„Chyťte Kirbyho! Jestli to dokážete…“ Red Bull Air Race pokračuje šestým závodem v Portu (video)

Atraktivní destinace – portugalské Porto na pobřeží Atlantiku – hostí šestý závod z osmi letošního seriálu Red Bull Air Race. Závody rychlých akrobatických letadel na trati kolem nafouknutých pylonů se sem vrací po osmi letech. Mezi čtrnáctkou pilotů nejvyšší kategorie Master nechybí ani dvojice českých pilotů – Martin Šonka, který je po pěti závodech na třetím místě se ziskem 39 bodů a Petr Kopfstein, který je jen o dvě příčky za ním se 30 body. Do vedení se v po vítězství v ruské Kazani dostal Američan Kirby Chamblis (40 bodů), druhý je Japonec Yoshihide Muroya (39 bodů). Při vyrovnanosti letošní série se dá očekávat, že portugalský závod v ústí řeky Rio Douro do Atlantského oceánu bude pro milovníky leteckého sportu další lahůdkou.

VIDEO: „Chyťte Kirbyho! Jestli to dokážete!“

Martin Šonka by rád po dvou závodech „pódiového půstu“ opět zaletěl tak, aby potvrdil úlohu jednoho z největších favoritů letošní série. Ze tří největších konkurentů z čela průběžného pořadí vyzdvihuje nejvíce „až“ toho čtvrtého v pořadí: „Pete McLeod je konzistentní a poslední dva závody létal hodně dobře (skončil v nich druhý, pozn. red.). Je na vlně, což se odráží na jeho sebevědomí.“ Při hodnocení výkonů aktuálního leadera Kirby Chyblise ale Martin Šonka trochu kroutí hlavou: „Nemyslím si, že létá optimální trajektorie. Při posledních dvou závodech měl také velkou porci štěstí. V Maďarsku ho měl Petr Kopfstein v jejich souboji porazit, ale kvůli velmi sporné penalizaci, se tak nestalo. Ve finále jsem ho měl porazit já, ale kvůli další, rovněž velmi sporné penalizaci, která být neměla, vyhrál. Po těchto kontroverzních rozhodnutích to pak vypadalo, že měli rozhodčí v Rusku sezení a byli následně benevolentnější. A právě Kirby, který v branách stoupal a měl schytat penalizaci, ji nedostal. Tak mu to zase pomohlo. Ale je to za námi, tak to prostě je.“

P-20170831-12563_news
Martin Šonka (CZE) a Juan Velarde (ESP)

Do posledního závodu v roce 2009 zasáhla přesně polovina současného startovního pole. Mezi nimi ale ani jeden z našich pilotů ještě nebyl. „Jestli to pro zkušenější soupeře může být výhoda? Může. Znají totiž prostředí. My jsme ale strávili spoustu hodin na simulátoru, a tak věřím, že jsme skvěle připravení,“ komentuje tento zajímavý fakt Petr Kopfstein. Karlovarskému rodákovi se tímto dodatečně osobně omlouvám za to, že jsem se po Final 4 v Kazani nechal unést a po dvou sražených pylonech jsem spekuloval o tom, že českému pilotovi zřejmě trochu selhaly nervy. „Byl jsem absolutně klidný a koncentrovaný. Pro dosažení pódia bylo nutné letět na maximální míru rizika. A v kazaňském dešti to zkrátka nevyšlo,“ vysvětloval mi později telefonicky Petr Kopfstein při jeho návratu z Kazaně.

P-20170831-12545_news
Petr Kopfstein (CZE)

Velkým lákadlem pro české fanoušky bude předposlední letošní závod v německém Lausitz. Závod se koná o víkendu 16. a 17. září. Formulový okruh Lausitzring, na kterém se sedmý závod uskuteční, je vzdálen 220 kilometrů z Prahy (leží pouhých 60 km od saských Drážďan) a oba čeští reprezentanti ho považují tak trochu za svůj domácí závod.

VIDEO: Pozvánka na 6. závod Red Bull Air Race

Ale nepředbíhejme. Kvalifikace šestého letošního závodu Red Bull Air Race v portugalském Portu začne v sobotu 2. září v 17 hodin, samotný vyřazovací závod pak v neděli ve 14 hodin. Sledovat ho můžete živě na stránkách www.redbullairrace.com a ze záznamu na ČT Sport od 22:40. S průběhem závodu a výsledky vás přirozeně seznámíme i zde na www.airzone.tv.

Miroslav Oros, airZone.TV
Foto: Red Bull

Zveřejnit odpověď