Budapešť: Šonka, Muroya, Kopfstein – to zní před nedělí nadějně

Oba Češi zalétli sobotní kvalifikaci pro nedělní závod Red Bull Air Race v Budapešti velice rychle. Martin Šonka byl se zgenerálkovaným motorem nejrychlejší, Petr Kopfstein půjde do Round of 14 ze třetí příčky. Mezi dvojici českých pilotů se vmáčkl pouze Japonec Muroya.

Překlad komentáře videa (video Red Bull):
Martin Šonka naprosto přesně ukázal, proč označuje Budapešť za svůj domácí závod.
Komentátor: „Půjde do vedení, je to traťový rekord! Senzační Šonkův let!“
Šonka: „Vypadá to dobře, jsem spokojený, letadlo je v pohodě, ale ano… Musíme zůstat soustředění a zítra večer uvidíme.“
Mistr světa Yoshihide Muroya tlačil Šonku, co to šlo. Zůstal pouhé 34 tisíciny sekundy zpět. Petr Kopfstein zužitkoval obrovskou podporu fanoušků a zaletěl svou nejlepší kvalifikaci v sezóně – třetí místo. Průběžně vedoucí Matt Hall byl čtvrtý. Nepříjemným překvapením byla nejhorší kvalifikace Michaela Gouliana. Překročil maximální přetížení a v Round of 14 se utká s Muroyou. Jak to na rychlé trati v Budapešti ve finále dopadne, to je absolutně otevřené.

Martin Šonka má jistotu postupu do Round of 8. Jako vítěz kvalifikace by se měl utkat s posledním z kvalifikace. Němec Matthias Dolderer ale ze zdravotních důvodů vůbec do kvalifikace nenastoupil a podle zpráv Red Bullu tedy nenastoupí ani do Round of 14. Martin Šonka ale přesto první kolo poletí, protože čas je důležitý pro určení dvojic pro souboj v Round of 8.

AP-1W28ZRRDS2111_news

Na Petra Kopfsteina čeká nevyzpytatelný, ale letos se výsledkově trápící Nicolas Ivanoff. Pikantní bude souboj Japonce Muroyi s Michaelem Goulianem. Průběžně vedoucí Američan totiž v kvalifikaci překročil povolené přetížení a byl diskvalifikován, což pro něj znamenalo poslední kvalifikační místo.

Round of 14 začíná dnes, tedy v neděli 24. června v Budapešti ve 13 hodin. Round of 8 začne v 15 hodin a Final 4 kolem 15:30.

Petr Kopfstein v Budapesti_ Kredit_Red Bull Media House

Dvojice pro Round of 14:

Cristian Bolton vs. Pete McLeod
Francois Le Vot vs. Matt Hall
Juan Velarde vs. Mika Brageot
Nicolas Ivanoff vs. Petr Kopfstein
Ben Murphy vs. Kirby Chamblis
Michael Goulian vs. Yoshihide Muroya
Matthias Dolderer vs. Martin Šonka

Miroslav Oros, airZone.TV
Foto / video Red Bull

Zveřejnit odpověď