Bombardier míří s CSeries do USA – nebude muset platit obří cla

Překvapivým závěrem skončil v pátek 26. ledna 2018 spor mezi kanadskou společností Bombardier a společností Boeing, respektive Spojenými státy. Americká společnost Boeing totiž iniciovala uvalení cla ve výši 292% na dopravní letouny Bombardier CSeries dodané do USA. Společnost Boeing argumentovala tím, že Bombardier prodává v rámci snahy proniknout na americký trh, a také proto, že vývoj letounů byl dotován státem, pod cenou. Americká Komise pro mezinárodní obchod (ITC) ale návrh ministerstva obchodu USA překvapivě jednomyslně zavrhla. Bezprostředně po oznámení této skutečnosti posílily akcie společnosti Bombardier o 15%.

Delta_CS100
Bombardier CS100 v barvách Delta Air Lines

Spor byl iniciován poté, co v dubnu 2016 ohlásila americká společnost Delta Air Lines objednávku 75 kusů letounů CSeries CS100. Jde o letoun pro 100 – 130 cestujících. Společnost Boeing následně podala stížnost k americkému ministerstvu obchodu s argumentem, že cena letounů CSeries je extrémně nízká. Ministerstvo reagovalo uvalením cla, na což Bombardier odpověděl stížností k Americké komisi pro mezinárodní obchod (ITC). Její rozhodnutí je podloženo dohodou o volném obchodu mezi USA a Kanadou, která je ale trnem v oku americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi.

Celá kauza Boeingu nakonec vůbec neprospěla. Snaha o ochranu amerického trhu vzešla především z faktu, že Boeing nenabízí žádný letoun v kategorii malých dopravních letounů o kapacitě kolem sta pasažérů. Nejblíže této kategorii je Boeing 737, který je ale přeci jen už morálně zastaralejší a svými rozměry méně kompaktní než CS 100. Díky sporu se Bombardier spojil s Airbusem, který by měl v blízké budoucnosti přebrat od Bombardieru obchodování řady CSeries, letouny pro Spojené státy by měly být navíc montovány v Airbusu v Alabamě. Dá se očekávat, že díky rozhodnutí ITC brzy přijdou objednávky od dalších amerických leteckých společností. Dají se ale také očekávat další protiúdery Boeingu.

CSeries_Delta
Oznámení objednávky 75 ks letounů CS100 společností Delta Air Lines (duben 2016)

Boeing se snaží o akvizice v brazilské společnosti Embrayer, díky níž by chtěl rozšířit portfolio svých strojů o menší dopravní letadla a také o vojenský program Embrayeru. Zdá se, že na světovém leteckém trhu by tak mohla vzniknout dvě silná konzorcia – Airbus / Bombardier a Boeing / Embrayer.

Dlužno dodat, že česká republika je především prostřednictvím společnosti AERO Vodochody AEROSPACE, a. s. s programem CSeries uzce propojeno. Aero vyvíjí a vyrábí náběžné hrany křídel pro tento letoun a další strukturální části. Pro velké celosvětové firmy pracují i další české letecké firmy.

Miroslav Oros, airZone.TV
(zdroj: Routers, Bombardier)

Zveřejnit odpověď