Indianapolis – Šonka chce titul, Podlunšek končí (+ video)

Víkend 14. a 15. října rozhodne o konečném pořadí série Red Bull Air Race 2017. Po sedmi odletěných závodech má vše ve svých rukou český pilot Martin Šonka, který vede s náskokem čtyř bodů před Japoncem Muroyou a sedmi bodů před Kamaďanem McLeodem. Do pořadí na stupních vítězů může promluvit i čtvrtý Američan Chamblis, který ztrácí na vedoucího Šonku 11 bodů. Boj o umístění v TOP 5 má před sebou druhý český pilot Petr Kopfstein. O páté místo si to rozdá s Australanem Mattem Hallem, který má stejně jako Kopfstein 37 bodů. To, že bude český reprezentant při své druhé sezóně bojovat o takto vysoké umístění, jsme nečekali.

Konec kariéry v Red Bull Air Race po závodu v Inidanapolis oznámil Slovinec Peter Podlunšek. Osminásobný mistr Slovinska v akrobacii se v Red Bull Air Race příliš dlouho neohřál. V kategorii Challenger začal létat v roce 2014 a tzv. superlicenci pro Master Class získal o rok později. Master Class začal létat v roce 2016, kdy obsadil celkové 13. místo se ziskem 4 bodů – do finálové osmičky se probojoval hned při svém druhém závodu ve Spielbergu. V letošní sezóně zazářil ve druhém závodu v San Diegu, kdy se probojoval až do Final 4, ve kterém zalétl druhý nejlepší výsledek. V ostatních závodech ale vždy vypadl hned v prvním kole, takže před posledním soutěžním víkendem je se ziskem 14 bodů na 12. místě.

P-20160903-01640_news
Peter Podlunšek ze Slovinska se loučí

Létat v Red Bull Air Race je pro piloty a jejich týmy nesmírně náročné. Běžný divák vidí pouze prostřednictvím televizních kamer několik desítek minut několikrát ročně. Jsou to však minuty, za kterými jsou tisíce hodin celého týmu a nesnadně získávané prostředky v řádech milionů v libovolné měně. Přestože Peter Podlunšek konkrétní důvod odchodu z Red Bull Air Race neuvedl, dá se předpokládat, že jedním z faktorů, proč ve 47 letech ze série odchází, je i časová a finanční náročnost soutěže.

P-20170702-01255_newsJaká bude budoucnost značky Breitling v letectví?

Je možné, že startovní pole pro příští ročník dozná i dalších změn. Jeden z významných podporovatelů soutěže, ale i některých konkrétních týmů – společnost Breitling – váhá po změně majitele s další podporou leteckého sportu. Největší vrásky z toho má především francouzský mladík Mika Brageot, který v barvách Breitling teamu létá. Breitling byl v letectví hodně aktivní, byl partnerem mezinárodní letecké federace FAI, významně podporoval světové letecké hry organizované FAI a na obloze byl často i v Česku vidět prostřednictvím Breitling Jet Teamu – formace šesti letounů L-39 Albatros.

P-20161003-00020_newsRozhodne se 14. a 15. října v Indianapolis!

Jak to dopadne, ukáže čas. My se ale nyní soustředíme na následující víkend 14. – 15. října, kdy se v Indianapolis v USA rozhodne o konečném pořadí Red Bull Air Race 2017. Kvalifikace proběhne v sobotu 14. října ve 22 hodin středoevropského času, Round of 14 pak v neděli 15. října od 19 hodin, Round of 8 ve 21 hodin a Final 4 ve 21:30 našeho času.

Miroslav Oros, airZone.TV

Zveřejnit odpověď