Farnborough 2016 – středa 13. 7. – KC-390, dobré zprávy pro Jihostroj a nějaké létání

Deštník, rychlé nohy a propracovaná strategie pohybu po výstavní ploše – to jsou základní předpoklady úspěchu pro reportéra na letošní Farborough International Airshow. Třetí den před objektivem airZone.TV.

KC-390 – Těžkotonážní krása s českou vlaječkou

Ve středu 13. 7. jsem ji viděl poprvé na vlastní oči a byla to láska na první pohled. „Kácéčko třistadevadesátka“ vypadá v reálu nádherně. Projekt multifunkčního vojenského transportního letounu brazilské firmy Embraer nás zajímá i proto, že kromě brazilské, argentinské a portugalské vlaječky, je ozdoben i tou českou. Aero Vodochody je tzv. risk-sharingovým partnerem projektu KC-390, což znamená více, než být „pouhým“ výrobcem komponent. Sdílení rizik znamená také sdílení úspěchu nebo jeho opaku. Aero stojí za vývojem a výrobou významných částí KC-390, které dělají tento letoun tím, čím je – asi nejmarkantnější částí je nákladová rampa a celá zadní část letounu, Aero stojí i za všemi kabinovými dveřmi a vyvíjí a vyrábí i náběžnou hranu křídla. Bližší podrobnosti o tomto letounu přineseme brzy ve speciální reportáži, z „Kácéčko“ se chystá do Česka a my budeme u toho!

První obhlídka letounu Embraer KC-390:

Český den

Po úterní tiskové konferenci Aera Vodochody se na expozici českých firem uskutečnil tzv. „český den“. Jde už o tradiční akci velkých výstav, na kterých vystavují české firmy společně. Za účasti dalších výrobců, novinářů a osobností mají české firmy možnost postupně představit portfolio svých služeb. Zároveň tím ukazují, že Česká republika dokáže pro zahraniční partnery fungovat jako celek, který umí zajistit široké spektrum produktů a služeb.

Rychlý přehled českých firem na FIA 2016:

 

CSeries

Ve středu se mi podařilo také odchytit zástupce společnosti Bombardier, u které nás zajímá především řada dopravních letounů CSeries. „Stovka“ už létá v šesti prototypech a z nichž ten poslední začne už tento týden „sloužit“ v ostrém provozu SWISS Airlines. V rámci letového programu FIA 2016 se předvede CSeries až v pátek. Větší sourozenec CSeries300 začne v barvách Air Baltic létat na podzim tohoto roku. CSeries podle zástupců Bombardieru přinese do letecké dopravy komfort blížící se byznys třídě i pro ekonomickou třídu. Toto si provozovatelé CSeries budou moci dovolit díky nižším provozním nákladům a ekonomickému provozu, kterého Bombardier dosáhl především využitím nejmodernějších technologií a materiálů. Zeptal jsem se, zda mají u Bombardieru představu, kolik bude létat letounů rodiny CSeries v roce 2036. Odpověď se může zdát sebevědomá, až šokující – během následujících dvaceti let plánují v Bombardieru vyrobit a prodat kolem 7000 letounů řady CSeries!

Boeing vs. Airbus – desetitisíce letadel

Předchozí odstavec se může zdát být přehnaný, ale oficiální čísla, která oznámily dva největší hráči na trhu dopravních letadel Boeing a Airbus, hovoří o opaku.

Boeing oznámil, že v příštích 20 letech vyrobí a dodá 39 620 komerčních letadel za 5,9 miliardy dolarů.  V kategorii letadel nad 90 míst zvýšil Boeing předpověď prodeje oproti roku 2015 o 4,1%.

Airbus publikoval zprávu, že do roku 2035 vyrobí a prodá 33 000 dopravních letadel za 5,2 miliardy dolarů. To je méně než Boeing, ale v případě Airbusu jsou započítána pouze letadla nad 100 cestujících, Boeing do svých čísel zahrnul i 2380 regionálních jetů.

Jihostroj a.s. prolomí ledy

Informací, která by neměla zapadnout, je zatím bezprecedentní projekt, který se chystá v jihočeském Jihostroji. Ten by měl v nejbližší době získat licenční výrobu významné součásti leteckých motorů pro významnou zámořskou společnost. Více konkrétní z pochopitelných důvodů nemohl v této chvíli ředitel Jihostroje a. s. pro strategii a marketing Hynek Walner být, ale napověděl, že jde osvětově známou společnost se 13 miliardami obratu. K podpisu dohody by mělo dojít už během dvou až tří týdnů a první „železo“ by mělo do jihočeského Velešína dorazit na konci příštího roku.

https://youtu.be/4jRfi1daY_A

Letové ukázky

V první reportáži z FIA 2016 jsme se věnovali leteckým ukázkám Airbusu, dnes se podíváme na ukázku jeho nejvýznamnějšího konkurenta, tedy Boeingu.

https://youtu.be/FO-G9JIZJ3U

Miroslav Oros, airZone.TV, Farnborough 13. 7. 2016

Partnerem reportáže je AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

AERO_Vodochody_logo

Zveřejnit odpověď