Filmový festival Mít křídla 2018 ovládla „Ptáčata“ Dušana Vrátila (videa uvnitř článku)

Už deset ročníků má po sobotě 24. března 2018 za sebou filmový festival leteckých filmů Mít křídla. Ten pořádá od roku 2009 sdružení sportovních letců Spolek přátel Vzduchoplavby Letohrad. Filmový festival ve svém desátém ročníku dorostl do formátu, který neurazí ani toho nejnáročnějšího fanouška leteckých filmů. Nejdůležitější faktor se ale nevytrácí – valnou většinu soutěžních i nesoutěžních filmů tvoří letci samotní a dokumentují v nich svou lásku k létání, letecké technice a historii letectví.

Časosběrný sestřih FF Mít křídla 2018:

Letos navíc hrály prim naděje českého letectví. Konkrétně potomci letců a parašutistů z Ústí nad Orlicí, kteří pod vedením matadora festivalu Dušana Vrátila natočili snímek „Ptáčata“, který suverénně získal Cenu diváků a nejvýše ho hodnotila i odborná porota. Na druhém místě se umístila groteska Max Mix Air od Jaroslava Jindry a třetí příčku obsadil dokumentarista Tomáš Jung s dokumentem HpH models.

Vítězný snímek „Ptáčata“:

I letos hodnotila snímky odborná porota složená ze zajímavých jmen – tradičním předsedou byl trojnásobný účastník závodu Red Bull X-Alps Jan Škrabálek, po jeho boku zasedli redaktor České televize Michal Klokočník, šéfredaktor časopisu Pilot Vojtěch Šaman a jako speciální host a porotce nejlepší český letecký akrobat současnosti a pilot série Red Bull Air Race Martin Šonka. Moderujícím porotcem byl Miroslav Oros, zakladatel a majitel mediální a produkční agentury Cumulus media a šéfredaktor airZone.TV. První polovina festivalového odpoledne tak byla věnována nejen soutěžním snímkům, ale také besedě s Martinem Šonkou.

Dokument desetiletí – „Letadlo Luňák“:

Druhá část odpoledne a podvečera byla koncipována jako galavečer uplynulých ročníků festivalu. Diváci shlédli dvanáct nejlepších snímků minulých ročníků, z nichž vybrali dokument a klip desetiletí. Hodnocení bylo jen na divácích, porota měla už jen poradní hlas a porotci samotní podpořili skvělou atmosféru v sále svými vtipnými glosami a bystrými reakcemi na záludné až poťouchlé dotazy moderátora. Došlo tak na investigativní vyšetřování termínu svatby Martina Šonky, rozbor vlivu četnosti návštěv letiště na harmonii partnerských vztahů s Janem Škrabálkem, analýzu leteckých snů a jejich důsledků s Vojtěchem Šamanem, nebo třeba na zkoušku komentátorských schopností redaktorů veřejnoprávních médií. V této zkoušce dokonale obstál Michal Klokočník, když se nenechal zaskočit žádostí o improvizované komentování letu pokojového vrtulníčku, který navíc po půlminutové instruktáži pilotoval Martin Šonka. Obstáli jak redaktor, tak pilot a komentování si vyzkoušeli i Vojtěch Šaman a Jan Škrabálek. V jedné z přestávek proběhla k radosti malých i velkých fanoušků autogramiáda Martina Šonky, kterému také diváci v rámci programu poblahopřáli k jeho dnešním čtyřicátým narozeninám. K těm Martinovi zástupci Fanclubu Martina Šonky a Petra Kopfsteina předali přímo na pódiu několik darů včetně lahve dobré domácí pálenky, která je však zamčena dvěma zámky, ke kterým získá majitel klíče až po vítězství v některém ze závodů Red Bull Air Race nebo na zářijovém mistrovství Evropy v akrobacii.

Klip desetiletí – „Nuda v Ústí 2005“:

Dokumentem desetiletí se stal snímek Letadlo Luňák od Tomáše Junga. Úspěšný večer Dušana Vrátila a jeho party byl korunován oceněním klipu Nuda v Ústí 2015 titulem Klip desetiletí. Téměř šestihodinový maraton pokračoval ještě mnoho dalších hodin v přísálí za účasti většiny vzácných hostů.

Krásná akce je za námi a nezbývá než se těšit opět za rok v únoru nebo březnu na 11. ročník filmového festivalu Mít křídla. Na viděnou v Dolní Dobrouči!

Miroslav Oros, airZone.TV

 

Zveřejnit odpověď