11. 11. si připomínáme den Válečných veteránů

11. listopad kromě svátku Martina a svatomartinskému vínu patří Dni válečných veteránů. Připomínáme si ho s velkou úctou k hrdinům, kteří neváhali za vlast, myšlenky a za budoucí generace nasazovat své životy, i my na stránkách airZone.TV.

Ilustrační foto z kolekce Czech Spitfire Clubu
Ilustrační foto z kolekce Czech Spitfire Clubu

Není třeba zdůrazňovat, že hrdinství s sebou přináší kromě kladných vzorů budoucím pokolením i bolest mezi nejbližšími a mezi spolubojovníky, spolupracovníky, přáteli. Proto tento svátek patří i jim a jejich statečnosti, kterou museli prokázat, aby se se ztrátou dokázali vyrovnat.

Řada akcí, připomínající Den válečných veteránů proběhla po celé republice už dnes odpoledne, některé stále probíhají, některé se uskuteční v příštích dnech. Některé z nich najdete na tomto seznamu ministerstva obrany.

Televize airZone se k památce válečných hrdinů a bojovníků za svobodu vrátí i na státní svátek 17. listopadu i v následující dny, kdy postupně zařadíme sérii pořadů připravených k tomuto tématu. Bude to rozhovor s jedním z představitelů Czech Spitfire Clubu Josefem „Joe“ Vochyánem, který jsme natočili letos na jaře v rámci akce Flying for People, dosud nepublikovanými materiály se také vrátíme k červencové akci Mise Biggin Hill, kdy se po 70 letech ve Spitfiru svezl 93letý válečný veterán Emil Boček – máme natočený například rozhovor s kardinálem Dominikem Dukou, nebo tehdy ještě vrchním velitelem vzdušných sil Liborem Štefánikem. Už dnes se na našich stránkách můžete podívat na reprízu medailonku Czech Spitfire Clubu „My nezapomínáme!“ s podmanivým komentářem Zdeňka Svěráka. Film si můžete pustit na této stránce.

Zbyněk Smetana a Miroslav Oros, airZone.TV

Zveřejnit odpověď