Paraglidista Mayer obhájil titul mistra ČR v hike & fly

Už třetí ročník paraglidingového závodu CZ Hike & Fly, který byl zároveň vybrán jako 2. mistrovství ČR v této stále atraktivní sportovní disciplíně, se uskutečnil na Rané u Loun a na okolních kopcích v sobotu 25. května 2019. I letos se z vítězství radoval český reprezentant Stanislav Mayer a zaznamenal tak „zlatý hattrick“.

Standa_cil

Stanislav Mayer v cíli na 1. místě

Český šampion to ale neměl lehké. Na startu se sešlo celkem 95 účastníků, z toho tři ženy. Závod trval od 10 do 22 hodin. Soutěžilo se ve dvou kategoriích, náročnější Unlimited s tratí měřící 36 km a Sport s tratí o 22 kilometrech. Počasí zpočátku závodníkům přálo a cca do 13 hodin se dalo letět. Komu se podařilo tento interval využít, ten skončil na čelních místech.

To byl i případ Stanislava Mayera, který letos cca 80 % trati uletěl a jen cca 20 % běžel. V cíli pak musel pro našeho kameramana zopakovat doběh, protože nikdo nečekal, že zvládnou borci trať takto rychle. Výborný výkon podal Petr Juřina, který se loni na Rané zranil a musel odstoupit v už samotném začátku závodu – tentokrát z toho ale bylo druhé místo. Třetí místo obsadil mladý a nadějný Jonáš Horáček, který tak vyhrál i soutěž juniorů. Stejné bylo i pořadí ve 2. mistrovství České republiky v Hike & Fly.

Ještě dramatičtější byl závod v kategorii Sport. Sedmi borcům se podařilo využít dobrých termických podmínek na začátku závodu a kromě úvodního cca 1,5 km dlouhého výběhu na vrch Rané se jim podařilo celou trať obletět v čase pod dvě hodiny. První v cíli byl Čech Jiří Bečvář, o dvacet vteřin za ním se do cíle přiřítil Michal Briešťanský ze Slovenska a třetí místo vybojoval Peter Vitazek taktéž ze Slovenska.

Becvik_v_cili

Jiří Bečvář vítězí v kategorii Sport

Zbytek startovního pole měl závod těžší. Po přistání museli závodníci přečkat bouřku a déšť, a co neuletěli před deštěm, už vzduchem později nedohnali. Do cíle tak přibíhali a přicházeli závodníci v průběhu celého odpoledne až do večera – poslední dvojice závodníků v kategorii Unlimited protnula cílovou pásku po 11 hodinách a 14 minutách.

Vzduch

Rekordní účast – 95 pilotů včetně 3 pilotek

V soutěži účastníků nad 40 let dominoval v kategorii Unlimited Martin Kopecký, druhý skončil Tomáš Franc a třetí Radek Komas. V kratší kategorii Sport na 40 let zvítězil Slavomír Tmej před Jörgem Leibigerem z Německa a Martinem Kohlíčkem.

OFICIÁLNÍ WEB ZÁVODU

Soutěžily i tři ženy, které organizátory tak trochu vypekly, protože se na trati spojily do jednoho týmu a závod dokončily společně. Při vyhlášení vítězů jim tak pořadatelé předali ceny pro první tři a jejich rozdělení nechali na dívkách samotných.

KOMPLETNÍ VÝSLEDKOVÝ SERVIS

3. ročník závodu CZ Hike & Fly na Rané měl v sobotu 25. května 2019 opět neopakovatelnou atmosféru. Sledovat souboje o nejvyšší příčky bylo vzrušující, sledovat doběhy a příchody šťastných závodníků bez ohledu na pořadí, často společně ve dvojicích či trojicích bylo dojemné. Hike & Fly paragliding je ryzí sport se vším, co k němu patří.

Kvalitu závodu se nám podařilo posunout opět o něco výše – vyvinuli jsme nový on-line webový výsledkový servis, zajistili mobilní hygienické zázemí pro závodníky i diváky, angažovali jsme profesionální fotografy a kameramany, zajistili dobrovolníky pro pomoc závodníkům i organizátorům. Jsme spokojeni, ale máme spoustu podnětů a nápadů, jak závod posunout ještě výše. Nepolevujeme!

KVE_2893_resize

Už teď se těšíme na další – 4. ročník CZ Hike & Fly, který se na Rané uskuteční 22. a 23. května 2020.

Text: Miroslav Oros
Video: airZone.TV
Foto: Jan Hrežík, Kamil Večeřa, Zuzana Kudějová

Děkujeme partnerům závodu:

HaF_2019_partners_animace

Zveřejnit odpověď