Železná Ruda hostí finále světového poháru PARASKI, Češi jsou zatím spokojení

Světová série Worldcup 2017 v Paraski letos vrcholí právě tento víkend na Špičáku u Železné Rudy na našich jižních hranicích. Jde o kombinaci obřího slalomu a seskoků padákem na přesnost přistání. První soutěžní den, pátek 17. února však seskokům nepřál, panovala nízká oblačnost a silný vítr ve vyšších výškách. Proto vrtulník ze Salzburgu k obsluze soutěže ani nevzlétl, odjezdil se jen obří slalom.

paraski_lyzari

Po dvoukolovém sjezdu se zatím z našich nejlépe vede Jakubovi Ratajovi z Dukly, který je sedmý a na vedoucího Sebastiana Grasera z rakouského týmu HSV Red Bull Salzburg ztratil na slalomové trati v součtu 7 vteřin a 80 setin.

Soutěž je vypsaná v jednotlivcích i týmech, týmů – reprezentačních i klubových – je 13, závodníků celkem 50, z toho 21 z České republiky. Což souvisí s tím, že závod v Železné Rudě je současně i mistrovstvím České republiky.

České týmy však spoléhají více než na lyžování právě na seskoky. Rakušani z Red Bullu to dělají jinak než my. Hledají sjezdaře, kteří se neprosadí na vrcholové úrovni v lyžování a naučí je pak skákat. My jsme skokani na padáku a učíme se lyžovat,“ glosoval stav soutěže po lyžování Pavel Pígl z reprezentačnímu B týmu České republiky.

Paraski pochází z Alp, kde vznikla v 50. letech 20. století jako soutěž záchranářů, kteří ke své práci využívali seskoky z vrtulníků s padákem i lyžemi. V Železné Rudě se podobná akce koná vůbec poprvé. V Čechách má disciplína hlavní působiště v Krkonoších.

paraski_zelezna_ruda_vysledky_lyze2131

Zbyněk Smetana, airZone.TV

Zveřejnit odpověď