Icarus Trophy – 1000 mil přes tři africké státy – vítězem je Jihoafričan Hufner, Pavel Březina na bedně (akt. 28. 7.)

Ve středu 25. července 2018 ráno odstartovalo 29 pilotů motorových padákových kluzáků do unikátní letecké sportovní soutěže – Icarus Trophy. Čeká je trať dlouhá 1000 mil vzdušnou čarou, tedy něco kolem 1600 kilometrů. Start v Jihoafrická republice sedmdesát kilometrů severovýchodně od Johannesburgu, první otočný bod ve Stockportu na hranici s Botswanou, další na nádherném botswanském ostrově Kubu, třetí u řeky Zambezi na hranici se Zimbabwe a cíl je na rozhraní Národních parků Zambezi a Viktoriiných vodopádů.

Mezi účastníky má svého zástupce i Česká republika. A ne ledajakého. Jde o vicemistra Evropy i světa v motorovém paraglidingu Pavla Březinu. Pavel Březina je jedním z průkopníků motorového paraglidingu v České republice a výroba paramotorů značky Nirvana ho provází už téměř polovinu života. Pavel Březina soutěží na Icarus Trophy v obtížnější kategorii „Race“, což znamená, že nemá povolen podpůrný tým a veškeré potřebné věci jako oblečení, jídlo, ale například i olej do paliva dvoutaktního motoru jeho lehkého stroje F-Light, si musí vézt s sebou. Pavel Březina si vede vítečně – první den soutěže strávil ve vzduchu sedm hodin a uletěl 345 kilometrů. To znamená průběžné čtvrté místo.

Briza_Icarus_01

Pavel Březina před startem Icarus Trophy 2018

 

Aktualizace 28. 7. 11:00

V cíli právě přistál Alard Hufner z Jihoafrické republiky a stává se vítězem Icarus Trophy 2018. Na posledním rameni už je také druhý Eugen Cussons a průběžně třetí Pavel Březina!

DjLiMiIXgAE1gMf

Alard Hufner v cíli Icarus Trophy 2018 (zdroj: Twitter Icarus Trophy)

Aktualizace 28. 7. 15:15

V cíli jsou už i Eugen Cussons z Jihoafrické republiky a také Čech Pavel Březina. Oficiální pořadí bude vyhlášeno až po skončení závodu. Blahopřejeme!

Briza_Eugen

Pavel Březina a Eugen Cussons v cíli. Asi nejlepší pivko posledních let… :-)

Průběh závodu můžete sledovat on-line na adrese: https://www.icarustrophy.com/follow-live/.

Závod by měl být ukončen nejpozději 1. srpna 2018. S Pavlem Březinou jsme v kontaktu a přineseme telefonický rozhovor.

Miroslav Oros, airZone.TV
Foto: Facebook Pavla Březiny

Zveřejnit odpověď