Éra vládních „tůček“ ve Kbelích dnes definitivně skončila

Pátek 30. prosince 2016 se dá definitivně považovat za konec éry vládních Tupolevů TU-154 na letišti Praha Kbely. Těsně před polednem totiž vedoucí Leteckého muzea v Kunovicích a kapitán projektu Velký přelet Martin Hrabec předal část plochy kbelského letiště, na které čekala od konce roku 2007 „Tůčka“ s imatrikulačními značkami 1003 a 1016 na svůj osud, zpět do užívání ministerstvu obrany.

DCIM100MEDIADJI_0035.JPG

Stav ve čtvrtek 22. září 2016

Letecké muzeum v Kunovicích se do demontáže obou Tupolevů vložilo přesně před dvěma lety a čtrnácti dny, když se přihlásilo k záchraně jednoho ze dvou exemplářů. Tehdy to měl ještě být Prezidentský dostavník, Naganský expres měl putovat do Leteckého muzea Olomouc. Na jaře 2015 ale okolnosti postavily kunovické muzejníky před nutnost rozhodnout nad osudem obou Tůček.

Martin Hrabec – vedoucí Leteckého muzea v Kunovicích:

 

Víkend co víkend pokračovali kunovičtí příznivci letecké historie v postupném rozebírání obou strojů a to způsobem, aby bylo možné je opět plnohodnotně v jejich novém domově složit. Zároveň bylo nutné řešit pokrytí nákladů na demontáž, materiál a cestovní náklady a také pokrytí nákladů na samotný transport. O první část se postarali členové Slováckého aeroklubu Kunovice, pod které Letecké muzeum spadá a také celá řada sponzorů, o tu druhou se pokusili muzejníci z Kunovic zabojovat u veřejnosti prostřednictvím crowdfundingového projektu na Startovači. Projekt s cílovou částkou 400 tisíc korun byl spuštěn 23. února 2016 – tedy přesně 18 let po návratu české olympijské výpravy právě Tůčkem s imatrikulací 1016 z japonského Nagana. A povedlo se! Cílová částka byla vybrána za den a půl. Za dva týdny se na účtu shromáždil trojnásobek požadované částky. Velký přelet se tak stal po Trabantistech a DVTV třetím nejúspěšnějším  projektem.

Josef Hajchel – Letecké muzeum v Kunovicích:

 

K samotnému Velkému přeletu došlo od pátku do neděle 23. – 25. září. Konvoj vezoucí trup letadla byl nepřehlédnutelný a asi málokdo v České republice o této akci nevěděl. Příjezd Naganského expresu do Kunovic provázel velký divácký zájem a zapsal se nesmazatelně do historie této slovácké letecké metropole. Druhé Tůčko opustilo Kbelskou základnu 17. prosince 2016 těsně po půlnoci, aby o 24 hodin později dorazilo do Air Parku ve Zruči u Plzně. Oba Tupolevy nyní čeká jejich opětovná montáž, která bude trvat minimálně celou příští sezónu.

vlcsnap-2016-12-30-19h00m19s142

Televize airZone.TV byla a je hlavním mediálním partnerem Velkého přeletu. Připravujeme i oficiální dokument, který se bude jmenovat „Velký přelet – epizoda 1“ a premiéru za účasti všech hlavních aktérů by měl mít v kině Hvězda v Uherském Hradišti ve čtvrtek 23. února 2017 – tedy přesně rok po spuštění projektu Velký přelet na Startovači. Definitivní datum premiéry bude ještě potvrzeno.

Miroslav Oros, airZone.TV

vlcsnap-2016-12-30-18h59m08s247

Zveřejnit odpověď