Česká expozice je trhákem 1. Sečuánské Airshow (+ video)


Časosběrné video – do letadla si chce v Číně sednout každý

Česká republika je hlavní partnerskou zemí 1. Sichuan International Aviation and Airspace Exhibition, která probíhá od 29. září do 3. října ve městě Guanghan v provincii Sečuán. Akce se koná v areálu místního letiště, na kterém působí i největší čínská letecká universita CAFUK. Česká republika má k dispozici plochu 700 metrů čtverečních, na níž jsou vystaveny dva letouny Evektor Sportstar, sportovní letoun Shark a kabina tohoto letounu, do které je umožněný přístup veřejnosti. Organizátorem české účasti je zahraniční kancelář agentury Czech Trade v Chengdu ve spolupráci s Čínsko-českým leteckým spolkem, za podpory Generálního konzulátu ČR v Chengdu a Letecké amatérské asociace ČR.

DCIM100MEDIADJI_0041.JPGExpozice České republiky na SIAAE 2017 v předvečer výstavy

V Číně je po všeobecném letectví hlad. Proto není divu, že česká expozice je od prvních momentů doslova zasypána zájemci z řad veřejnosti, ale především z řad budoucích i stávajících pilotů či řídících provozu – studentů, instruktorů a examinátorů letecké university CAFUK. Hala jedna, ve které se Česká republika prezentuje byla dokonce hojně navštěvována už během její finalizace v předvečer zahájení akce, což v některých momentech komplikovalo dokončení expozice. Společně s českým pavilonem je v hale 1 instalována i expozice Sichuan Airlines.

SIAAE2017_CAFUK
Jedna z mnoha skupin studentů CAFUK, kteří si nenechali ujít příležitost navštívit výstavu už v předvečer akce

Právě se Sichuan Airlines a leteckou školou CAFUK podepsala v pátek dopoledne za účasti vrcholných představitelů vlády provincie Sečuán česká letecká škola F AIR trojstrannou dohodu o spolupráci.

DCIM100MEDIADJI_0014.JPGPodpisový ceremoniál dohody mezi Sichuan Airlines, CAFUK a leteckou školou F AIR (zcela vpravo podepisuje ředitel F Air Michal Markovič, za Českou republiku „svědčí“ v zadní řadě Jan Kohout, poradce prezidenta republiky)

V Česku tak bude sbírat zkušenosti během následujících let více než stovka budoucích čínských pilotů Sichuan Airlines, zároveň v Sichuan Airlines naleznou uplatnění čeští dopravní piloti, kteří projdou výcvikem u školy F AIR.


VIDEO: Rozhovory s Janem Kohoutem, poradcem prezidenta
a Michalem Markovičem, ředitelem letecké školy F AIR

České stroje jsou na SIAAE 2017 k vidění i na obloze. Šestice letounů L-39 Albatros z Aera Vodochody lotyšské akrobatické skupiny Baltic Bees létá skvěle a v Číně předvádí některé prvky, které jsem já osobně ještě nikdy v podání letounů L-39 neviděl.

SIAAE2017_Baltic_Bees
Baltic Bees – skvělá akrobatická skupina z Lotyšska létající na šesti L-39 Albatros (uprostřed vedle sympatické manažerky BB dealer letounů Evektor v Číně)

O akci přichystáme po návratu z akce souhrnnou reportáž.

Z Guanghanu Miroslav Oros, airZone.TV

Zveřejnit odpověď