Čeští piloti rozjíždějí projekt na leteckou přepravu zdravotnického materiálu

S obdobným nápadem jako sportovní piloti na Slovensku přicházejí i čeští piloti. Svou leteckou dovednost a možnosti rychlé přepravy chtějí využít pro pomoc v boji s koronavirem. Chtějí vybudovat systém, díky němuž budou schopni dopravit zdravotnický materiál nebo osoby kamkoli po České republice do dvou hodin od zadání až po vyložení.

piloti_lidem_logo

„Jsme skupina dobrovolníků, pilotů, kteří chtějí v této nelehké situaci pomoci státu s distribucí zdravotnického materiálu a potřebného personálu po celé republice. Našim cílem je v co nejkratším čase doručit zásilky zdravotnického materiálu po celé ČR,“ říká Miloslav Chlan, jeden ze zakladatelů projektu Piloti lidem.

Tento projekt sdružuje piloty z celé České republiky, kteří budou schopni pokrýt distribuci pro většinu obcí v zemi. Podle velikosti letadla se bude materiál přepravovat na hlavní letiště, která jsou předem stanovena a další menší obce budou zásobovány z aeroklubových letišť.

„Do teď se do systému dobrovolně registrovalo přes 70 pilotů (ke dni 23. 3. 2020), kteří jsou schopni pokrýt republiku ze 40 letišť. Jedná se o letce, kteří většinu svého leteckého života létají pro radost na sportovních letištích na sportovních strojích,“ potvrzuje Adam Zahradníček z projektu Piloti Lidem (www.pilotilidem.cz). Svůj koníček tak mohou a rádi přetaví v pomoc druhým a zásadně urychlí tolik potřebnou logistiku zdravotnického materiálu.

Celý princip tkví projektu tkví ve využití sítě sportovních letišť, kterých je v České republice na dvě stovky. Na každém z nich působí celá řada aktivních letců, kteří mají k dispozici letuschopné stroje. Přiměřeně objemnou zásilku nebo např. jednoho člověka, je tak možné třeba dvoumístným letadlem dopravit velice rychle prakticky odkudkoliv kamkoliv. Projekt počítá i se složitějším principem využívajícím větší letiště jako centra atd.

mapa_nacrt

Náčrt prvotní myšlenky…

Projekt myslí i na nepřízeň počasí. Pokud budou panovat horší meteorologické podmínky, budou do vzduchu puštěni pouze piloti s doložkou IFR (létání podle přístrojů) a letadla typu General Aviation. Následný rozvoz z transportních míst proběhne automobily. Účastníci projektu se také nabízejí i jako dobrovolníci pro nutnou pozemní přepravu.

Sdružení aktuálně kompletuje první fázi dobrovolnické databáze pilotů a přechází do druhé – navazování komunikace s vládou České republiky a příslušnými institucemi. Pokud veškeré náležitosti naberou rychlý spád, první letadla můžou vzletět během několika příštích dnů.

Ondřej Daňa, Piloti Lidem a Miroslav Oros, airZone.TV

Zveřejnit odpověď