JWGC 2015 – Den 10 – Na létání to nebylo, soutěžit se dalo… (+ VIDEO)

Desátý soutěžní den byly na MS v plachtění juniorů předpovídány silný vítr a nasouvající se silná vrstva oblačnosti. Obě předpovědi vyšly, a tak byly dnešní podmínky více než složité. Oběma kategoriím byly vyhlášeny disciplíny typu RACE o délce 391 km.

vlcsnap-2015-12-11-13h26m06s221

Složité bylo už zachycení před startem a v první části trati. To se stalo osudným hned dvěma Čechům soutěžícím v klubové kategorii – Mateji Charouzovi a Karlovi Novákovi. Přistáli na stejném poli už po 46 kilometrech. A bylo definitivně po nadějích na slušné umístění v celkovém pořadí. Mrzet to může zejména Karla Nováka, který z 11. místa spadl až na místo 24. Houževnatost předvedla dnes Hana Trešlová, která sice také nedoletěla až do cíle, ale dotáhla to až  na 350. km, tedy nějakých 40 km před cíl, kde nakonec boj se silným větrem prohrála a přistála také do terénu. Byl z toho ale 13. nejlepší výkon dne a udržení 12. místa v celkovém pořadí. Jediným, kdo dnes v klubové kategorii doletěl do cíle byl Boyd Willat z USA. Zbylých 32 závodníků skončilo v poli.

vlcsnap-2015-12-11-13h27m03s14

Tuhý boj předvedla i trojice českých pilotů v kategorii standard. Martin Piskáček nejprve musel znovu startovat kvůli poruše podvozku.  Stačil se ale ke svým dvěma kolegům připojit. První na trať odletěl Martin Piskáček, po něm Radek Krejčiřík a jako poslední Pavel Trybenekr. Postupně se slétli a v relativně dobrých podmínkách pokračovali společně dalších 250 km. Zde se pod stále se zatahující oblohou nechtěně oddělil Pavel Trybenekr a i on si následně vyzkoušel přistání na tzv. stripu – travnatém pásu uprostřed luk a pastvin. Do cíle zbývalo necelých 60 kilometrů. Zbylá dvojice bojovala statečně, ale velice dlouho o každý metr výšky. Poslední část trati letěli rychlostním průměrem kolem 45 km/h. Nakonec se štěstím do cíle společně se skupinou dalších pilotů, včetně největších favoritů, po čtyřech hodinách a čtyřiceti pět minutách doletěli. Výborný let dnes předvedla dvojice Poláků Mateusz Siodloczek a Jacek Flis a také Brit Matt Davis, kteří doletěli do cíle už po dvou hodinách a padesáti minutách s průměrnou rychlostí kolem 137 km/h. Návrat z pole aerovlekem nebo v transportním přívěsu muselo dnes řešit 14 závodníků.

vlcsnap-2015-12-11-13h23m45s61

V celkovém pořadí vede před zítřejší poslední disciplínou v klubové kategorii Němec Philipp Schulz, na titul ale mohou pomýšlet ještě nejméně tři další piloti. Ve standardech by si měl první příčku pohlídat velkým skupinám se vyhýbající Australan Matt Scutter, který si drží na druhého Holanďana Robina Smita téměř 300 bodový náskok. Teoretickou naději na medaili má ještě Radek Krejčiřík, který je sedmý se ztrátou 170 bodů na třetí místo.

V minulosti se dařilo už lépe. Pojďme ale ještě zkusit vymáčknout poslední den ze sebe i ze strojů maximum.

Z Austrálie Miroslav Oros, airZone.TV

 

Zveřejnit odpověď