Na Balatonu vítězí v kvalifikaci téměř bez tréninku Šonka

Sobotní kvalifikaci třetího závodu Red Bull Air Race 2019 na Balatonu vyhrál Martin Šonka. Kvalifikaci provázelo větrné počasí s frontální oblačností s hrozícími přeháňkami. Petr Kopfstein obsadil osmé místo.

Martin Šonka v prvním kvalifikačním letu překročil v jednom vertikálním manévru povolené přetížení, což znamenalo vteřinovou penalizaci. Ve druhém letu ale letěl naprosto čistě a čas do té doby vedoucího Španěla Velardeho překonal o 0,383 vteřiny.

AP-1ZXFW3XQH1W12_news

I Petru Kopfsteinovi se počítal druhý kvalifikační let – čas 0:59,606 obsahuje ale bohužel i vteřinovou penalizaci za vylétnutí z povoleného koridoru trati. Průběžně vedoucí Yoshihide Muroya skončil až devátý.

V neděli se tak v Round of 14 utkají o postup mezi nejlepších osm tyto dvojice:

balaton_r14

Závod v Maďarsku bohužel provázejí organizační zmatky. Oba plánované páteční tréninkové lety byly zrušeny. Nejprve létání neumožnilo počasí. Když se ale umoudřilo, nebylo na soutěžním letišti k dispozici palivo pro soutěžní stroje. Nepochopitelná situace, která není přijatelná ani na leteckém dni regionálního charakteru.

AP-1ZXFW3XQH1W12_news

Zrušení dvou tréninkových letů, při kterých každý pilot absolvuje trať dvakrát až třikrát, není dobré, a to nejen kvůli faktu, že se piloti nemohou na závod dostatečně připravit. Houstne totiž i atmosféra uvnitř závodu. Napětí se ale zvyšuje i mimo trať – diváci a novináři často přijíždí do dějiště už na tréninkové lety, a když se nelétá, jsou zklamaní. Podobné zmatky vrhají špatné světlo na seriál jako celek, což je škoda.

Round of 14 by mělo začíná v neděli ve 13 hodin, Round of 8 v 15 hodin a Final 4 v 15:30. Závod můžete sledovat on-line anglicky na webu www.redbullairrace.com/live nebo na programu ČT Sport ze záznamu ve 23:15.

Miroslav Oros, airZone.TV
Foto: Red Bull

Zveřejnit odpověď