Druhý anoncovaný „evropský“ závod Red Bull Air Race pravděpodobně nebude. Po Kazani přijde Balaton

Velké organizační zmatky bohužel letos provází sérii Red Bull Air Race. Kalendář jednotlivých závodů byl zveřejněn jen těsně před začátkem seriálu, navíc s mnoha otazníky.

Jedním z nich byl druhý závod, který se měl uskutečnit v Evropě v období mezi prvním závodem v Abú Zabí a třetím závodem v Kazani. Proslýchá se ale, že tento závod nakonec vůbec nebude. Oficiální stanovisko organizátora Red Bull Air Race – společnosti RBAR GmbH, ale zatím nebylo zveřejněno. Dalšími otazníky jsou stále termín a místo 6. závodu v Asii a lokalita posledního závodu v Saudské Arábii.

AP-1YC9NTJC91W11_news

Padla i jedna z dosavadních jistot – závod, který odjakživa nedílně k sérii Red Bull Air Race patřil, ve městě, o kterém se hovořilo jako o srdci Red Bull Air Race – v Budapešti. Přestože v původně zveřejněném kalendáři Budapešť v termínu 13. a 14. července figurovala, bezprostředně po zveřejnění kalendáře vydalo vedení hlavního maďarského města prohlášení, že letos organizátorům Red Bull Air Race povolení k organizaci nevydalo a že tak ani nehodlá učinit. Důvodem neudělení povolení byly podle vyjádření města stížnosti obyvatel na hluk a na velkou zátěž na běžný provoz ve městě. Poslední kapkou vedoucí k definitivnímu uzavření jednání o případném konání akce údajně byla snaha RBAR GmbH vyvinout na vedení Budapešti ultimativní tlak veřejným oznámením termínu konání závodu v Budapešti. Tento krok ale RBAR GmbH nevyšel, přestože na něj měl svým způsobem nárok – s Budapeští již bylo dříve podepsáno memorandum o spolupořádání akce až do roku 2020.

Organizátoři minulý týden oznámili náhradní lokalitu maďarského závodu. Ve stejný termín, tedy 13. a 14. července, se závod uskuteční u jezera Balaton poblíž města Zamárdi. Tato lokalita je bezpochyby atraktivní a uprostřed letní sezóny se dá očekávat i velký divácký zájem. Vstupenky zakoupené pro závod v Budapešti platí i pro závod u Balatonu. V případě nezájmu o závod na Balatonu Red Bull vstupné vrací.

Chaos v letošní organizaci Red Bull Air Race je nepříjemný a nevrhá na tuto sérii příliš dobré světlo. Mnoho fanoušků, ale i zástupců médií a pochopitelně i sponzorů (včetně Red Bullu, který je držitelem licence a generálním sponzorem) je zmatky rozčarováno. Věřme, že RBAR GmbH letošní rok „ustojí“ co nejdůstojněji, a že se podaří zorganizovat alespoň slíbených osm závodů (i když před sezónou se hovořilo až o deseti). Všichni také jistě přejeme organizátorům, aby se v dalších ročnících podobná situace neopakovala. Byla by to škoda.

Miroslav Oros, airZone.TV

Zveřejnit odpověď