EAAC 2017 – Mistrovství Evropy skončilo – Dmitry Samokhvalov z Ruska novým šampionem, i v týmech Rusové první

Všechna videa od nejnovějšího po nejstarší (textové zpravodajství níže):

Neděle 13. 8. – Mistrovství Evropy skončilo – Dmitry Samokhvalov novým šampionem

10. mistrovství Evropy v letecké akrobacii kategorie Advanced je za námi. Jeho zakončení proběhlo na letišti Chotěboř velice povedeným leteckým dnem, v jehož průběhu byli vyhlášeni vítězové.

Novým mistrem Evropy je Dmitry Samokhvalov z Ruska, stříbro si z Čech odváží Loic Loic Lovicourt z Francie a bronz další Rus Roman Ovchinnikov. V soutěži týmů zvítězili Rusové, před Francouzi a Ukrajinci.

EAAC_WINNERSweb

Nejlepším Čechem je Petr Kouřil, který po chybě v poslední čtvrté sestavě klesl z desátého na šestnácté místo. Jaromír Čihák skončil 28., Miroslav Černý 36. a Adam Ondrejka 41. V týmech končí teprve se formující český tým na sedmém místě z osmi.

EAAC_TEMS_Iweb

Během sedmi soutěžních dnů se podařilo odlétat čtyři platné soutěžní programy, přičemž ten poslední absolvovalo pouze 23 nejlepších pilotů.

EAAC_IVAN_TUCEK_CUPweb

Při závěrečném ceremoniálu získal absolutní vítěz do držení na dva roky nový putovní pohár Ivana Tučka, který bude každé dva roky přidělován vítězi mistrovství Evropy Advanced.

Aktualizace 12. srpna 2017 – DEN 7/7 – Poslední soutěžní den, 4. sestavu odlétalo nejlepších 23 pilotů

vlcsnap-2017-08-12-19h23m09s245

Od rána se na obloze sice honily mraky, ale během dopoledne a brzkého odpoledne se od nich soutěžní box vyčistil a začalo se létat. Přáním všech bylo, aby 4. soutěžní sestavu – 3. tajnou – zvládlo alespoň 23 nejlepších pilotů. V takovém případě by se měnilo pořadí jen v této třiadvacítce, pro ostatní by platily výsledky po 3. programu.

A podařilo se, krátce po 14. hodině se spustilo soutěžní létání naplno. Jediným, kdo tzv. „nevzal počasí“ byl hned v úvodu ruský pilot Vladimir Kotelnikov, přistál a jury si nechala výšku oblačnosti ještě jednou přeměřit. Při přeměřovacím letu bylo už vše v pořádku, ale na obhajobu ruského reprezentanta musíme dodat, že po jeho startu se ještě několik chmurek mraků v soutěžním boxu nacházelo. Nicméně pak už šlo vše plynule a krátce po půl sedmé bylo dobojováno. Létalo se sice pod zamračenou oblohou a ve větších výškách komplikoval závodníkům situaci silnější vítr, ale všech 23 nejlepších pilotů, včetně dvou létajících dam, 4. program zvládlo.

Letový program mistrovství Evropy máme za sebou. Nenechte si ale ujít zítřejší Pohár Ivana Tučka ve freestyle, následné vyhlášení vítězů ME a Poháru Ivana Tučka a závěrečnou hodinovou airshow. Program naleznete ZDE.

Zatím neoficiální výsledky naleznete ZDE.

vlcsnap-2017-08-12-09h30m36s246

Aktualizace 11. srpna 2017 – DEN 6/7 – V pátek to na soutěžní lety nevypadá

V noci začalo pršet a do pátečního poledne prakticky nepřestalo. Během dopoledne jsme v Chotěboři zažili déšť, bouřky, hustou mlhu, po půl jedné odpoledne i sluneční svit. Na soutěžní lety to ale dnes příliš nevypadá. Další pásmo bouřek se blíží. Rozhodnutí o osudu dne by mělo padnout v 15:00.

Chviličku to sice vypadalo nadějně, ale základny oblačnosti byly jen kolem 500 metrů nad letištěm, což nestačí. Navíc se brzy přiblížilo od jihu další pásmo srážek, a tak ředitel soutěže Vladimír Machula tento soutěžní den zrušil. Nevadí, v sobotu by pršet nemělo. Otázkou bude, zda nepovane příliš silný vítr a také, jak vysoko bude oblačnost. Pravidla umožňují pro 4. program i tzv. cut, tedy let jen omezeného počtu nejlepších pilotů. Pro ostatní potom platí pořadí po 3. programu. O cutu ještě ale není rozhodnuto, všichni se budou snažit, aby byl odletěn kompletní 4. program.

Pokračujeme zítra od 9 hodin.

Průběžně aktualizované výsledky naleznete ZDE.

radar_den6

Aktualizace 10. srpna 2017 – DEN 5/7 – Počasí opět na straně letců, v 17 hodin dolétán 3. program

Přestože meteorologové hrozili bouřkami, nedostavily se. Proto bylo možné v pohodě dolétat třetí sestavu – tedy 2. tajnou. Ta byla poměrně náročná a bylo se na co dívat. Velice dobře si s ní poradili Francouzi, kteří v prvních dvou sestavách drobně zaostávali. Bastien Le Roux zvítězil a Loic Lovicourt byl druhý. Třetím místem si vedoucí pozici upevnil Rus Samokhvalov.

Nejlépe z Čechů zalétal Petr Kouřil – 10. místo. Miroslav Černý skončil 34., Jaromír Čihák 35. a Adam Ondrejka bohužel až 40. České republice patří po 3. sestavě 7. místo v týmech, vede Rusko před Francií a Ukrajinou.

Děkujeme pivovaru Rebel Havlíčkův Brod za exkurzi s decentní ochutnávkou výborného piva.

Průběžně aktualizované výsledky naleznete ZDE.

Aktualizace 9. srpna 2017 – DEN 4/7 – Srážky se Chotěboři vyhnuly a od rána do večera se létalo (+ sestřih 3. dne)

Modlitby všech účastníků byly vyslyšeny a pásmo srážek minulo Chotěboř o několik kilometrů severně. Od 9 hodin startuje v desetiminutových intervalech jedno letadlo za druhým. Soutěžící absolvují 2. soutěžní program – 1. tajnou sestavu. Do polední přestávky by mělo mít tuto sestavu odlétáno 26 pilotů. Na odpoledne pak bude zbývat dvacítka, což by se mělo stihnout. Z Čechů letěl už včera Adam Ondrejka a dnes Jaroslav Čihák. Miroslav Černý přijde na řadu hned po obědě a Petr Kouřil později odpoledne jako 38. v pořadí.

A létalo se skutečně celý den. Všichni mají za sebou druhy program a jedenáct pilotů dokonce program třetí. Pokračuje se opět zítra od 9 hodin.

Výsledky jsou průběžně zveřejňovány ZDE.

Podívejte se na sestřih 3. soutěžního dne:

Aktualizace 8. srpna 2017 – DEN 3/7 – Silný vítr neumožnil ani jeden soutěžní let (+ sestřih 2. dne)

Už v noci začalo v Chotěboři foukat a fouká i celé dopoledne. Přestože je slunečno, problémem by mohla být i nízká kupovitá oblačnost. Další soutěžní lety přijdou na řadu nejdříve ve 12 hodin.

Časy rozhodnutí a měření větru se stále posouvají. V této chvíli se bude, zřejmě dnes naposledy měřit vítr v 15 hodin. Dá se předpokládat, že poté ředitel soutěže Vladimír Machula dnešní den zruší. Vítr se neutišuje a než se soutěžní lety rozjedou, je nutné postavit stanoviště rozhodčích a vyslat do vzduchu warm-up pilota. To zabere minimálně hodinu. Rád bych se mýlil, ale dnes se už zřejmě soutěžit nebude. Je to škoda, pro platné mistrovství je sice nutné odlétat minimálně dvě disciplíny, což se 100% podaří, všichni si ale přejí nejlépe alespoň čtyři.

13 metrů za vteřinu v 500 metrech nad letištěm v 16:30 rozhoduje o tom, že dnešní den je zrušen. Limit síly větru pro leteckou akrobacii je 10, v krajním případě 12 metrů za sekundu. Soutěžní den je zrušen, ale nevadí, český večer v letištním stanu s grilovaným selátkem a českou reprezentací v roli číšníků může začít o něco dříve. Alespoň budou všichni hosté čerství na zítřejší, doufejme dlouhý letový den. Létat bychom měli začít v 9:00.

Podívejte se na nejnovější video – sestřih 2. dne:

Aktualizace 7. srpna 2017 – DEN 2/7 – Perfektní počasí, 1. sestava dolétána, druhou zvládlo 13 pilotů

V pondělí 7. srpna je v Chotěboři perfektní počasí. První závodník je ve vzduchu už v 9:15 a počítá se, že se dolétá kompletní 1. povinná volná sestava.

Podívejte se na sestřih soutěžního dne 1:

Do polední přestávky se podařilo odlétat 1. sestavu dalším 15 pilotům, takže jich zbývá už jen deset. Dnes letěli i tři čeští reprezentanti – Adam Ondrejka, Miroslav Černý a Petr Kouřil. Během přestávky je nutné kvůli slunci přestěhovat pozici rozhodčích na opačnou stranu soutěžního boxu. Příznivé počasí s modrým nebem a bezpečně vysoko se tvořící kupovitou oblačností by mělo vydržet až do večera. Věříme, že se podaří ještě dnes zahájit 2. program, tedy 1. tajnou sestavu.

DCIM100MEDIADJI_0122.JPG

Ano, podařilo se. Povinná volná sestava je kompletně odlétána, vyhrál jí Rus Ovchinnikov, nejlepší z Čechů je Petr Kouřil.
V 17 hodin začala druhá sestava – 1. tajná a do 19:05, kdy dnes létání skončilo, ji odlétalo 13 pilotů. To je pro dnešek vše, přihlásíme se opět zítra.

Další podrobnosti najdete na webu mistrovství www.eaac2017.eu a nebo na Facebookovém profilu EAAC 2017.
Výsledky jsou průběžně zveřejňovány ZDE.

Aktualizace 6. srpna 2017 – DEN 1/7 – První soutěžní den komplikovalo počasí, přesto má 21 pilotů 1. sestavu za sebou

V sobotu 5. srpna večer bylo slavnostně zahájeno 10. FAI mistrovství světa v letecké akrobacii advanced v Chotěboři. V restauraci Panský dům na náměstí v Chotěboři proběhl i za účasti starosty města Chotěboř Tomáše Škaryda po slavnostní části zahajovací briefing s losováním pořadí pro první sestavu a deklarování figur pro druhou sestavu.

V neděli 6. srpna panovalo v Chotěboři špatné počasí s drobnými přeháňkami a především nízkými základnami oblačnosti, které neumožňovalo soutěžní létání. Počasí se ale postupně vylepšovalo a na poledním briefingu zavelel ředitel soutěže Vladimír Machula začít vše připravovat na soutěžní létání. Dá se očekávat, že prvních deset pilotů dnes svou sestavu absolvuje.

A skutečně, po zaletění soutěžního boxu dvojící warm-up pilotů Čechem Markem Hykou a Rusem Mikhailem Mamistovem se těsně před 15. hodinou rozjelo létání na plno. Pod zamračenou oblohou v poměrně chladném počasí se do večera podařilo odlétat první sestavu 21 pilotům. Do soutěže se zatím nezapojil nikdo z českých reprezentantů.

Mistrovství Evropy pokračuje zítra druhým dnem, soutěžní lety začnou v 9 hodin ráno.

Další podrobnosti najdete na webu mistrovství www.eaac2017.eu a nebo na Facebookovém profilu EAAC 2017.
Průběžné výsledky by měly být zveřejněny co nejdříve ZDE.

Článek průběžně aktualizujeme…

Aktualizace 3. srpna 2017 – Tréninky v plném proudu, první soutěžní lety v neděli 6. 8.

Letiště Chotěboř hostí od 5. do 13. srpna vrcholnou sportovní událost – Mistrovství Evropy v letecké akrobacii kategorie Advanced. Po slavnostním zahájení v sobotu 5. srpna odpoledne se od nedělního rána začne létat a v sobotu 12. srpna bychom měli znát nového mistra Evropy. V neděli 13. srpna bude celý šampionát zakončen slavnostním vyhlášením výsledků a premiérovým ročníkem Poháru Ivana Tučka v leteckém freestyle.

EAAC2017_DSC02611

airZone.TV bude po celou dobu mistrovství v Chotěboři přítomna a každý den přineseme sestřih toho nejzajímavějšího z předchozího dne. Tyto sestřihy budou doprovázeny průběžně aktualizovaným textovým zpravodajstvím s komentáři aktuálního dění a s důležitými odkazy. První sestřih přineseme v neděli 6. 8. dopoledne.

EAAC2017_DSC02606

Na mistrovství Evropy je přihlášeno 45 pilotů a 2 pilotky ze 14 evropských zemí. Nejsilnější budou zřejmě týmy Ruska a Francie. Českou republiku bude reprezentovat čtyřčlenný tým ve složení Petr Kouřil, Jaromír Čihák, Miroslav Černý a Adam Ondrejka. Všechny letové dny jsou přístupné veřejnosti a to zdarma. Od rána do večera je v zóně pro diváky k dispozici kvalitní občerstvení za příznivé ceny.

EAAC2017_DSC02616

Na letišti Chotěboř je možné spatřit mnoho zajímavých tváří – ruskou legendu a úřadujícího mistra Evropy v kategorii Unlimited Mikhaila Mamistova, který je zde v roli trenéra týmu Ruska, dorazil i Francouz Olivier Masurel, který skončil na ME Unlimited 2016 na 4. místě, který trénuje pro změnu italský tým a velkou zajímavostí na startovní listině je už 71letý Ital Gian Franco Cillario.

EAAC2017_DSC02602

Miroslav Oros, airZone.TV

Zveřejnit odpověď