GLOSA: Film Narušitel – létání je prima, i když jsou na letišti skoro všichni šmejdi. Ale jděte na to.

Na recenze si na airZone.TV nepotrpíme. Dovolím si jen krátkou glosu. V úterý 22. ledna 2019 měl v kině Lucerna premiéru film Narušitel scénáristy, kameramana a režiséra Davida Baldy. O dva dny později se film dostal do celoplošné kino distribuce. Na letecký biják na velkém plátně jsem byl zvědavý. A zklamaný jsem nebyl.

narusitel-20181215221957

Nebudu zde vyprávět děj ani zápletku filmu, zajděte si na něj do kina, ještě na to máte pár dní. Jako aktivnímu letci se mi velice líbily letové záběry a kamera obecně, velice dobrá je i hudba (Michal Hrůza, Jiří Janouch). Věrohodné jsou i výkony herců – ve filmu si zahrála herecká esa Jiří Dvořák, Petr Kostka, Stanislav Zindulka, Pavel Neškudla nebo Veronika Arichteva.

Trochu zmatený jsem z faktu, že David Balda na jednu stranu vyzdvihuje a obdivuje romantiku a kamarádskou atmosféru aeroklubů Svazarmu normalizačních let minulého století, zároveň ale jedním dechem přiznává, že to byla doba nesvobody, udavačství a ohnutých hřbetů tamtéž.

Třešničkou na dortu je pointa příběhu, kdy se ukáže, že podrazáci, udavači a spolupracovníci státní bezpečnosti jsou na letišti vlastně skoro všichni. Výjimku tvoří veterán a bývalý pilot RAF, který ale při pokusu uletět na západ patrně díky technické závadě způsobené některým z řady konfidentů zahyne, a armádní piloti, kteří sice slouží nenáviděnému režimu, výměnou za trochu té svobody při létání nad krásnou krajinou obehnanou železnou oponou. Paradoxně to jsou nakonec právě oni, kteří v akční scéně zasahují proti narušiteli vzdušného prostoru z imperialistické ciziny, za což jsou následně režimem oslavováni.

Období normalizace ale takové bylo. Pozitivní je, že se dnešní mladý člověk nebál v šestnácti napsat scénář, v sedmnácti s týmem svých vrstevníků film natočit a v osmnácti se s ním a se svou kůží vydat na trh. V době, o které film je, by nic takového možné nebylo.

Podívejte se na rozhovor s Davidem Baldou, který jsme natáčeli v úterý 29. ledna 2019 po křtu knihy Narušitel v paláci Luxor v Praze:

Miroslav Oros, airZone.TV

Zveřejnit odpověď