Budapešť: Chladnokrevná síla Martina Šonky a příjemně „rafanský“ Petr Kopfstein

Martin Šonka si v neděli 24. června 2018 připsal na svůj účet historicky druhé vítězství v seriálu Red Bull Air Race. Stalo se tak v jeho nejoblíbenější destinaci – legendární Budapešti. Pozoruhodné je, že o tom, že právě Šonka bude největším favoritem tohoto závodu, od prvních tréninků, málokdo pochyboval. Druhé místo slaví mladý francouzský sympaťák Mika Brageot, ze třetího místa se raduje zkušený Matt Hall z Austrálie.

AP-1W2VA6R6H2111_news

Tým Martina Šonky po nekonečných peripetiích vyřešil problémy s motorem. V pauze mezi třetím a čtvrtým závodem se podařilo vyměnit válce v motoru a ten následně dostatečně zaběhnout. Tento fakt dodal českému pilotovi dostatečný klid, což se podepsalo i na výkonech, které Martin Šonka na svém „domácím“ hřišti předváděl. Pozornému divákovi neunikl výraz českého pilota – soustředěný, přesto přiměřeně uvolněný, ale hlavně – zdravě sebevědomý. Resultovalo z toho vítězství v kvalifikaci, vinou zdravotní indispozice Matthiase Dolderera přímý postup do Round of 8, zde přelétání Francouze Le Vota o více než půl vteřiny a chladnokrevný finálový let, ve kterém Martin Šonka zalétl svůj nejlepší víkendový čas.

AP-1W2VR31AN2111_news

S velkým očekáváním do Maďarska přiletěl i Petr Kopfstein. Po třech devátých místech sebevědomě zahlásil výsledkový „restart“. Nasazení karlovarského pilota bylo znatelné, příjemně působil i jeho zdravě „rafanský“ výraz. Bohužel to opět nevyšlo – tentokrát vystavil Petrovi Kopfsteinovi stopku Francouz Nicolas Ivanoff a to o pouhých 48 tisícin vteřiny. Počtvrté za sebou dva mistrovské body za deváté místo.

Spokojený musí být s víkendem v Budapešti druhý Mika Brageot, který už je v průběžném pořadí těsně čtvrtý. Úsměvy po závodu rozdával i Australan Matt Hall, který se třetím místem dostal do vedení celého seriálu. Jistou výkonovou labilitu dnes ukázal Michael Goulian, který ve Final 4 shodil hned několik pylonů a skončil celkově čtvrtý. Průběžně drží ale 2. místo. No a třetí průběžné místo patří Martinu Šonkovi.

Úřadující mistr světa Yoshihide Muroya byl diskvalifikován kvůli „over G“ už v Round of 14, což znamenalo nula bodů za tento závod a propad v průběžném pořadí ze třetího na páté místo.

„Z nejvyššího stupínku stupňů vítězů je nádherný pohled na svět a doufám, že to není letos naposledy. Protože, jak by řekl klasik, to se neochodí,“ komentoval své vítězství Martin Šonka.

AP-1W2W1D3PS2111_news

Je nezbytné vyseknout poklonu českým fanouškům. Do Budapešti jich přicestovalo několik tisíc a stovky českých vlajek byly nepřehlédnutelné.

Výsledky naleznete ZDE.

Během pondělí se pokusíme s oběma našima reprezentanty telefonicky spojit a přinést vám delší než krátké reakce.

Miroslav Oros, airZone.TV
Foto / video: Red Bull

Zveřejnit odpověď