AKTUALIZOVÁNO: Spousta zmatených informací a polopravd – briefing ministerstva zdravotnictví k LZS

Pokud nebude do konce roku rozhodnuto o novém provozovateli letecké záchranné služby v Ústeckém kraji, převezme dočasně poskytování této služby pražská základna Policie České republiky. To bylo hlavním sdělením briefingu pro novináře, který svolalo ministerstvo zdravotnictví k situaci o současném stavu v letecké záchranné službě v pondělí 21. 11. 2016. I malému dítěti je ale jasné, že toto řešení i další argumenty tří ministrů zdravotnictví silně pokulhávají. Pojďme se na ty nejzásadnější podívat.

briefing_LZS_1

Tom Phillipp, náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní pojištění: „Letecká záchranná služba bude v Ústeckém kraji plně zajištěna!“

Pokud bychom považovali dosavadní provoz za plné zajištění, je nadmíru jasné, že se záchrannou službou operující z Prahy v Ústeckém kraji tato služba plně zajištěna nebude. Vrtulník letecké záchranné služby je v Ústeckém kraji často ve špatně dostupném terénu na místě u pacienta jako první ze složek IZS, často i jako jediná. Vrtulník z Ústí nad Labem vzlétá cca 600 krát za rok, v desítkách případů k událostem vyžadujícím detailní znalost místního prostředí. Určitě lze počítat i s tím, že vypomohou i další základny – z Liberce, nebo na západě z Plzně. Ústecký vrtulník ale bude chybět. Otázkou také je, zda posílí pražská základna Policie ČR své stanoviště o další vrtulník? Nebo se tomu stávajícímu jen rozšíří region působnosti. Co když bude muset letět jinam? Dlužno také dodat, že použití vrtulníku Policie ČR je přímým porušením zákona o zdravotnické záchranné službě, kde je uvedeno, že jediným státním poskytovatelem může být pouze Armáda ČR.

briefing_LZS_2

Radek Policar, náměstek ministra zdravotnictví: „Kritici rozhodnutí zpochybňovali kompetentnost rozhodovací komise, ve které zasedal např. bývalý velitel vojenské letecké záchranné služby plk. MUDr. Michala Marečka.“

Pokud byl plk. Mareček jediným odborníkem na leteckou záchrannou službu ve výběrové komisi, nebyla tato komise nestranná. MUDr. Mareček je bezpochyby odborníkem v oboru urgentní medicíny, mezi odbornou veřejností je ale všeobecně znám jeho dlouhodobý houževnatý odpor vůči soukromým provozovatelům letecké záchranné služby.

briefing_LZS_3

Petr Landa, náměstek ministra zdravotnictví: „Z Prahy je to do Ústí nad Labem vzduchem 68 kilometrů… Vrtulník to zvládne rychle.“

Ano, vrtulníky letecké záchranné služby létají rychle. Např. typ EC 135 dokáže vyvinout maximální rychlost kolem 250 km/h. S posádkou a vybavením na palubě dokáže létat rychlostí kolem 180 km/h. Oněch 68 kilometrů tedy zvládne přeletět za 20 minut. Za těchto 20 minut bývá vrtulník z Ústí nad Labem zpravidla už u pacienta. Připočteme-li k času nutnost znát terén a také fakt, že oblasti, ve kterých je použití vrtulníku nejúčelnější se v Ústeckém kraji nacházejí v jeho severní části, připočtěme si další desítky minut. Zásadní je také otázka dostupnosti policejního vrtulníku ve zhoršených meteorologických podmínkách. Např. při letu z Prahy do Ústí nad Labem je nutné překonat několik míst, kde použití vrtulníku znemožňuje např. častá nízká oblačnost v případě Polabské nížiny, složité počasí Českého středohoří apod. Může se tedy stát, že vrtulník z Prahy bude muset při přesunu letět pomaleji nebo se bude muset kvůli počasí vracet. Tento argument opět dokazuje neznalost problematiky.

Petr Landa: „Obdobná situace je ve Zlínském kraji a funguje to tam.“

Ano, Zlínský kraj obsluhuje letecká záchranná služba ze základny v Brně, nezřídka zde vypomáhá i Ostrava nebo Olomouc. Zeptejte se ale zdravotníků a především pacientů, zda jsou s tímto stavem spokojeni. Nejsou. O nutnosti další základny ve Zlínském kraji se hovoří už mnoho let. Tedy argument typu: „Na Zlínsku to nefunguje, proč by to nemohlo nefungovat i na Ústecku…“

briefing_LZS_4_Landa

Petr Landa na dotaz jednoho z novinářů, zda bude posádka Policie z Prahy neznalá místních podmínek schopna plnit náročné a specifické úkoly, argumentoval ve stylu: „Policie obsluhuje Ústecký kraj v noci, což je ještě náročnější než ve dne.“

Tento argument je opět zcela zcestný. Denní a noční zásahy letecké záchranné služby jsou si podobné jako den a noc. V noci se ve většině případů létají tzv. sekundární zásahy – tedy zásahy, kdy je nutné už stabilizovaného pacienta rychle převézt do zařízení s lepším vybavením nebo odbornější péčí – např. u těžkých popálenin se létá z Ústí nad Labem do popáleninového centra ve Vinohradské nemocnici. Jde tedy o naplánovaný let z bodu A do bodu B, při kterém poskytuje vrtulník časovou i komfortní výhodu. Výjimkou jsou větší dopravní nehody, kde je možné přistát např. na širokou vozovku, dálnici apod. Sekundární zásahy se létají i ve dne. Nejúčelněji je ale vrtulník použit při tzv. primárních zásazích – tedy při letech přímo za pacientem. Horolezci, lyžaři, turisté, cyklisté… Těm se úrazy dějí především přes den a často v nedostupném terénu, kde je místní znalost nezbytná. A dovolím si tvrdit, že Policie z Prahy logicky nemůže mít zkušenosti srovnatelné s ústeckými záchranáři. Stejně jako ti ústečtí neznají pražská specifika.

Je nutné konstatovat, že briefing ministerstva zdravotnictví k situaci v letecké záchranné službě namísto odpovědí vnesl do celé události další otazníky. A také zcela potvrdil a podtrhl zmatenost a dezorientaci úředníků ministerstva zdravotnictví v oblasti letecké zdravotnické záchranné služby, kteří navíc od samého počátku tvrdohlavě odmítají poslouchat argumenty odborné lékařské veřejnosti.

O postoji ministerstva zdravotnictví svědčí i dovětek oficiální tiskové zprávy: „Vyvolávání jakýchkoliv pochybností o zajištění provozu LZS šířením poplašných zpráv považuje ministerstvo zdravotnictví za nešťastné. Letecká záchranná služba bude od 1. ledna 2017 plnohodnotně zajištěna v celé republice.“ Z našeho pohledu byl největší poplašnou zprávou dnešní briefing ministerstva zdravotnictví.

Televize airZone.TV bude situaci i nadále sledovat.

Celý záznam z briefingu ministerstva zdravotnictví si můžete pustit ZDE (odkaz se otevře v novém okně a vede na web České televize).
Oficiální tiskovou zprávu ministerstva zdravotnictví si můžete přečíst ZDE (odkaz se otevře v novém okně a vede na web ministerstva zdravotnictví).

My jsme v poslední době o celé kauze informovali v následujících příspěvcích:

Miroslav Oros, airZone.TV

 

Zveřejnit odpověď