Čeští akrobaté na kluzácích v Rumunsku bramboroví

V rumunské Devě byla v pátek 26. července dopoledne zakončena letová část 22. Mistrovství světa kategorie Unlimited a 10. Mistrovství světa kategorie Advanced v akrobacii na kluzácích. Během dvoutýdenního šampionátu se podařil odletět plný počet soutěžních programů v obou kategoriích, tedy šest. V kategorii Unlimited soutěžilo 20 pilotů ze sedmi zemí, v kategorii Advanced pak 32 účastníků (včetně čtyř žen) ze 13 zemí. Mistrem světa v nejvyšší kategorii se stal opět maďarský akrobat Ferenc Toth, zlato v nižší kategorii Advanced vylétala půvabná polská pilotka Patrycja Pacak.

WGAC2019_Pacak

Nová absolutní mistryně světa v akrobacii na kluzácích
v kategorii Advanced – Patrycja Pacak z Polska

Český tým chtěl v kategorii Unlimited medaili, ale skončil čtvrtý. Na bronz přitom Přemyslu Vávrovi, Miroslavu Červenkovi a Vladimíru Machulovi chyběly necelé dva body, což je při celkovém skóre 25184.91 bodu až krutě málo. Do šestého místa chtěl skončit Přemysl Vávra – to se podařilo, skončil také čtvrtý. Na celkový bronz i jemu chybělo pouhých 28 bodů. Vzhledem k nízkému ohodnocení 2. a 3. programu může být ale nejzkušenější český bezmotorový akrobat se čtvrtým místem spokojený. S celkovým 12. místem určitě ale není spokojený Miroslav Červenka. Kromě dílčího 5. místa ve 2. tajné sestavě ho rozhodčí hodnotili až ve druhé desítce – Mirek pamatuje ve své kariéře mnohem větší přízeň rozhodčích. Vladimír Machula skončil na 17. místě. Určitě měl vyšší očekávání, ale ostudu v Rumunsku neudělal.

WGAC2019_05_Vavra

Přemysl Vávra přišel o lepší výsledek nulou v nejnevyzpytatelnějším prvku – pádu

V kategorii Advanced létali dva Češi – Adam Toman a Lukáš Martinec. Pro oba bylo rumunské mistrovství světa prvním velkým závodem. Oba zvládli odlétat všechny soutěžní programy a skončili 26. Adam Toman a 27. Lukáš Martinec.

I letošním mistrovstvím světa zněly diskuse na téma kvality mezinárodních rozhodčích. Pouhým pohledem do zápisů hodnocení sestav je zřejmé, že u některých z nich je hodnocení soutěžních prvků značně nevyrovnané. V zápisech jsme objevili rozdíly v posouzení konkrétního prvku až o 4 body, což je v desetistupňové škále opravdu hodně. To samozřejmě důvěře v kvalitu rozhodčích nepřispívá.

WGAC2019_Judges_edit

Hlavním rozhodčím byl v Rumunsku Phillipe Küchler ze Švýcarska známý i ze soutěží pořádaných v Česku. Phillipe se nechal několikrát veřejně slyšet, že nedostatek kvalitních mezinárodních rozhodčích je největší bolestí letecké akrobacie…

Kategorie Unlimited – jednotlivci:

1. Ferenc Toth, Maďarsko (Swift S-1)
2. Eugen Schaal, Německo (Swift S-1)
3. Michael Spitzer, Německo (Swift S-1)

Kategorie Unlimited – týmy:

1. Německo
2. Polsko
3. Rakousko

Kategorie Advanced – jednotlivci:

1. Patrycja Pacak, Polsko (Swift S-1)
2. Octav Alexan, Rumunsko (MDM-1 Fox)
3. Charlie Levy Louapre, Francie (MDM-1 Fox)

Kategorie Advanced – týmy:

1. Rumunsko
2. Francie
3. Německo

Miroslav Oros, airZone.TV
Foto organizátoři

Zveřejnit odpověď