EGC 2017 – Mistrovství Evropy v plachtění 2017 – DEN 14 – Medaile jsou rozdány, mistry Evropy jsou Čech Loužecký, Nizozemec Kuijpers a Poláci Kawa s Matkowskim

* Denně aktualizované zpravodajství přímo z dějiště ME * Videa, články, fotografie, rozhovory *

Sobota 5. srpna – 14. den – Medaile jsou rozdány, mistry Evropy jsou Čech Loužecký, Nizozemec Kuijpers a Poláci Kawa s Matkowskim

Medailovým ceremoniálem bylo zakončeno 19. mistrovství Evropy v plachtění. Výsledky jsme shrnuli v reportáži ze včerejška, na průběh ceremoniálu se můžete podívat v následujícím videu.

Reportáž airZone.TV končí, děkujeme, že jste nás sledovali a příště u kvalitního bezmotorového létání nashledanou!
Tým airZone.TV v Moravské Třebové tvořili: Miroslav Oros, Martin Pospíšil a Jakub Vaňo.

Pátek 4. srpna – 13. soutěžní den –  Je dobojováno. Pavel Loužecký je mistrem Evropy

IMG_0323

Přestože si organizátoři vymínili, že o osudu dnešního dne rozhodnou až v poledne, od deseti hodin dopoledne na letišti ve Starém Městě u Moravské Třebové prší. Startovní grid zatím postaven není a podle všeho se ani stavět nebude, protože šance na odletění disciplíny je minimální. Rozhodne se tedy v poledne. Jisté už teď ale je, že závěrečná párty začíná v 19 hodin a vyhlášení výsledků proběhne zítra, tedy v sobotu 5. 8. v 10 hodin na letišti Moravská Třebová. Kdo se postaví na stupně vítězů budeme moci oficiálně říct po definitivním rozhodnutí ředitele soutěže o dnešním dni.

Ve 13. hodin je rozhodnuto. Soutěžní den je vzhledem ke špatnému počasí zrušen pro všechny třídy. Výsledky po 6. disciplíně tedy platí.

Česká republika má mistra Evropy v kategorii Standard – je jím Pavel Loužecký. Stříbro vybojoval jeho týmový kolega Miloslav Cink, z bronzu se bude zítra v 10 hodin radovat Jeroen Jennen z Belgie.

V klubové třídě bude mistrem Evropy vyhlášen Tim Kuijpers z Nizozemska, na stupně vítězů ho doprovodí Boris Zorz ze Slovinska a Fabian Peitz z Německa. Tomáš Suchánek končí pátý a Michal Lešinger dvanáctý.

Ve dvoumístné 20metrové kategorii si další titul do sbírky připisuje Polák Sebastian Kawa, který zde létal s Christophem Matkowskim. V závěrečné disciplíně odolali útoku britské dvojice Steve Jones / Garry Coppin, která končí druhá. Bronz si z českomoravského pomezí odvezou Švýcaři  Cronjaeger a Heidemeyer. České dvousedadlovky zůstaly za očekáváním – dvojice Tomáš Rendla / Matěj Rendla skončila na předposledním 15. místě, výsledkové pole uzavírají Jan Horák s Jiřím Kusbachem.

V soutěži týmů končí Česká republika až na 12. místě. Vítězí Polsko, druhé je Německo a třetí Francie.

S krátkou zprávou a videem se přihlásíme ještě zítra po závěrečném ceremoniálu.

Konečné výsledky:

prsi_den_13

Čtvrtek 3. srpna – 12. soutěžní den – 6. platná disciplína, Loužecký a Cink v čele, Suchánek už pátý

První vzlety jsou dnes naplánovány už na 11:30. Připraveny jsou vzhledem k hrozícím bouřkám kratší AAT disciplány od 1 hodiny 45 minut do 2 hodin.

13:25 – Všichni jsou ve vzduchu. Letí se šestá disciplína. Krátké AAT disciplíny do prostorů jihozápadně, pak východně a nakonec jihovýchodně od Třebové, tak aby hrana studené fronty co nejméně jejich let ohrozila.

17:15 – Těsně před 16. hodinou přešlo přes Moravskou Třebovou pásmo silného deště. Většina pilotů a posádek byla v té chvíli ale už naštěstí v pořádku zpět na letišti. Francouzská dvojice Walbrou / Corbile protnula cílový kruh, následně ale raději otočila svůj letoun a neriskovala přistání v dešti na letišti. Podle posledních informací přistáli v Olomouci, kam pro ně právě startuje z Třebové vlečný letoun. Vzhledem k tomu neznáme výsledky 20m třídy, což nás ale v této chvíli příliš netrápí.

Co nás ale zajímá velice, jsou výsledky klubové a standardní kategorie, ve které máme medailová želízka v ohni. Tomáš Suchánek v klubové kategorii opět zvítězil a průběžně už je pátý. Aby mohl svou pozici ještě vylepšit, musí se zítra letět. Na medaili ztrácí 113 bodů.

Se současným stavem by určitě byla spokojena naše dvojice ve standardní kategorii. Pavel Loužecký dnes skončil jedenáctý, ale drží průběžné vedení. Miloslav Cink byl šestý a průběžně je stále druhý. Vítězem dne je slovenský „pretěkár“ Maroš Divok, který se průběžně posunul z 10. na 5. místo.

Průběžné výsledky můžete sledovat zde.
Další novinky a fotografie naleznete na webu mistrovství EGC2017.cz.

vlcsnap-2017-08-03-17h54m46s156

Středa 2. srpna – 11. soutěžní den – 5. platná disciplína – Pavel Loužecký jde do vedení, Miloslav Cink druhý

Dnes vzhledem k absenci našeho redaktora v Moravské Třebové pouze telegrafický souhrn. Po přechodu studené fronty, která s sebou přinášela ještě během dopoledne bouřky, se podařilo odpoledene odletět 5. platnou disciplínu ve všech kategoriích. Šlo o racing task o délkách kolem 250 km.

Nejvíce nás potěšila největší česká želízka v ohni, tedy reprezentanti v kategorii Standard. Pavel Loužecký dnes zvítězil a dostal se do průběžného vedení. Miloslav Cink skončil druhý, a průběžně je také druhý. Tak se nám to líbí! Spokojeni dnes může být i dvojice Horák / Kusbach ve 20m třídě – konečně se jim snad podařilo vyladit soutěžní stroj a bylo z toho 7. místo. Vede stále polská dvojice Kawa / Matkowski. Příliš se bohužel nezadařilo našim klubovkám. Tomáš Suchánek byl dnes až šestnáctý a Michal Lešinger dvaadvacátý. Suchánek je průběžně desátý a domácí Lešinger čtrnáctý. V klubové kategorii dnes zvítězil Brit Gerrard G Dale, průběžně ale vede Nizozemec Kuijpers.

Kompletní průběžné výsledky najdete zde.

I zítra bude naše zpravodajství mírně omezené, protože se začínáme zabydlovat na další vrcholné akci – Mistrovství Evropy v akrobacii v Chotěboři, odkud se začneme hlásit bezprostředně po skončení ME v plachtění, tedy hned v sobotu 5. srpna 2017.

Úterý 1. srpna – 10. soutěžní den – Velká horka a silný vítr 4. platnou disciplínu nezmařily – Mistrovství Evropy je platné!

9:15
Ačkoliv pohled z okna slibuje nádherný až přenádherný letní den, vrásky organizátorům ME v plachtění dělá především předpověď velmi vysokých teplot a také velice silného větru. Předběžně jsou naplánovány kratší disciplíny – pro klubovku AAT na 2 hodiny, pro standard race 260 km a pro 20m race na 250 km, ale o osudu dnešního dne se rozhodne na briefingu v 11 hodin.

11:00
Briefing byl zahájen videosestřihy posledních dvou dnů (podívejte se na ně v playlistu výše i vy). Poté jsme si vyslechli informace o tom, že počasí není opět ideální – na Vysočině dosahují nárazy větru 18 m/s, směr větru pro starty v Moravské Třebové je ještě příznivý, ale během dne se má stáčet. Je předpověď bezoblačné termiky, což je také nepříjemné. Pro všechny kategorie jsou vypsány AAT disciplíny na 2 hodiny vedoucí cik cak na jih od letiště, na sever, zpět na jih a domů. Zkušební „chroust“ odstartuje po 12. hodině, první soutěžní starty jsou zatím ohlášeny na 12:45.

14:45
Přestože fouká opravdu hodně a teploty šplhají ke 35 stupňům, všichni jsou ve vzduchu. První piloty můžeme očekávat zpět na letišti kolem 17. hodiny.

17:20
A všichni jsou doma. Během 40 minut přiletěly zpět na letiště všechny soutěžní stroje, kromě tří, které přistály mimo letiště.
Výsledky se zpracovávají, ale zprávou dne je: MISTROVSTVÍ EVROPY 2017 je platné!

19:40
Letmým pohledem do výsledků vidíme, že se zrno odděluje od plev a že české naděje se budou v posledních třech dnech upírat ke standardní, ale i ke klubové kategorii. V klubové kategorii totiž dnes skončil Tomáš Suchánek „až“ na 18. místě a průběžně je 13. Na bronz ale ztrácí jen 100 bodů. Michal Lešingr dnes zaletěl 23. výsledek a v průběžném hodnocení je o příčku před Tomášem Suchánkem. Oba tak mají ještě velkou šanci zaútočit.
Miloslav Cink vede a Pavel Loužecký je druhý! Dnešní 5. místo katapultovalo Pavla Loužeckého o pět příček výše a Miloslava Cinka 7. místo posunulo do vedení. Zvítězil podruhé za sebou Mark Zettier z Německa a po nevydařeném začátku mistrovství je už průběžně třetí. Standardní třída je ale velice vyrovnaná.
Ve „dlouhánech“, tedy ve 20m třídě dnes dominovala britská dvojice Jones & Coppin. A protože vedoucím Polákům se dnešek příliš nevydařil, Britové je dotáhli na pouhých 40 bodů. Češi se stále krčí u dna tabulky, ale nezlobme se na ně, tato kategorie je velice, velice náročná.
Předpověď počasí vypadá docela slibně, alespoň další dvě disciplíny by se měly stihnout, bude to ještě zajímavé.
Zůstaňte s námi, přihlásíme se zase zítra!

Průběžné výsledky najdete zde.

vlcsnap-2017-08-01-11h50m00s162

Další novinky a fotografie naleznete na webu mistrovství EGC2017.cz.

Pondělí 31. července – 9. soutěžní den – Třetí soutěžní disciplína

8:00
Počasí vypadá opět dobře. Startovat se bude z dráhy 08. Klubovky poletí race 236 km, standardy také race 260 km a 20metrová třída taktéž race na 251 km. Tratě povedou jihozápadně od letiště na Jihlavsko. Briefing v 10 hodin.

10:00
Ve 12 hodin bude vypuštěn sniffer a hned poté by měly začít první starty. Očekává se modrá termika s minimem kupovité oblačnosti.

14:30
Všichni jsou ve vzduchu. Na obloze jsou dokonce oproti předpovědi kumuly a dostupy jsou přes 2000 metrů nad mořem. Vypadá to na pěkný let.

15:50
Letmý pohled na live tracking: V klubové třídě za to dnes vzali Němci. Na trať vyrazili první a nezdá se, že by je zbytek pole doháněl. Do cíle jim zbývá cca 70 km. Ve standardech také letí v čele Němci, zdá se, že jde o taktiku celého národního mančaftu. Do cíle zbývá ale ještě přes 100 km.

17:30
Všichni piloti, tedy kromě zřejmě krajinou se kochajícího slovenského reprezentanta Schullera, jsou doma, mimo letiště dnes neskončil, a doufáme, že ani neskončí jediný kluzák. Přestože mohly být vypsány zřejmě i delší trati, piloti jsou s letovým dnem spokojení. Třetí disciplína bude platná, čekáme na výsledky.

19:30
Klubovou třídu dnes vyhrál opět Tomáš Suchánek, Michal Lešinger byl pátý. Jaká škoda, že Tomáš včera přistál do pole. I tak si český reprezentant polepšil a z 15. poskočil na 10. místo. Michal Lešinger také poskočil a průběžně už je sedmý! Do vedení se dnešním druhým místem dostal Boris Zorz ze Slovinska.
Ve standardní třídě sice česká dvojice dnes nezářila, ale ani si nepohoršila. Miloslav Cink byl až 17., ale drží třetí příčku. Pavel Loužecký po 19. místě klesl na sedmou příčku. Jak je ale ve standardní kategorii zvykem, rozdíl mezi prvním a desátým je 150 bodů. Po dnešku průběžně vede Louis Bouderlique, disciplínu vyhrál Němec Marko Zettier.
Ach ty dvacetimetrovky… Po včerejším vítězství v disciplíně je dnes dvojice Tomáš a Matěj Rendla na posledním 16. místě a Jan Horák s Jiřím Kusbachem jsou jen o příčku před nimi. Vítězí opět dvojice Kawa / Matkowski.
V poháru národních týmu se Česká republika zatím krčí až na 12. místě. Vede Polsko, druhá je Francie a třetí Rusko.

S naší reportáží pokračujeme opět zítra, kdy má sice foukat silnější vítr, ale mělo by být letovo. Pokud se podaří uletět v úterý platnou disciplínu, bude mistrovství Evropy platné a všem spadne veliký kámen ze srdce.

Zadání tratí a průběžné výsledky můžete sledovat zde.
Live tracking můžete sledovat zde.
Další novinky a fotografie naleznete na webu mistrovství EGC2017.cz.

DCIM100MEDIADJI_0007.JPG

Neděle 30. července – 8. soutěžní den – Po skvělém českém začátku dnes druhá disciplína (+ nové video)

9:00
Počasí je pěkné, grid se staví na dráze 08 a briefing bude v 10:00. Konečně se soutěží a bude snad celý druhý týden mistrovství Evropy v plachtění.

12:50
Poté, co předletec – sniffer ohlásil, že podmínky ve vzduchu jsou pro kluzáky příznivé, začaly vlečné letouny posílat do vzduchu klubovou třídu. Následovat bude standardní a nakonec 20metrová. Letí se AAT disciplíny, tedy úlohy, při nichž musí piloti protnout několik kružnicí definovaných sektorů a doletět zpět do cílové kružnice. To vše pokud možno maximální průměrnou rychlostí a v čase přesahující minimální stanovenou dobu letu. Klubová třída poletí dnes minimálně 3 hodiny, standardní 2 hodiny 45 minut a 20metrová 2 hodiny 30 minut.

19:00
Dnešek pro české barvy nebyl příliš příznivý. Posádka Rendla / Rendla sice ve 20m třídě zvítězila, po včerejší ztrátě to je ale jen malá náplast. Včerejší vítěz v klubové kategorii Tomáš Suchánek přistál mimo letiště, bylo z toho až 20. místo a propad z prvního na 15. průběžné místo. 250 bodů ztráty se ale dá ještě dohnat. V klubové třídě vyhrál Rus Sergey Serov. Ve standardní třídě se naší dvojici dnes také příliš nedařilo. Pavel Loužecký doletěl 10. a Miloslav Cink 12. a oba klesli v průběžném pořadí o dvě příčky.

Zítra se letí 3. soutěžní let.

Zadání tratí a průběžné výsledky můžete sledovat zde.
Live tracking můžete sledovat zde.
Další novinky a fotografie naleznete na webu mistrovství EGC2017.cz.

Sobota 29. července – 7. soutěžní den – Konečně první letový den? Snad ano!

10:00
Počasí vypadá letově. Grid je postaven. Disciplíny jsou zadány. Sedmý soutěžní den ME v plachtění 2017 dopoledne to vypadá, že se začne konečně soutěžit! Pro všechny třídy jsou naplánovány racing tasky nad Vysočinou v délce od 320 do 360 km. Budeme držet palce, aby vše klaplo a odlétla se první platná a navíc kvalitní disciplína. První starty jsou očekávány po 12. hodině.

13:30
Všechny kluzáky všech tří kategorií jsou ve vzduchu. Dostupy jsou slušné až ke 2000 metrům nad mořem. Sledujte live tracking!

17:00
Ačkoliv je většina pilotů ještě na trati, je jasné, že na EGC 2017 bude odletěna první platná disciplína.
V klubové třídě máme v této chvíli v cíli šest pilotů, ale zbytek stále statečně letí. Z Čechů je v cíli Tomáš Suchánek s velice slušnou průměrnou rychlostí přes 97 km/h, Michal Lešingr je na dokluzu.
Ve standardní kategorii právě v této chvíli přistávají na letišti první dva kluzáky a jsou to kluzáky s českými imatriklačními značkami – první Miloslav Cink, druhý Pavel Loužecký. Výborně! Uvidíme, jakou měli průměrnou rychlost, ale vzhledem k tomu, že velice dobře taktizovali a použili i taktiku falešného startu, kdy odstartovali, ale pak se vraceli zpět a startovali znovu, mohlo by to být dobré.
Ve 20metrové chvíli bohužel už je zpět na letišti Tomáš Rendla, ale ten po nahození motoru disciplínu nedokončil. Všichni ostatní letí, na čele je polská posádka Kawa / Matkowski, Jan Horák a Jiří Kusbach právě otáčejí poslední otočný bod jižně od domácích Zbraslavic a do cíle to mají ještě dobrých 100 kilometrů, tak snad to stihnou.

17:40
Teď je to na letišti v Moravské Třebové jako na leteckém dni. Před malou chvílí dorazila většina klubovek, teď na letišti přistává jeden standard za druhým a za pár minut tu máme „dablsítry“.

17:45
Pavel Loužecký proletěl dnešní trať rychlostí 101,12 km/h a Miloslav Cink byl ještě o 0,8 km/h rychlejší. To není špatné.

20:00
Pohled do výsledkové listiny dělá fanouškům českého plachtění ze dvou třetin radost. V klubové třídě zvítězil v první disciplíně Tomáš Suchánek, druhý skončil Nizozemec Kuijpers a třetí Dán Ørskov. Michal Lešinger skončil osmnáctý. Ve standardní třídě to je ještě lepší – zvítězil Miloslav Cink a hned za ním je Pavel Loužecký, třetímu Britovi Jonesovi navíc nadělili téměř sto bodů. V klubové a standardní třídě to mají naši dobře rozjeté. Ne tak ve třídě 20metrové. České posádky propadly a skončily až na posledním a předposledním místě, když obě doletěli zpět na letiště po nahození motorů, což se výsledkově rovná přistání do pole. Zvítězila posádka Kawa & Matkowski z Polska.

I v neděli 30. července by mělo být letovo, takže se budeme těšit na další soutěžní disciplínu.

Zadání tratí a průběžné výsledky můžete sledovat zde.
Live tracking můžete sledovat zde.

lkmt_spermie

Pátek 28. července – 6. soutěžní den – Všech šest dnů zatím bez jediného soutěžního letu

Je to zoufalé, ale nedá se nic dělat. Počasí je alfou a omegou leteckého sportu a když nepřeje, tak nepřeje. I dnes po vyčkávání, když včerejší předpověď vypadala více než nadějně, překazil hustý déšť jakékoliv aktivity na již poměrně dost rozmáčené ploše letiště ve Starém Městě u Moravské Třebové. Dalším rozptýlením pro všechny účastníky budiž dnešní Czech Evining, tedy Český večer, kterým se snad podaří přivolat na další dny letové počasí. Předpověď už vypadá opravdu nadějně. Držme palce.

egc2017-day6

Čtvrtek 27. července – 5. soutěžní den – Tlaková níže zvyšuje na 5:0

V 9 hodin ráno sice ještě organizátor velí nestavět grid a svolává briefing na 11. hodinu s tím, že šance na odletění soutěžní disciplíny žije. Budeme držet palce a počkáme si na další informace.

Ty jsou ale bohužel opět negativní a protože i během briefingu prší, organizátor i dnešní soutěžní den ruší. Odpoledne a podvečer si alespoň účastníci krátí závody na motokárách. Nashle zítra.

Středa 26. července – 4. soutěžní den – Organizátoři vs. počasí 0:4, další zrušený den

Ani čtvrtý soutěžní den bohužel první soutěžní úlohu nepřinesl. Na prahu dráhy 26 letiště Moravská Třebová sice byl opět postaven grid, ale ředitel soutěže už ve 13:23 rozeslal SMS zprávu o zrušení soutěžního dne pro všechny třídy. Předpověď počasí na zítřek vypadá obdobně a možná ještě hůře, takže pravděpodobnost, že počasí zvýší skóre na 5:0 je velká. Od pátku vypadá ale předpověď velice dobře a my tipujeme, že čtyři disciplíny potřebné k uznání platnosti mistrovství Evropy budou odlétnuty už v pondělí. V Moravské Třebové pro to všichni udělají maximum a vynucený volný den využívají nejlépe, jak mohou, dnes večer probíhá tzv. international evening, tedy večer, při kterém každá zúčastněná země nechá ostatním ochutnat něco ze svých národních specialit. Ono je nakonec asi dobře, že se zítra nebude dát letět… :-)

DSC06330

Úterý 25. července – 3. soutěžní den – Po vyčkávání do 15 hodin soutěžní den opět zrušen

12:30 – V Moravské Třebové máme po druhém briefingu, který proběhl ve 12 hodin. Bohužel se oblast závodů nachází v centru tlakové níže – celý včerejšek a noc na dnešek pršelo. Nyní sice neprší a pršet nemá ani po zbytek dne, ale slunečního svitu je pomálu, vlhkosti hodně a základny mraků jsou jen cca 500 metrů nad zemí. Jsou sice vypsány AAT disciplíny na hodinu a půl pro všechny kategorie, ale šance, že se poletí jsou minimální. Čekat na gridu se ale bude minimálně do 14 hodin.

14:25 – Čekání na gridu se posouvá po čtvrthodinách podobně jako předevčírem. V této chvíli je start posunut na 15. hodinu. Počasí se trochu vylepšilo, ale předletec hlásí stoupání do 1 metru a dostupy kolem 800 metrů nad zemí.

15:00 – Poté, co předletec, neboli tzv. sniffer po 45 minutách přistál, rozhodl se ředitel soutěže Vladimír Machula zrušit soutěžní den pro všechny třídy. „Podmínky jsou slabé s nízkými dostupy. Nemá cenu posílat do vzduchu ani jednu třídu,“ komentoval situaci Pavel Řeřicha, dnešní předletec, předseda místního Aeroklubu a šéf organizačního výboru EGC 2017.

Bohužel tedy ani dnes neumožnilo počasí přes maximální snahu organizátorů i závodníků byť jen odstartovat první soutěžní let. Předpověď počasí nedává příliš šancí ani na středu a čtvrtek, ale od pátku už by to mělo být dobré. Budeme pevně věřit, že se ještě dočkáme povedeného mistrovství. Aby byl šampionát platný, musí být odlétnuty minimálně čtyři platné soutěžní úlohy.

To je pro dnešek vše, podívejte se na oficiální videa, na novinky na stránkách EGC2017.cz a také na Facebooku Aeroklubu Moravská Třebová. Na počtenou zase zítra!

DCIM100MEDIADJI_0010.JPG

Pondělí 24. července – 2. soutěžní den – Kvůli dešti bohužel soutěžní den č. 2 zrušen

10:55 – Ačkoliv dopoledne vypadalo počasí poměrně příjemně, od půl desáté na letišti ve Starém Městě u Moravské Třebové vytrvale prší a déšť houstne. Dnes nemá smysl na nic čekat a ředitel soutěže Vladimír Machula ruší soutěžní den ihned po informaci meteorologa Jana Horáka, že dnes letět opravdu nepůjde. Máme za sebou jeden z nejkratších briefingů v historii briefingů. Hezký den, uslyšíme se zase zítra.

phantom_d2_rainy

Neděle 23. července – 1. soutěžní den – Letové okno se bohužel nedostavilo. DEN 1 zrušen pro všechny třídy

11:00 – Ačkoliv je v Moravské Třebové teprve 11 hodin dopoledne, zažili jsme zde už kompletní škálu letního počasí. Od ranních mlh, přes skoro jasné nebe s postupně naskakujícími kumuly, až po rychlý nástup bouřky provázený hůlavou a hustým deštěm. Podle meteorologa mistrovství Evropy Jan Horáka tady ale nejsme na borůvkách, takže se čeká, zda se mezi jednotlivými brázdami frontálního systému nenajde několik hodin pro odletění první disciplíny. Z původních 11:30 jsou posunuty první starty na 13:00. Vyhlášeny jsou dvouhodinové AAT disciplíny pro všechny kategorie.

13:20 – Jsou zadány kratší AAT disciplíny na 1,5 hodiny. Starty jsou posunuty na 14:15. Letiště ale stále skrápí dešťové kapky. Například v Havlíčkově Brodě už ale svítí slunce.

15:05 – Přestože se obloha vyjasňuje, ve vzduchu zatím není dostatek termiky a do večera je už málo času. Soutěžní den je zrušen pro všechny třídy. Na viděnou zítra.

den_01_bourka
Foto Rudolf Ferbar

Sobota 22. července

Dnes bylo na zámku v Moravské Třebové slavnostně zahájeno 19. mistrovství Evropy v plachtění ve třídách Klub, Standard a 20M. Na sestřih slavnostního ceremoniálu s můžete podívat níže. Mistrovství Evropy naplno vypukne v neděli 23. července prvním soutěžním dnem. Briefing je naplánován na 10:00. V 18:30 skrápí letiště Moravská Třebová hustý déšť doprovázený světelnými a zvukovými bouřkovými efekty.

Sobota 15. července

Oficiálními tréninky začíná dnes – tj. v sobotu 15. července  2017 – program 19. FAI mistrovství Evropy v bezmotorovém létání. Hostí ho letiště Staré město u Moravské Třebové. Slavnostní zahájení proběhne v sobotu 22. července a prvním soutěžním dnem bude neděle 23. července. Mistrovství bude poté pokračovat až do soboty 5. 8. 2017.

Soutěžit se bude ve třech třídách – v klubové je přihlášeno 34 soutěžících, ve standardní 29 a ve dvoumístné 20metrové 16 posádek. Českou reprezentaci tvoří – Michal Lešinger, Tomáš Suchánek a Ondřej Dvořák v klubové třídě, Miloslav Cink a Pavel Loužecký ve standardní třídě a posádky Jan Horák / Jiří Kuschbach a Tomáš Rendla / Matěj Rendla ve 20metrové třídě.

Štáb airZone.TV bude na místě od pátku 20. července, kdy také začne seriál denně aktualizovaných reportáží s videi, články, fotografiemi a rozhovory.

Zatím se můžete podívat na dokument o loňském Plachtařském mistrovství České republiky 2016, které bylo pořádáno v Moravské Třebové i jako tzv. Předmistrovství Evropy 2017.

 

 

Zveřejnit odpověď