Historicky prvním mistrem ČR v hike & fly je Stanislav Mayer

Přesně ve 14 hodin, 48 minut a 50 vteřin vítěznou hvězdou dokončil Stanislav Mayer premiérové mistrovství České republiky v paraglidingové disciplíně hike & fly. Jednodenní šampionát se uskutečnil v rámci 2. ročníku CZ Hike & Fly v sobotu 19. května na Rané u Loun. Z 80 účastníků dokončilo ve dvanáctihodinovém limitu svou trať 56, včetně tří žen.

Disciplína hike & fly (jdi a leť) kombinuje chůzi, běh, výstupy na kopce a hory a následný let na paraglidingovém křídle. Povinnou paraglidingovou výbavu, tedy padákový kluzák, sedačku, záložní padák a helmu, musí závodník nést po celou dobu závodu při pěších přesunech na zádech. Povolen je pozemní doprovod, který ale může pomáhat pouze s občerstvením, taktikou, popř. regenerací či výměnou oblečení či obuvi. Běžné jsou vícedenní hike & fly soutěže, CZ Hike & Fly je zatím jednodenní – i proto, aby k této atraktivní moderní formě sportu přilákala co nejširší okruh zájemců.

Po loňském prvním ročníku, kterého se zúčastnilo 47 soutěžících, se na start letošního závodu postavilo přesně 80 účastníků, včetně čtyř žen. Kromě českých reprezentantů byli ve startovním poli zastoupeni i účastníci ze Slovenska, Polska, Německa a Maďarska. Celé pole odstartovalo přesně v 10 hodin z centra závodu situovaném v areálu „Skleník“ na jihovýchodním úpatí vrchu Raná.

CZ_HikeandFly_2018_Kamil_Vecera_KVE_5849_resize
Přistání pod Oblíkem po letu z Rané
(foto Kamil Večeřa)

Na absolvování závodu měli závodníci časový limit dvanáct hodin, tedy do 22:00. Aby mělo možnost dokončit co nejvíce startujících, bylo na výběr ze dvou tratí – delší Unlimited měřila vzdušnou čarou 39,5 km, kratší Sport měla 29,5 km. Obě trati byly prakticky shodné, Unlimited ale měla některé delší pasáže.

Závodníci odstartovali z prostoru startu a cíle u Skleníku pod vrchem Raná, poté museli vyběhnout na vrchol Rané, odkud je čekal přeběh nebo přelet na vrchol hory Oblík. Odtud bylo nutné dostat se opět do prostoru startu a cíle, kde bylo nutné podepsat se. Následoval další výběh na Ranou a následně úkol dostat se vně kruhu o poloměru 5 km v případě kategorie Sport a 6 km u kategorie Unlimited. Po protnutí této kružnice vzduchem, nebo po zemi, bylo nutné vrátit se opět do prostoru startu a cíle. Následovalo další opuštění kruhu, tentokrát ale o poloměru 8 km resp. 12 km. Poslední fází trati byl návrat zpět k Rané, výstup na vrchol a slet nebo seběh do cíle.

CZ_HikeandFly_2018_Jan_Hrezik_20180519021Desítky padákových kluzáků při prvním sletu Rané
(foto Jan Hrežík)

Přes rozpačitou předpověď počasí měli opět paraglidisté štěstí. Slunečné počasí se slabým větrem umožňovalo létat a o čelních příčkách se rozhodovalo především ve vzduchu. Největší favorit závodu, loňský vítěz a dvojnásobný účastník prestižního Red Bull X-Alps Stanislav Mayer se až do poloviny závodu o obhajobu vítězství a zisk premiérového titulu mistra České republiky musel obávat. Skupince pilotů, kteří startovali z Rané na přelet k Oblíku o něco později, se totiž podařilo zachytit ve stoupavých proudech a zatímco už větší část pole, včetně největších favoritů stoupala s padáky na zádech na Oblík pěšky, bojovali někteří piloti o dosažení Oblíku vzduchem. Těsně pod vrcholem přistál český reprezentant v závěsném létání Petr Polách, ještě lépe se let vydařil Martinu Jánošíkovi, který byl zpět u Skleníku ke svému vlastnímu překvapení na průběžném prvním místě.

CZ_HikeandFly_2018_Kamil_Vecera_KVE_5880A_resize
Dobré podmínky k létání nad vrchem Raná
(foto Kamil Večeřa)

V této fázi závodu panovaly velice dobré letové podmínky, kterých dokázali ti nejlepší využít k tomu, aby prakticky celou druhou fázi závodu absolvovali vzduchem. Tomáš Matera a Stanislav Mayer vystoupali po startu z Rané společně do maximální možné výšky a vydali se protnout kružnici vzdálenou 6 km od vrcholu Rané vzduchem. Každý volil trochu jinou stopu, a přestože se oběma povedlo tuto druhou fázi uletět, podepisoval se jako první na druhém kontrolním bodu Tomáš Matera. Stanislav Mayer byl průběžně druhý. Třetí byl v této fázi Jakub Maderski z Polska. V kategorii Sport se do vedení dostal maďarský reprezentant Bálint Komjáti, který se rozhodl trasu zvládnout bez podpůrného týmu. Jeden ze spolufavoritů závodu Martin Jansa vsadil v této fázi závodu na své rychlé nohy, ale ukázalo se, že stejně jako to platí ve fotbalu, přihrávka vzduchem je rychlejší než dribling. Přesto byl Martin Jansa na druhém kontrolním bodu v první pětce.

Neskutečné drama na trati prožíval loňský vítěz v kategorii mužů nad 40 let a pátý v celkovém pořadí Jiří Tichý. Ani jeden z prvních třech letů mu nevyšel, navíc řešil technické problémy s výbavou. Téměř celou druhou část trati ven ze šestikilometrového kruhu a zpět na Ranou sprintoval po zemi, protože jedinou nadějí na úspěch bylo být zpět na Rané včas a letět. A podařilo se. Jiřímu Tichému se podařilo ve slábnoucí termice vyzvedat do výšky přes tisíc metrů, uletět kýžených dvanáct kilometrů a ještě se s pomocí dalších čtyř stoupavých proudů proti větru více než polovinu zbývající trati vrátit.

CZ_HikeandFly_2018_Jan_Hrezik_20180519066
Jiří Tichý (foto Jan Hrežík)

V té chvíli už byl na prvním místě Stanislav Mayer, který na rozdíl od Tomáše Matery dokázal doletět vně kruhu a asi dva kilometry zpět. Využíval přitom i slabá stoupání nezávisle na tom, zda se blíží k hranici kruhu či nikoliv – zkrátka, lepší je letět kamkoliv, než běžet. Tomáš Matera zkoušel po pokaženém druhém letu vně kruhu odstartovat ještě z Oblíku a dalších vršků, ale nakonec se rozhodl padák definitivně sbalit a vydat se na běžecký půlmaratón s výbavou na zádech. Stanislav Mayer si dal nakonec pouze závěrečnou „desítku“, kterou po silnici z Loun zvládl v čase kolem neuvěřitelných 50 minut. Podobným tempem vyběhl na Ranou a celou trať zakončil exhibičním sletem do cíle – čas v cíli 4:48:50. Půl hodiny po Stanislavu Mayerovi dokončil trať nejrychlejší v kategorii Sport Bálint Komjáti z Maďarska – výsledný čas 5:15:30 – Bálint Komjáti přitom většinu trati odběhl po zemi.

CZ_HikeandFly_2018_Jan_Hrezik_20180519044
Bálint Kómjáti – Maďarsko
(foto Jan Hrežík)

Souboj o stříbro v mistrovské kategorii Unlimited ale pokračoval. Aniž by o sobě věděli, blížili se kandidáti na stříbro každý z jedné strany. Jiří Tichý z jihozápadu a Tomáš Matera ze severovýchodu. V prostoru startu a cíle byl z této dvojice o pár kroků dříve v obrovské euforii Jiří Tichý, který ale zapomněl, že musí ještě jednou na vrchol Rané a zpět. Pro stříbro si tak doběhl ostravský triatlonista Tomáš Matera v čase 5:41:41. O pár minut později – v čase 5:47:09 byl v cíli stříbrný v kategorii Sport – Václav Lukeš. Po něm se do cíle konečně snesl i šťastný smolař tohoto ročníku CZ Hike & Fly Jiří Tichý. V cíli si ještě pár minut myslel, že sice obhájil vítězství v kategorii 40+, ale že v celkovém pořadí je až čtvrtý, aby se po pár minutách dověděl, že i celkově je třetí. Třetí místo v kategorii Sport vybojoval německý reprezentant Tino Obendorfer. Bramborovou medaili v Unlimited vybojoval polský pilot Jakub Maderski. O páté místo si to rozdali po sedmi hodinách a osmnácti minutách na trati Martin Jansa a Jakub Harrer. Oba zvolili místo sletu dolů z kopce běh – Martin Jansa byl v cíli o pět vteřin rychlejší.

CZ_HikeandFly_2018_Jan_Hrezik_20180519135
Pátý Martin Jansa o pouhých pět vteřin poráží ve finiši šestého Jakuba Harrera
(foto: Jan Hrežík)

V těchto momentech zbývala ještě téměř polovina časového limitu, na trati byly ale stále tři čtvrtiny účastníků. Vzhledem k tomu, že letové podmínky se horšily, bylo jasné, že někteří to nemohou stihnout, nebo dokončí těsně v limitu. Není překvapením, ale ani ostudou, že ze závodu v jeho průběhu odstoupilo celkem 24 účastníků. Jedním z těch, kteří museli vzdát, byl loni bronzový Petr Juřina. Svalové zranění mu vystavilo stopku už na začátku závodů. Povzbuzovat své kolegy jsme ho ale v prostoru startu a cíle viděli až do konce závodů.

Všechny čtyři ženy soutěžily v kategorii Sport. Po volnějším začátku, kdy byla na prvním kontrolním bodu až ve druhé polovině startovního pole, začala tempo diktovat Slovenka Terezia Eckertová. Statečně ji ale sekundovala Radka Kulichová, taktéž ze Slovenska. Přestože to byl pro obě slovenské reprezentantky vůbec první paraglidingový závod, průprava z jiných sportovních disciplín byla znát – ono by to ani jinak nešlo – uběhněte 30 kilometrů se dvanácti kily na zádech… První v cíli byla nakonec v čase 8:50:32 Terezia Eckertová, druhá v pořadí žen byla Radka Kulichová (10:21:43) a třetí doběhla do cíle pět minut před vypršením limitu české reprezentantka – bronzová medailistka z mistrovství světa v přesnosti přistání 2017 – Veronika Culková.

CZ_HikeandFly_2018_Kamil_Vecera_KVE_5948_resize
Hike & Fly – jedni se drápou na kopec, jiní už letí
(foto Kamil Večeřa)

Nejlepším juniorem, tedy účastníkem do 23 let, se stal Jakub Somora ze Slovenska. Jako jediný z juniorů absolvovat a dokončil trať Unlimited, která měla v určování pořadí ve věkových kategoriích přednost. Jakub Somora byl v Unlimited šestnáctý s časem 10:49:57. Další dva junioři, oba z České republiky, absolvovali kratší trať Sport. Druhý mezi nadějemi skončil Jakub Vozandych (9:55:48) a třetí Jan Šetina (10:06:32).

O vítězovi kategorie mužů nad 40 let Jiřím Tichém padla už spousta slov. Zaslouženě. Druhý v této kategorii – Jan Macháček doběhl do cíle téměř o tři a půl hodiny po vítězovi (9:29:50), třetí – jedna z legend českého paraglidingu Martin Pacejka byl v cíli patnáct minut před koncem limitu (11:45:25). O houževnatosti, taktice a vůli zkušených seniorů ale svědčí fakt, že v posledních patnácti minutách časového limitu dokončili závod v kategorii Unlimited ještě další čtyři.

CZ_HikeandFly_2018_Jan_Hrezik_20180519092
Premiérový mistr ČR v hike & fly Stanislav Mayer přistává těsně před cílem
(foto Jan Hrežík)

Unikátní na závodu CZ Hike & Fly je nejen jeho náročnost, ale také příběhy, které závodníci na trati zažívají. Každý z nich je unikum. Většině účastníků nejde o to, na jakém místě skončí. Hlavní je dokončit. Nebo si to alespoň zkusit. To vše při plné odpovědnosti a snaze, neudělat malér – nezkazit nějakou chybou nebo nepřístojností závod ostatním. Osmdesát účastníků, to je osmdesát příběhů. Krásné je sledovat účastníky, jak si tyto příběhy po skončení závodu sdělují – amatéři i profesionálové na jedné lodi, u guláše a piva, okolo ohně si dlouho do noci, i brzkých ranních hodin vyprávějí, jaké to bylo. Unavení, ale šťastní.

CZ Hike & Fly nezná vítěze ani poražené. I proto má tento závod podtitul – NO ZEROS. ONLY HEROES! (Žádné nuly. Jen hrdinové!) Všechny příhody nemůže jeden už tak rozsáhlý článek popsat. Chcete-li se dovědět více a slyšet třeba příběh o tom, jak jeden z účastníků brodil polonahý Ohři a jiný sbíral síly u pivka v jedné z vesnických hospod, navštivte oficiální web závodu www.hikeandfly.cz, nebo si lajkněte facebookový profil www.facebook.com/hikeandfly.cz.

CZ_HikeandFly_2018_Kamil_Vecera_KVE_7367_resize
Šťastný Martin Pacejka v cíli. Trasu unlimited dokončil těsně
před limitem na třetím místě v kategorii 40+
(foto Jan Hrežík)

CZ Hike & Fly 2018 byl závod, který při svém druhém ročníku narostl o sto procent. Vše vyšlo perfektně. V příštím ročníku čeká organizátory těžká zkouška. Dá se očekávat, že poprvé zaznamenají přetlak soutěžících a budou se muset vypořádat i s faktem, že budou muset určit nominační kritéria. Věříme, že se s tímto úkolem vypořádají se ctí a zároveň zůstane zachována duše závodu. A věříme tomu i proto, že závod spoluorganizujeme. :-)

Kompletní výsledky / Complete results UNLIMITED (v2, 21. 5. 2018)
Kompletní výsledky / Complete results SPORT (v2, 21. 5. 2018)
Kompletní výsledky / Complete results SENIORS / WOMAN / JUNIORS (v2, 21. 5. 2018)

Miroslav Oros, airZone.TV

 

 

Zveřejnit odpověď