Plk. Imrich Gablech, veterán RAF – 100 let!

Nejstarší žijící československý veterán RAF Imrich Gablech se dnes dožívá 100 let! Seznamte se s jeho příběhem, je neuvěřitelný!

Ze Slovenska do Polska

Dnes (ve středu 4. 11. 2015) je tomu právě 100 let, co se ve slovenském Hrachovišti narodil do zemědělské rodiny Imrich Gablech. Přestože rodiče chtěli, aby se stal knězem, zlákalo ho létání – konkrétně v roce 1936 výzva 1000 nových pilotů republice. Po vzniku Slovenského štátu sloužil u polní letky ve Vajnorech a Žilině, ale nechtěl sloužit nacistickému režimu. Společně s dalšími sedmi kamarády se mu podařilo 7. června 1939 uletět se čtyřmi letadly z Piešťan do Polska.

gablech_foto_01

Z Polska přes Rumunsko do Ruska

Po krátké službě u polského letectva byl zajat sovětskou armádou. Bohužel při zatýkání přišel o doklady, které dokazovaly, že je pilot, byl tvrdě vyslýchán a následně obviněn ze špionáže. Ke špionáži se pod pohrůžkou smrti nakonec i přiznal a byl odsouzen k pěti letům nucených prací na Sibiři, pracoval v uhelných dolech a v pracovních táborech v sovětské autonomní republice Komi.

Z Ruska do Británie

V sovětských lágrech několikrát málem zemřel vinou zdravotních problémů způsobených vyčerpáním z otrocké práce a nedostatku stravy a pití. Po jedné ze vzpour vězňů mu byl trest prodloužen o dalších 10 let. Vysvobozením z lágrů mu bylo vypuknutí války mezi Německem a Sovětským svazem. Pěšky a vlaky s vězni se dostal v září 1941 přes Moskvu do Archangelsku, odkud 13. října 1941 doplul lodí do Skotska.

V Británii na zemi, ve vzduchu a zase na zemi

Ve Velké Británii se připojil k československé jednotce ve Wilmslow. Pronásledovaly ho ale neduhy, způsobené vězněním v sovětských lágrech. Pokusil se je vyléčit, a když už to vypadalo s jeho zdravím nadějněji, vrátil se opět na palubu letadla. Zdravotní problémy se ale vrátily a Imrich Gablech byl z letectva nedobrovolně vyřazen. U RAF ale zůstal až do německé kapitulace – v pozici letového kontrolora a řídícího. Projevil se jako talent na tuto činnost a vykonal při ní celou řadu velice záslužných činů.

Z Británie na dno v Československu

Do Československa se Imrich Gablech vrátil 2. srpna 1945. Ve stejné práci jako u RAF pokračoval na letišti v Praze Ruzyni, následně byl převelen do Havlíčkova Brodu, aby byl na jaře roku 1949 z armády propuštěn. V roce 1951 byl vyšetřován a zatčen v Jihlavě, ale nikdy nebyl odsouzen. Přesto přišel i o civilní práci, stálou novou špatně sháněl a živil se jen příležitostnými a pomocnými pracemi. Dvakrát se oženil a dvakrát rozvedl. Každé manželství mu dalo jednoho syna.

070515-hb-gablech-cb_denik-605

Návrat mezi elitu

Po roce 1989 byl rehabilitován. Plukovník Imrich Gablech žije v Havlíčkově Brodě, přes pokročilý věk stále aktivně propaguje hodnoty, za které letci za 2. světové války bojovali. V roce 2009 mu byl prezidentem České republiky propůjčeno nejvyšší státní vyznamenání – Řád bílého lva, získal také Medaili za zásluhy, cenu Paměti národa a další česká, slovenská, polská a anglická vyznamenání.

Nezbývá než mu k jeho neuvěřitelné dnešní „stovce“ jménem televize AIRZONE.TV co nejsrdečněji poblahopřát.

BLAHOPŘEJEME!!!

Miroslav Oros, airZone.TV a Czech Spitfire Club
Foto Czech Spitfire Club a Havlíčkobrodský deník

CHCETE VĚDĚT VÍC?

— Podívejte se na dokument Ničeho jsem se nebál o Imrichu Gablechovi (z cyklu Neznámí hrdinové, Česká televize, 2011).
— Přečtěte si Životopis Imricha Gablecha na stránkách Paměti národa.
— Níže se podívejte na kreslený příběh Imricha Gablecha vytvořený k udílení cen Paměti národa v roce 2011.

Zveřejnit odpověď