Drak prvního prototypu L-39NG již brzy kompletní!

Výroba prvního prototypu nového cvičného proudového letounu L-39NG je ve stadiu sesazování částí draku. Po spojení přetlakové části kabiny a motorové části trupu vznikl celek přezdívaný doutník, který nese výrobní číslo 7001. Podle Aera Vodochody je konstrukce letounu ze 70 procent kompletní a již se připravují podsestavy druhého prototypu č. 7002. Roll-out nového cvičného proudového letounu L-39NG, který je nástupcem celosvětově úspěšného letounu L-39 Albatros, je naplánován na říjen letošního roku.

Aero_L-39NG_doutnik_predek

Trup letounu L-39NG se skládá z celkem 3 365 dílů, přičemž zhruba 90 % těchto trupových dílů je nových a pouze 10 % dílů je převzatých z jeho předchůdce L-39 Albatros. Po finální montáži trupu čeká projekt L-39NG další významný milník, kterým bude spojení trupu s křídlem, takzvaný marry-up. K tomu dojde v průběhu září společně s integrací klíčových systémů.

Aero_L-39NG_doutnik_celek

„Dalším milníkem bude říjnový roll-out, na kterém poprvé představíme celý nový cvičný letoun. L-39NG je pro Aero Vodochody novým začátkem, který nás posouvá zpět mezi světovou třídu producentů vlastních proudových letadel,“ řekl president a předseda představenstva Aera Vodochody Giuseppe Giordo.

Projekt má už své první zákazníky a přitahuje další zájem. Na Farnborough International Airshow v polovině července 2018 oznámilo Aero obchodní dohody s dvěma novými zákazníky pro letouny L-39NG a také L-39CW – s evropským poskytovatelem leteckých služeb SkyTech a americkou soukromou společností RSW Aviation o celkovém objemu 34 letounů. Spolu s nedávno podepsaným kontraktem s Republikou Senegal má nyní Aero objednávky na 38 letounů, čímž pokryje plánovanou výrobu na dalších 4 až 5 let až do roku 2022.

„Jsem velmi rád, že společnost Omnipol vstoupila do projektu L-39NG na pozici strategického partnera. Blížící se roll-out bude zakončením důležité etapy vývoje letounu a zároveň velkým posunem do další. Projekt z našeho pohledu přináší oživení českého leteckého průmyslu a je obrovským příslibem pro budoucnost,“ řekl prezident Omnipolu Jiří Podpěra.

Letoun L-39NG je koncipován jako cenově velmi efektivní a moderní řešení požadavku na plnohodnotného výcviku vojenských pilotů, přičemž L-39NG, vybavený pěti závěsnými systémy pro nesení výzbroje má schopnost plnit i roli lehkého bitevníku. Více najdete v tiskové zprávě Aera Vodochody.

Zbyněk Smetana, airZone.TV

Zveřejnit odpověď