JWGC 2015 – Den 7 – Konečně český den!!! (+ AUDIO)

V pondělí 7. prosince se snad začalo v Narromine blýskat na lepší časy. S poměrně komplikovaným počasím – silným větrem a nasouvající se hustou cirrovitou oblačností si dokázali čeští reprezentanti poradit bravurně, jejich soupeři navíc přidali několik taktických chyb. Nutno dodat, že naši měli i notnou dávku štěstí.

vlcsnap-2015-12-08-01h09m13s133

Pro klubovou třídu byla vyhlášena úloha typu RACE o délce 360 km. V prvních dvou třetinách trati šlo vše dobře, postupně se ale začala obloha zastiňovat vysokou oblačností a podmínky slábly. Dvěma ze třech našich reprezentantů Hane Trešlové a Karlu Novákovi se podařilo udržet se spolu a v cíli byli mezi prvními. Pro Hanu Trešlovou z toho bylo 13. místo v disciplíně a pro Karla Nováka dokonce místo druhé! O 45 minut později protnul cílovou kružnici i Matěj Charouz. Jeho dokluz byl sice dramatický a byl zakončen přistáním na poli mimo letiště, avšak o několik metrů uvnitř cílové kružnice.

vlcsnap-2015-12-08-01h10m07s218
Karel Novák

Standardní třídu čekala AAT úloha na minimální dobu letu 4 hodiny a 30 minut se třemi sektory a délce 563 km. V prvních dvou třetinách trati výborně letěla Polská trojice, která se zřejmě pokoušela utrhnout potřebný náskok v průběžném pořadí s dostatečným předstihem. Naši se také drželi dobře, ale po polovině trati museli řešit problémy s výškou, což je zdrželo. Ve chvíli, kdy naši bojovali v několika stech metrech nad zemí, pozorovali polské piloty letící téměř o tři kilometry výše! Pak ale přišla neskutečná taktická chyba Poláků. Místo toho, aby poslední sektor jen v co nejvýhodnější pozici tečovali, nechali se zlákat kupovitou oblačností v jeho k cíli nejvzdálenější části. Ta se však od cíle stále vzdalovala a to se stalo Polákům osudným. Poslední rameno si zbytečně protáhli, navíc při návratu museli bojovat se silným protivětrem. Výsledek? Všichni tři Poláci přistáli mimo letiště v poli a ztratili každý přes 300 bodů!

Poslechněte si příspěvek připravený pro Radiožurnál:

 

Naši se nakonec dokázali zvednout a dostat se do cíle ve velice solidním čase. Pro Radka Krejčiříka z toho dnes bylo 4. místo, Martin Piskáček doletěl na letiště na 12. místě. Pavel Trybenekr se udržel ve hře, ale asi se pěkně zapotil, když mu závěrečný dokluz nevyšel až na letiště, přistál v poli, ale nakonec několik desítek metrů v cílové kružnici.

vlcsnap-2015-12-08-01h10m24s148

V celkovém průběžném pořadí se Pavel Trybenekr posunul už na 7. pozici, Radek Krejčiřík je už osmý! V úterý 8. prosince je v Narromine volný den. Do konce šampionátu zbývají čtyři soutěžní dny, což mohou být ještě čtyři soutěžní lety. Češi jsou opět ve hře! Držte palce!

vlcsnap-2015-12-08-01h09m36s180

Radek Krejčiřík

Z Narromine, Miroslav Oros, airZone.TV

Zveřejnit odpověď