik čínského personálu pro tuto výrobu. Česká letecká škola F Air je jednou ze dvou evropských leteckých škol, které jsou oprávněny cvičit na svém území budoucí dopravní piloty Sichuan Airlines. V F Airu se již v roce 2017 začíná školit prvních 18 čínských pilotů, v roce 2018 má začít výcvik dalších 40 pilotů a o rok později to má být 80 pilotů. F Air ve spolupráci s ČVUT začíná školit 30 zájemců o práci dopravního pilota z řad občanů České republiky, kteří v případě úspěšného absolvování výcvik budou mít jistotu práce u čínských aerolinek.

Přečtěte si článek o proběhlé česko – čínské konferenci, která proběhla v září 2017 v Praze:
https://www.airzone.tv/news/cinsky-podzim-na-airzone-tv/

Pro mnoho občanů České republiky je z pochopitelných důvodů těžké pochopit a přijmout snahu o spolupráci s Čínou. V Číně se snaží prosadit celý svět včetně evropských leaderů – Německa, Francie, Velké Británie, obrovské aktivity vyvíjí Spojené Státy, Indie, Rusko, Brazílie i Austrálie. A na čele peletonu se ale mezi giganty pohybuje i Česká republika.

Další zprávy přineseme na airZone.TV z Číny snad už v průběhu 1. Sichuan International Aviation and Aerospace Expo, které začíná ve městě Guanghan v pátek 29. září.

Miroslav Oros, airZone.TV

Zveřejnit odpověď