V balónu nad mrazivými Alpami – s režisérem Petrem Horkým (foto + telefonát)

V pátek 22. ledna 2016 zažil známý český dokumentarista a polárník Petr Horký něco, co má podle svých vlastních slov „schované“ do konce života. V horkovzdušném balónu absolvoval let nad alpskými vrcholy. Společně s pilotem Michalem „Kryštofem“ Kubátem, jeho manželkou Petrou a dcerou Kristýnou (v roli druhého pilota), svým kolegou polárníkem Václavem Sůrou a kamarádem Karlem Janečkem letěli z rakouského Gosau v mrazivých -20 °C tři hodiny. Na zimu však byli připraveni a dokonce si ji vzhledem ke své lásce k chladu vychutnávali! Přeletěli Dachstein i další alpské vrcholy.

Let byl plánován už delší dobu a příležitost tomu chtěla, že zrovna během balónové fiesty v Gosau udeřilo to správné počasí pro dlouhý let. Pilot Michal Kubát má s podobnými lety zkušenosti – v minulosti přeletěl balónem albánskou Tiranu, létal v Tatrách, ale třeba i nad českým nejvyšším vrcholem Sněžkou. Michal Kubát se svou rodinou jsou také pravidelnými účastníky českých i mezinárodních soutěží horkovzdušných balónů a jak již bylo zmíněno, kromě něho vlastní pilotní licenci i jeho dcera Kristýna.

Je nám ctí publikovat několik fotografií Petra Horkého z tohoto letu, stejně jako rozhovor s jejich autorem. Rozhovor není jen o letu samotném, ale i o vztahu Petra Horkého k létání, nejbližších chystaných akcích, nebo třeba o tom, že nechybělo mnoho, aby se legendární cestovatelé Hanzelka a Zikmund stali i legendárními aviatiky.

Rozhovor Miroslava Orose s Petrem Horkým:

 

Fotografie Petra Horkého (webcestovatelu.cz):

Horky_6183
Pilot Michal „Kryštof“ Kubát

Horky_6175

Horky_6190
Petr Horký

Horky_6185
Václav Sůra

Horky_6198
Zleva Petra Kubátová, Michal Kubát a Kristýna Kubátová

Horky_6227

Horky_6380
Tradiční ohnivá show každé pořádné balonové fiesty

Poznámka autora článku na závěr:
Psal se únor 2011 a já jsem se chystal na velký sportovní počin – pokus o překonání světového rekordu ve vytrvalostním etapovém letu na motorovém paraglidu. Shodou okolností jsem se v rámci své práce dostal do údolí Gosau a měl jsem s sebou veškeré letecké vybavení. Udeřilo ideální letové počasí. Neodolal jsem a v třeskutém mrazu jsem se vydal pokochat alpskými vrcholy…

O několik měsíců později se mi podařilo světový rekord překonat. A o dalších několik týdnů později mě Petr Horký pozval na rozhovor do České televize. Od té doby se známe. O pět let později zažívá podobný zážitek Petr na podobném místě. Tentokrát se ale ptám já… :-)

Miroslav Oros – airZone.TV, foto Petr Horký – webcestovatelu.cz

Zajímavé a související odkazy:

 

Zveřejnit odpověď