Češi se na MS ve Swoopingu neztratili. Soutěže se ale neodlétaly kompletně.

V Kanadském Farnhamu 26. 8. 2016 čtvrtým soutěžním dnem vyvrcholilo 6. mistrovství světa ve swoopingu, mladém a divácky atraktivním parašutistickém sportu, jehož soutěžní disciplíny (accuracy – přesnost, distance – vzdálenost, speed – rychlost) se neodehrávají vysoko nad hlavami diváků na nebi, ale při přistání přímo před diváky ve vysokých horizontálních rychlostech nad vodní hladinou. I Česká republika zde měla početnou reprezentační výpravu.

Swooping - ilustrační foto z MČR v Klatovech 08/2016
Swooping – ilustrační foto z MČR v Klatovech 08/2016

Bohužel příliš větrné počasí nedovolilo odlétat plánovaný program. „Měli jsme létat devět programů a bohužel jsme kvůli počasí odlétali jen dva,“ uvedl k tomu po návratu účastník šampionátu Petr Měšťák. Oficiálně pak proto nebyl udělen ani titul absolutního mistra světa, medaile se udělovaly jen za alespoň jednou odlétanou disciplínu přesnost přistání a rychlost. (Neoficiální absolutní pořadí nicméně výsledková listina i náš článek uvádějí.)

Ve světové konkurenci se na „6th World Canopy Piloting Championships“ určitě neztratily výkony třech medailistů z nedávného otevřeného mistrovství České republiky (11. – 13. 8. 2016 v Klatovech) Jiřího Blašky, Petra Měšťáka a Marka Rahbani.

Nejzdařilejší disciplínou našich byla přesnost přistání, kde Jiří Blaška skončil na krásném devátém místě. V rychlosti byl 32. což mu v součtu vyneslo povzbudivé celkové 12. místo. Celkově 18. Mark Rahbani předvedl v obou započítávaných disciplínách vyrovnané výkony (20. v přesnosti, 23. v rychlosti), před vicemistra České republiky z Klatov Petra Měšťáka se v Kanadě dostal i 31. Michal Procházka (24. v přesnosti a 45. v rychlosti) a Petr Měšťák skončil celkově na 37. místě (43. v přesnosti a 41. v rychlosti). Zbyněk Živný byl 41.

Přesvědčivě nejúspěšnějším jumperem se stal Američan Christopher Bobo, který zvítězil v rychlosti a skončil třetí v přesnosti. Neoficiální druhé a třetí místo opanovali reprezentanti Spojených arabských emirátů: druhá Cornelia Mihai a třetí Abdulbari Qubaisi. Jako smolař se možná cítil Francouz Eric Philippe, který vyhrál soutěž v přesnosti přistání, ale v rychlosti skončil až 26. a skončil celkově na bramborové pozici.

Zde najdete kompletní výsledky:

http://ipc-wcresults.org.uk/Farnham_16/default.html

Světovému šampionátu  zhruba dva týdny předtím 11. – 13. 8. 2016 v Klatovech – Chaloupkách předcházelo otevřené Mistrovství České republiky. Zde najdete jeho výsledky: https://www.facebook.com/Magazin.Letiste.Ceske.republiky/photos/?tab=album&album_id=1164459003618419

foto z letošního MČR v Klatovech
foto z letošního MČR v Klatovech

A ještě pár slov českého reprezentanta Petra Měšťáka o swoopingu:

http://www.rozhlas.cz/pardubice/mamehosty/_zprava/swooping-stremhlav-na-padaku-proti-vode–1523317

Zbyněk Smetana, airZone.TV

foto: Vladimír Novotný

 

Zveřejnit odpověď