6. FAI ME v motorovém paraglidingu – stříbro má Gabriel Toman, české týmy tři bronzové medaile

Sledovali jsme průběžně – příspěvky jsou řazeny chronologicky odshora dolů.

Od soboty 19. srpna se na letišti Aeroklubu Břeclav konalo 6. FAI mistrovství Evropy v motorovém paraglidingu. Akce, kterou organizoval Svaz motorového paraglidingu Letecké amatérské asociace České republiky, se účastnilo 76 pilotů z 11 zemí, včetně pilotů z Japonska a Austrálie, kteří létali mimo oficiální soutěž. Piloti soutěžili ve třech kategoriích – PF1 – jednomístné „krosny“, tedy paramotory bez podvozku, PL1 – jednomístné paramotory s podvozkem a PL2 – dvoumístné paramotory s podvozkem. V kategorii PF1 soutěžilo 40 pilotů, v kategorii PL1 23 pilotů a v kategorii PL2 13 posádek.

epc2017_04_letiste

Českou republiku v Břeclavi reprezentovali v kategorii PF1 Zdeněk Řezníček, Jakub Šedivý, Luboš Halama, Petr Matoušek, Milan Klement a Jiří Koudela, v kategorii PL1 Gabriel Toman, Marek Schulz, Michael Nadažy, Josef Stacho, Martin Lexa a Karin Rosová a v kategorii PL2 Vladimír Proček s Radkem Pluháčkem a Roman Tomíček s Adamem Vaculíkem.

Prvním soutěžním dnem byla neděle 20. srpna, kdy ale kvůli špatnému počasí nebylo možné vyhlásit soutěžní disciplínu.

epc2017_03_start

pondělí 21. srpna se podařilo odlétnout první navigační úlohu, tzv. lov otočných bodů. Nejlépe se v ní dařilo v kategorii PF1 Francouzům – největší favorit soutěže Alexandre Matéos zvítězil, druhý skončil jeho týmový kolega Sébastien Veillard a třetí český reprezentant Milan Klement. V kategorii PF1 dominoval v první úloze Vojciech Bógdal z Polska, druhý byl Marcin Krakowiak také z Polska a třetím místem dobře rozjel mistrovství český pilot Gabriel Toman. V kategorii PL2 se první úloha nejlépe podařila polské posádce Daniel Walkowiak / Michał Perkowski, druzí skončili Adam Pupek / Piotr Kozikowski také z Polska a do třetice třetí skončila česká posádka Roman Tomíček / Adam Vaculík.

epc2017_02_skupina

úterý 22. srpna se letěla 2. navigační úloha zaměřená na přesný let po stanovené trati. Výsledkově osudným se mnoha pilotům stalo narušení blízkých zakázaných letových prostorů, z čehož rezultovala nula v hodnocení disciplíny. V kategorii PF1 se této chybě vyvaroval Milan Klement, přesto měl za tuto disciplínu nulu. Těsně před letištěm měl totiž technickou závadu na stroji a nedoletěl. Propadl se tak v průběžném hodnocení až do třetí desítky. Chyb se vyvaroval Alexandre Matéos a zvítězil i ve druhé disciplíně. V kategorii PL1 vyšla navigační disciplína českému pilotovi Gabrielu Tomanovi, který jí vyhrál a posunul se na průběžné druhé místo. Penalizace zamíchaly pořadím i v kategorii PL2, kde se do vedení dostala posádka Adam Pupek / Piotr Kozikowski.

Středu 23. srpna bohužel poznamenala tragická událost. Dopoledne odletěli všichni piloti 3. úlohu – ekonomickou disciplínu s cílem zalétnout co největší trojúhelníkovou plochu a následně 4. úlohu – přesné přistání. Odpoledne byla odstartována 5. a 6. úloha – čistá ekonomika, tedy let na vytrvalost s omezeným množstvím paliva s hodnoceným startem. Během této úlohy havaroval několik kilometrů od letiště mladý polský reprezentant Mariusz Kozarzewski, který si tím bohužel způsobil zranění neslučitelná s životem.

epc2017_01_skupina

Poté, co ve čtvrtek 24. srpna ráno odstartovali všichni účastníci mistrovství Evropy k hromadnému pietnímu nesoutěžnímu letu, byl vyhlášen tento den nesoutěžním. O osudu mistrovství Evropy se rozhodne na briefingu v 19 hodin. Ve hře jsou různé scénáře. Je možné, že bude rozhodnuto o úplném zrušení šampionátu. Další možností je, že budou uznány výsledky 5. a 6. disciplíny, čímž by bylo mistrovství platné a následně bude mistrovství ukončeno. Třetí možností je, že se bude v pátek 25. srpna pokračovat 3. navigační disciplínou, kterou bude mistrovství Evropy zakončeno. Výsledky by měly být vyhlášeny v sobotu 26. srpna.

Mariusz
Mariusz Kozarewski – čest jeho památce

epc2017_04_kemp

Hranice mezi krásnými zážitky a tragédií bývá často velice tenká a v leteckém sportu to platí dvojnásob. K jinak překrásnému sportu, kterým létání je, bohužel tyto momenty patří. Smutno je na letišti v Břeclavi.

V pátek 25. 8. se poletí poslední dvě disciplíny

Sportovní duch nakonec zvítězil nad žalem a smutkem. Na čtvrtečním večerním briefingu ředitel mistrovství Evropy oznámil, že v pátek ráno se poletí cca šedesátikilometrová navigační disciplína s hodnoceným startem, tedy úlohy č. 7 a 8. Zároveň oznámil, že 5. a 6. disciplína budou platné s tím, že těm pilotům, kteří přistáli během šesté úlohy poskytnout první pomoc havarovanému kamarádovi, budou oceněni plným počtem, tedy 1000 body. Letový program mistrovství Evropy by měl být zítra dopoledne kompletní. Vyhlášení vítězů proběhne v sobotu v 10:00.

Pátek 25. 8.

Už v 5:30 ráno se začala plocha břeclavského letiště plnit soutěžními stroji, které si jejich piloti začali připravovat na poslední soutěžní let 6. FAI mistrovství Evropy v motorovém paraglidingu.

epc2017_patek_01

Jeho zadání dostali piloti kategorie PF1 přesně o hodinu později, tedy v 6:30, aby krátce po sedmé hodině první z nich odstartoval. Piloti kategorie PL1 a posádky kategorie PL2 dostali zadání o půl hodiny později. Letové okno bylo otevřeno do 10 hodin v případě kategorie PF1 a do 10:30 v případě kategorií PL1 a PL2.

Soutěžní let sestával z hodnoceného startu (úloha 7), kdy musí pilot bezpečně a na první pokus odstartovat z tzv. decku, tedy čtverce o rozměrech 150 x 150 metrů.

epc2017_patek_04

Navazující disciplínou (úloha 8) byla navigační trať ve tvaru vlnovky, na které byly umístěny skryté branky, piloti museli navíc deklarovat čas na několika otočných bodech a také celkovou průměrnou rychlost. V 9:30 byli všichni piloti, kromě německé posádky, která se nepodařilo odstartovat a jednoho pilota, který přistál na trati, v pořádku zpět. Neoficiální výsledky budou vyhodnoceny během odpoledne, kdy budeme znát i neoficiální celkové výsledky mistrovství Evropy.

epc2017_patek_02

Sobota 26. 8.

I poslední dvě disciplíny byly uznány za platné velice rychle. Gabriel Toman se v kategorii PL1 bohužel nevyhnul několika drobným chybám, v disciplíně skončil šestý, a protože Wojciech Bógdal z Polska disciplínu vyhrál, dostal se polský reprezentant na první místo před našeho borce. O pouhých 7 bodů při skóre 5074 bodů. Bronz si z Břeclavi odvezl Francois Blanc z Francie. V týmech v kategorii PL1 zvítězila Francie, druhé skončilo Polsko a třetí Česká republika.

PL1_Toman

V kategorii PF1 svou suverenitu prokázal francouzský tým. Francouzi obsadili první čtyři pozice. Mistrem Evropy je Alexandre Matéos, druhá skončila Marie Matéos (Alexandrova manželka), třetí Pierre Lefebvre a čtvrtý Nicolas Aubert. Pěkné je páté místo slovenského reprezentanta Ivana Pestúna. Nejlepším z českých reprezentantů byl Jakub Šedivý – obsadil 9. místo, Zdeněk Řezníček byl 14., Luboš Halama 16., Petr Matoušek 21., Jiří Koudela 22. a Milan Klement 28. V týmech v této kategorii zvítězila Francie, druhé bylo Polsko a třetí Česká republika.

PF1

V kategorii PL2 se nejlépe dařilo francouzské posádce Jean Matéos (otec Alexandra Matéose) a Celia Dominguez, druzí skončili Klaus Angerer a Wolfgang Schweinsteiger z Rakouska a třetí dvojice Vincent Beutter a Pascal Malochet z Francie. Vladimír Proček a Radek Pluháček skončili šestí a Roman Tomíček a Adam Vaculík osmí. V týmech získalo zlato Polsko, druhá byla Francie a třetí Česká republika.

PL2

Celkové pořadí národů: 1. Francie, 2. Polsko, 3. Česká republika, 4. Velká Británie, 5. Španělsko, 6. Itálie, 7. Německo, 8. Rakousko, 9. Ruská federace, 10. Slovensko a 11. Maďarsko.

PF1_teams

Kompletní výsledky naleznete ZDE.

airZone.TV byla ve čtvrtek a v pátek na místě – během tohoto týdne připravíme krátkou videoreportáž.

Miroslav Oros, airZone.TV
Foto: autor, Sára Orosová a Aeroklub Břeclav

Zveřejnit odpověď