„Čínský podzim“ na airZone.TV začal v úterý 19. září v Praze akcí Chengdu-Czech General Aviation Meeting (+ video)

Stává se pomalu tradicí, že podzim je na airZone.TV ve znamení česko-čínských leteckých aktivit. Ani letos tomu nebude jinak a na přelomu září a října se budeme vývoji situace ve všeobecném letectví v Číně věnovat trochu více. V samotném úvodu série článků a videoreportáží předesílám, že cílem airZone.TV  je objektivně informovat o skutečném stavu vývoje spolupráce českých a čínských leteckých firem a institucí. Této problematice se airZone.TV věnuje od roku 2014 a díky tomu jsme schopni vývoj objektivně komentovat a nacházet souvislosti. Zároveň se snažíme oprostit od osobních postojů a preferencí. Pokuste se, prosím, takto tuto problematiku vnímat i vy. Díky!

Miroslav Oros, redaktor a zakladatel airZone.TV

Chengdu-Czech General Aviation Business Matchmaking Meeting
Praha 19. září 2017

„Čínský podzim“ na airZone.TV jsem zahájil v úterý 19. září 2017 v hotelu Intercontinental v Praze, kde se uskutečnil „Chengdu-Czech General Aviation Business Matchmaking Meeting“, který organizovalo město Chengdu, projekt Nová hedvábná stezka a Čínsko-český letecký spolek – asociace, která se snaží prošlapávat českým leteckým firmám cestičky k čínským partnerům. V tomto případě dokázali zástupci této asociace shromáždit v jeden čas na jednom místě čelní představitele důležitých institucí a firem hlavního města provincie Sichuan – Chengdu. A to na místě dostupném všem zájemcům o navázání nebo prohloubení spolupráce s touto v leteckém průmyslu nejvyspělejší čínskou provincií. Je třeba doplnit, že všechny tyto aktivity jsou harmonizovány s projektem ekonomické diplomacie v Číně, na kterém se spolupodílí ministerstva zahraničí a průmyslu a obchodu.

170919_BRB_Chengdu_Czech_IMG_7273

V první části odpoledne vystoupili se svými projevy a prezentacemi střídavě zástupci České republiky a města Chengdu. Provincie Sichuan se rozkládá ve středozápadní Číně, na západě sousedí s Tibetem. Sichuan má 80 miliónů obyvatel, z nichž kolem 15 miliónů žije v hlavním městě Chengdu, což ho řadí na páté místo mezi čínskými velkoměsty. Sichuan je zemědělskou oblastí, kromě produkce rýže a obilí se zde také vyrábí přes 20% čínské produkce vína. Sichuan je také významným průmyslovým regionem – sídlí zde mnoho významných firem vyvíjejících a vyrábějících elektroniku, textil a také mnoho firem, které cílí na letectví. Zástupci čínských firem a institucí několikrát zmínili, že letectví je oblast, která má a v nejbližších letech bude mít v Číně nejvyšší prioritu. Zájemci o studium a práci v letectví získávají v Chengdu mnoho výhod.

Za českou stranu vystoupili postupně Jan Kohout, bývalý ministr zahraničí a poradce prezidenta Miloše Zemana. Tento politik je už svými česko-čínskými diplomatickými aktivitami známý, se zástupci českých firem aktivně jejich potřeby a strategii konzultuje, čínskou stranou je respektovaný a jeho doporučení prezidentu České republiky zpravidla padají na úrodnou půdu.

 

Česko-čínské letecké aktivity a projekty představil prezident Čínsko-českého leteckého spolku Petr Hýl – charismatický odborník na Čínu, který už si také v Číně vydobyl velice respektované postavení. Petr Hýl v několika minutách odprezentoval podobnost dynamického vývoje všeobecného letectví v České republice s očekávaným vývojem v Číně. Čína je podle něj v současnosti v situaci, ve které byla Česká republika někdy kolem roku 1993. Petr Hýl je skálopevně přesvědčen o tom, že Čína se v blízké budoucnosti stane nejsilnější ekonomikou světa.

 

S velice zajímavou prezentací vystoupil ředitel letecké školy F Air Michal Markovič. Tato letecká škola sídlící v Benešově u Prahy je držitelem několika prvenství. Jako vůbec první letecká škola ve střední a východní Evropě získala v devadesátých letech minulého století oprávnění Evropského společenství pro provoz soukromé letecké školy. Jako jedna ze dvou evropských leteckých škol získal F Air v roce 2016 oprávnění od čínského leteckého úřadu k výcviku čínských dopravních pilotů a v květnu 2017 podepsal F Air dohodu o strategickém partnerství s čínskými aeroliniemi Sichuan Airlines. V letošním roce už zahájilo v Benešově výcvik čtrnáct čínských pilotů, v příštím roce by jich mělo být 46 a o rok později už 80 pilotů. Zároveň začíná F Air ve spolupráci s ČVUT cvičit české piloty, kteří by měli získat uplatnění u čínských aerolinií.

Možná že právě F Air může posloužit jako příklad toho, jak to vlastně s tou českou strategií v Číně je. Veřejné mínění v České republice ovlivňuje chiméra, že snahou česko – čínských aktivit je zaplavit Českou republiku čínskými produkty, tedy podporovat výhradně čínský export. V mnoha případech tomu tak i je. Na dovozu produktů z Číny založila v Evropě svůj byznys nejedna úspěšná firma, ty české nevyjímaje. V případě letectví se ale v případě České republiky jedná o čistý export. Čína potřebuje velice rychle vybudovat síť příměstských leteckých parků a malých letišť, hovoří se o počtu kolem 1000 nových letišť do roku 2020. Přestože se dá očekávat, že ne všechna očekávání se naplní, nenasycenost čínského trhu je zjevná a vlastními kapacitami a zkušenostmi požadavky vlastního trhu Čína nemůže uspokojit. To se samozřejmě týká i výcviku letového i pozemního personálu, služeb řízení provozu, oprav a údržby, a dalších služeb. A zde jsou samozřejmě příležitosti pro české firmy exportovat své schopnost.

 

V rámci programu B2B setkání zástupců města Chengdu a zástupců českých firem proběhla ještě prezentace společnosti Shark, která produkuje stejnojmenný sportovní letoun. Ten před několika dny získal certifikaci čínského leteckého úřadu pro provoz v Číně. To je další obrovský úspěch českých firem. Od roku 2016, kdy byla dohoda podepsána dohoda o vzájemném uznávání certifikací letounů mezi Leteckou amatérskou asociací České republiky a Čínským úřadem civilního letectví, jde už o čtvrtý český letoun, který bude možné legálně v Číně provozovat. Je přirozené, že čínské firmy mají zájem o zavedení výroby certifikovaných letadel v Číně. I v tomto případě jde ale pro české firmy o výzvu a příležitost. Pro uspokojení čínského trhu bude třeba v blízké budoucnosti vyrábět desítky až stovky letadel ročně – výroba letadel v Evropě a jejich export do Číny, to je holý nesmysl. A zavedení výroby v Číně bez spoluúčasti čínských firem je také nemyslitelné.

170919_BRB_Chengdu_Czech_IMG_7324

Další příležitostí pro navazování a prohlubování vztahů mezi českými a čínskými leteckými firmami, která proběhne tentokrát v Číně, bude 1. ročník Sichuan International Aviation and Airspace Expo, které proběhne na letišti největší čínské letecké univerzity ve městě Guanghan vzdálené asi 100 km od Chengdu od 29. září do 3. října. Zde bude Česká republika hlavní partnerskou zemí a české letecké firmy budou prezentovány v expozici na rozloze 700 metrů čtverečních. Hlavními organizátory české účasti je zahraniční kancelář agentury Czech Trade v Chengdu ve spolupráci s Čínsko-českým leteckým spolkem, to vše za podpory Generálního konzulátu České republiky v Chengdu. V rámci této výstavy se uskuteční několik konferencí a mítinků, na kterých dostanou prostor vystoupit i zástupci českých firem a organizací.  Detailně budeme mým prostřednictvím na airZone.TV o této události informovat přímo z dějiště akce.

mmexport1505900052853

Návrh expozice České republiky na 1. Sichuan International Aviation and Airspace Expo

Možnost seznámit se osobně se zástupci čínských firem a institucí, a předjednat si dopředu konkrétní jednání, je klíčové. Kdo se trochu ve strategii navazování obchodních vztahů s Čínou vyzná, ví, že tyto první krůčky jsou pro další vývoj a budování vztahů nezbytné a velice důležité. Pro toho kdo má zájem s Čínou spolupracovat, by měla být účast na podobných setkáních „povinnou jízdou“.

Miroslav Oros, airZone.TV

Zveřejnit odpověď