Rekapitulace: Martin Šonka v Red Bull Air Race 2017 druhý, raduje se Muroya (+ reakce Fanclubu Martina Šonky a Petra Kopfsteina)

Dva čeští piloti mezi pěti nejlepšími piloty Red Bull Air Race. Martin Šonka druhý, Petr Kopfstein pátý v konečném pořadí po osmém závodě, který se konal o uplynulém víkendu v Indianapolis v USA. Výsledky, které by všichni fanoušci před sezónou brali „všema deseti“, přesto měl poslední let Martina Šonky nahořklou příchuť. Titul mistra světa byl totiž blízko. I když… Pojďme si poslední závod letošní sezóny shrnout.

Round of 14

Hořký pocit a zklamání bychom si měli totiž odpustit, protože už v Round of 14 si vybral Martin Šonka velkou dávku štěstí. Ve druhém souboji dne totiž nastupoval proti svému největšímu rivalovi a nejbližšímu pronásledovateli Japonci Yoshihide Muroyovi. Ten letěl první a českému pilotovi hodil rukavici v podobě dvouvteřinové penalizace za nepovolený náklon v jedné z branek. Martin Šonka letěl výborně, ale v brance číslo čtrnáct se nevypořádal s nárazem větru, z čehož plynul „pylon hit“ a tři trestné vteřiny. To znamenalo postup pro Japonce, ale v té chvíli i pozici šťastného poraženého pro českého pilota. Následovaly nekonečné minuty sledování, jak si povedou ostatní soupeři.

Počasí v Indianapolis bylo velice nepříjemné. Kvůli dešti a silnému větru byl start prvního kola o hodinu odložen. Déšť ustal, ale boční vítr byl nepříjemný a nevyzpytatelný. Přesvědčil se o tom další z přímých konkurentů Martina Šonky v souboji o titul – Kanaďan Pete McLeod. V souboji s Mikealem Brageotem, kterým bylo první kolo zahájeno, trefil pylon, a protože Francouz zaletěl čistě, byl Pete McLeod ze hry venku. Martin Šonka totiž následně zaletěl velice rychlý čas a i s třívteřinovou penalizací byl o 1,7 vteřiny rychlejší než Kanaďan.

Matthias Dolderer ve třetím souboji porazil jasně Petera Podlunšeka. Slovinec se rozloučil s kariérou v Red Bull Air Race sedmi trestnými vteřinami za jeden sražený pylon a dva nepovolené náklony. To přirozeně znamenalo horší čas, než měl Martin Šonka, takže naděje českého pilota stále žily.

V dalším souboji na sebe narazili stále se lepšící Španěl Juan Velarde a další teoretický kandidát na titul Kirby Chamblis. Juan Velarde zaletěl fantastický čas těsně nad minutu a pět vteřin. Kirby Chamblis ze sebe musel vymáčknout to nejlepší a také se nevyvaroval chyby v podobě sraženého pylonu. Tři vteřiny navíc a oproti Martinovi Šonkovi o dvě vteřiny pomalejší čas znamenaly stopku pro Američana a ztrátu nadějí na celkové pódium.

Domácí příznivci si spravili náladu v dalším souboji. V něm si Michael Goulian poradil s Nicolasem Ivanoffem. Američan letěl první a letěl čistě – čas 1:07.517 sice nebyl z nejrychlejších, v té chvíli byl ale lepší než ten Martina Šonky. To by znamenalo v případě úspěchu Nicolase Ivanoffa konec nadějí pro stále doufajícího českého pilota. Francouz ale k velké radosti fanoušků Martina Šonky postupně nabral sedm vteřin penalizací a byl ze hry venku.

P-20171015-00273_news
Petr Kopfstein

Souboj číslo šest a v něm druhý nejlepší z kvalifikace Petr Kopfstein proti Francouzovi Le Votovi. Francois Le Vot zkušenosti v Red Bull Air Race teprve sbírá a i po jeho letu byla v pohotovosti technická četa, která musela opravovat jeden z pylonů. Čas daleko za Martinem Šonkou. Petr Kopfstein proletěl tratí bez zaváhání a na jistotu. Čas 1:07.144 byl solidní. Petr Kopfstein byl v osmičce a odchod Martina Šonky do sprch se stále odkládal.

A radost českých fanoušků z postupu obou českých borců do Round of 8 mohla vypuknout naplno poté, co Christian Bolton proletěl tratí sice bez chybičky, přesto o vteřinu pomaleji než Martin Šonka. Čistě letěl i poslední  na trati Round of 14 Matt Hall z Austrálie, který navíc zaletěl výborný čas 1:05.285 a postoupil mezi nejlepších osm.

P-20171015-01409_news

Průběh prvního kola byl napínavý a především pro Martina Šonku dopadl velice šťastně.

Round of 8

Yoshihide Muroya před závodem v Indianapolis říkal, že pokud je byť minimální šance ulovit kořist, udělá vše, aby ji ulovil. A ukázal to i ve svém dalším letu. Ve zlepšujících se meteorologických podmínkách proletěl trať opět absolutně čistě a v senzačním čase – 1:04.557. Mika Brageot neměl s časem přes 1:07 šanci. „Joši“ byl ve Final 4 a bylo jasné, že Martin Šonka bude muset nejen postoupit do finále, ale i ve finále být nejhůře druhý.

Medaili si moc v posledním závodě sezony přál i Petr Kopfstein. Proti loňskému mistru světa Matthiasi Doldererovi začal perfektně, opět zalétl čistě a byl z toho velice solidní čas 1:05.741. Německý pilot ale udržel nervy na uzdě a dokázal odpovědět vynikajícím časem 1:04.249. Petr Kopfstein zůstal před branami finále, ale v Indianapolis vylétal další výborné umístění – 5. místo, což ve výsledku znamenalo i 5. místo v celkovém hodnocení šampionátu.

Ze třetího souboje v Round of 8 vyšel vítězně Španěl Velarde, když jeho soupeř Michael Goulian z USA utnul jeden z pylonů.

P-20171015-01666_news

Martin Šonka letěl v souboji s Mattem Hallem první. Letěl soustředěně a naprosto čistě. Byl z toho čas 1:04.996. Matt Hall musel letět naplno. A to je v Red Bull Air Race vždy těžké. Australan dvakrát chyboval, když jeden pylon srazil a v jedné bráně si pomohl nepovoleným náklonem a po pěti vteřinách navíc skončil až na osmém místě v tomto závodě a šestý v šampionátu celkově.

Final 4

Úžasná sezóna Red Bull Air Race 2017 vyvrcholila v neděli pozdě večer evropského času závěrečným Final 4, před kterým ještě nebylo nic rozhodnuto.

Yoshihide Muroya vlétl do trati opět ve stylu japonských samurajů. Rychlé obraty pilota, který nastaví plný plyn a pak řídí letadlo oběma rukama, vypadaly sice divoce, ale výsledný čas byl neuvěřitelný – 1:03.026! V té chvíli bylo téměř jasné, že o vítězi tohoto závodu je rozhodnuto. To byl čas z říše snů.

P-20171015-00327_news

Potvrdily to lety dalších účastníků Final 4. Matthias Dolderer i Juan Velarde proletěli trať také čistě, ale byly z toho „jen“ časy 1:05.546 v případě Němce a 1:05.829 v případě Španěla.

Vše měl v rukou Martin Šonka. Poslední let sezony, pro zisk titulu mistra světa bylo potřeba zaletět lepší čas než 1:05.546. V první části trati to vypadalo dobře, Martin Šonka sice neletěl rychleji než Japonec, ale vypadalo to, že druhé místo by mohl vybojovat. Pak ale začal stroj českého pilota k údivu všech fanoušků zpomalovat. Po průletu poslední branou se časomíra zastavila na čase 1:07.280. V té chvíli bylo jasné, že z titulu mistra světa se může radovat Yoshihide Muroya, Martin Šonka skončí v Indianapolis čtvrtý a celkově druhý. Co ale stálo za tím zpomalováním při posledním letu? “Bohužel motor nešel nastavit úplně ideálně a bylo to znát. V prvním vertikálním manévru jsem také udělal chybu a když se to sečetlo, byl z toho pomalý čas a ztracené naděje na titul,” komentoval tento moment po závodu český pilot.

P-20171015-01621_news

Po čtyřech vítězstvích v sezóně 2017 se z titulu zaslouženě raduje Japonec Yoshihide Muroya. Český reprezentant Martin Šonka skončil po dvou vítězstvích, dvou třetích a dvou čtvrtých místech na fantastickém druhém místě a bronz v šampionátu získal Kanaďan Pete McLeod. “Určitě to bude nějakou dobu bolet. Bylo to blízko. Na druhou stranu jsme opravdu bojovali do konce, do posledního možného letu. Je třeba sportovně poblahopřát Jošimu k titulu, ve finále zaletěl neuvěřitelný čas. Ale samozřejmě nás to mrzí, celou sezónu celý tým pracoval velmi tvrdě. Byla opravdu velmi náročná a vyčerpávající, už se těším, až si budu moct trochu odpočinout. A těšíme se na příští rok, budeme se muset dobře připravit a zkusit to znovu,” sumarizoval Martin Šonka.

Kirby Chamblis z USA, který také dokázal letos zvítězit dvakrát, obsadil čtvrté místo. Zajímavý je fakt, že na nejvyšší příčce některého ze závodů letos stanuli jen tři piloti – Muroya, Šonka a Chamblis. Hned za Američanem se na skvělém pátém místě umístil Petr Kopfstein z České republiky. “Cílem bylo skončit v první desítce, když bychom byli v půlce, tak super, 5. místo je famózní,” radoval se český pilot. A netají se tím, že příští rok míří „na bednu“.

Loňský vítěz Matthias Dolderer skončil „až“ sedmý. Za očekáváním skončili Francouzi – spokojen mohl být snad jen nováček Mikael Brageot na desátém místě, zkušený Nicolas Ivanoff byl o příčku za ním a výsledkovou listinu uzavírá Francois Le Vot. Slovinec Podlunšek se loučí s Red Bull Air Race dvanáctou pozicí.

Konečné výsledky Red Bull Air Race 2017:

1. Yoshihide Muroya – Japonsko – 74 bodů
2. Martin Šonka – Česká republika – 70 bodů
3. Pete McLeod – Kanada – 56 bodů
4. Kirby Chamblis – USA – 53 bodů
5. Petr Kopfstein – Česká republika – 43 bodů
6. Matt Hall – Austrálie – 40 bodů
7. Matthias Dolderer – Německo – 39 bodů
8. Juan Velardé – Španělsko – 37 bodů
9. Michael Goulian – USA – 28 bodů
10. Mikael Brageot – Francie – 24 bodů
11. Nicolas Ivanoff – Francie – 16 bodů
12. Peter Podlunšek – Slovinsko – 14 bodů
13. Cristian Bolton – Chile – 9 bodů
14. Francois Le Vot – Francie – 9 bodů

A jak prožívali poslední závod letošní Red Bull Air Race členové Fanclubu Martina Šonky a Petra Kopfsteina?
(natáčeli jsme U Bílého lva v Praze na Smíchově)

Sezóna 2017 je za námi, těšíme se na tu další.

Miroslav Oros, airZone.TV
Foto a sestřih: Red Bull

 

Zveřejnit odpověď