Ital Giordo v Aeru Vodochody končí, nahradí ho Němec John

Necelé tři roky v pozici prezidenta a předsedy představenstva akciové společnosti AERO Vodochody AEROSPACE vydržel Ital Giuseppe Giordo. Funkci převzal v květnu 2016 po svém předchůdci Ladislavu Šimkovi, který několik let po sobě držel firmu v černých číslech. V letech 2016, 2017 a 2018 byl ale největší český letecký výrobce ve ztrátě. Giuseppe Giordo opouští Aero po dohodě s vlastníkem – investiční skupinou Penta. Nahradí ho německý manažer Dieter John, který v posledních letech působil ve vrcholných pozicích společností Bombardier Transportion Group, Airbus Group nebo Eurocopter Group. Informovalo o tom dnes 14. března 2019 Aero Vodochody.

giordo_john

Vlevo Giuseppe Giordo, vpravo Dieter John

Za ztrátou Aera Vodochody stojí pochopitelně i vývoj nového cvičného a lehkého bojového letounu L-39NG, který by měl začít první peníze vydělávat až v roce 2020. Vývoj nového letounu ale započal ještě před nástupem Giuseppe Giorda za předchozího vedení – v té době měla ale firma dostatek jiných zakázek jako subdodavatel dílů a strukturálních částí pro výrobce větších letounů, velice významně se Aero profilovalo také jako vývojářská firma. Po nástupu italského managementu došlo k výrazné redukci subdodavatelských programů s odůvodněním, že se firma chce transformovat z dodavatele dílů na výrobce vlastních letounů. Dlužno dodat, že změnu strategie nesla celá řada tehdejších zákazníků Aera Vodochody nelibě. Propad příjmů byl korunován ukončením dlouhodobě rentabilního programu výroby vrtulníků Sikorski S-76 na jaře loňského roku a ukončení výroby kokpitů vrtulníků Sikorski UH-60 Black Hawk na začátku letošního roku. Vzniklý výpadek ve finančních tocích, který začínal být neúnosný a mohl mít i závažnější dopady, musela řešit vlastnická společnost – investiční skupina Penta, která do Aera naposledy na přelomu roku 2018 a 2019 „nalila“ více než 400 milionů korun. Aero přesto oznámilo, že propustí deset procent z cca 1800 zaměstnanců. To je v době, kdy je na trhu práce leteckých odborníků nedostatek, alarmující.

Aero Vodochody pod vedením Giuseppe Giorda a jeho týmu dokázala dokončit vývoj a zahájit výrobu nového letounu L-39NG na české poměry v rekordním čase. Na mezinárodním veletrhu Farnborough International Airshow 2016 deklarovalo vedení začátek vývoje s tím, že letoun poletí poprvé už v roce 2018 (ideu letounu L-39NG ale představilo Aero na stejné akci už v roce 2014). V roce 2018 opět ve Farnborough potvrdilo vedení společnosti, že roll-out proběhne v říjnu a první let do konce roku. V té době měl už nový letoun i prvního zákazníka ze Senegalu. Roll-out skutečně proběhl v říjnu 2018 a první let se uskutečnil 22. prosince 2018. V současnosti nabíhá sériová výroba a první vyrobené kusy čekají certifikační zkoušky.

Vývoj, certifikace a výroba nového letounu jsou vždy časově a finančně náročné. O to náročnější, přichází-li během této fáze firma o programy generující alespoň nějaký obrat a zisk. Právě nedostatek podpůrných programů a absolutní závislost společnosti Aero na finančních injekcích Penty stojí za ukončením spolupráce s Giuseppe Giordem.

Společnost Penta Investments dle svých vyjádření hodlá i nadále nový letoun L-39 NG podporovat, nový prezident Dieter John bude mít za úkol především efektivně zavést výrobu a co nejdříve rozjet sériovou výrobu. „Giuseppe Giordo úspěšně uvedl L-39 NG na mezinárodní letecký trh. V letošním roce jsme tak mohli rozběhnout sériovou výrobu pro první dodávky v roce 2020. Jako vlastník projekt plně podporujeme,“ uvedl investiční manažer Penty pro Aero Vodochody Marek Šmrha. Dieter John bude pokračovat v definované strategii rozvoje firmy. Pro ni je dnes důležitá zejména efektivní sériová výroba nového letounu. Strategie počítá s tím, že do deseti let bude vojenská výroba tvořit dvě třetiny tržeb.

Současné příjmy Aera pocházejí hlavně z výroby náběžných hran křídel letadel Airbus A220 (dříve CSeries). Od loňského jara ve Vodochodech přešli z vývoje na sériovou výrobu dílů pro vojenský dopravní letoun Embraer KC-390. Rozjíždí se i výroba skořepinových konstrukcí, kterými společnost ST Aerospace přestavuje osobní verze letadel Airbus A320 a A321 na nákladní.

Miroslav Oros, airZone.TV
s využitím tiskových zpráva Aera Vodochody a ČTK

Zveřejnit odpověď