Kopfstein i Šonka na stupních vítězů, vítězí Japonec Muroya (aktualizováno o rozhovory)

Chiba, Japonsko – 4. 6. 2017: Petr Kopfstein poprvé v kariéře dosáhl na stupně vítězů v závodu série Red Bull Air Race. Ve třetím závodu který s konal 3. a 4. června v japonské Chibě skončil po bezchybném letu ve Final 4 druhý. Martin Šonka ve finále inkasoval dvouvteřinovou penalizaci za chybný náklon v jedné bráně a přestože letěl nejrychleji, skončil třetí. Oba české piloty dokázal překonat jen domácí Yoshihide Muroya, který se druhým vítězstvím za sebou dotahuje na Martina Šonku a společně jsou se 30 body v čele průběžného pořadí šampionátu.

P-20170604-00792_News

Petr Kopfstein byl přitom v kvalifikaci až jedenáctý, což mu do vyřazovacího boje přisoudilo paradoxně právě pozdějšího vítěze Muroyu. Martin Šonka naopak létal od začátku velice rychle a v Round of 14 na něj čekal přijatelný Francouz Mikael Brageot, se kterým se Martin Šonka utkává i na akrobatických soutěžích.

Japonec Muroya v Round of 14 sice potvrdil úlohu favorita, ale přes Kopfsteina prošel o pouhých 7 tisícin vteřiny. Klíčové pro našeho reprezentanta ale bylo, že letěl rychle a bez chyb, takže se nakonec prosmýkl do Round of 8 jako tzv. Lucky Looser – tedy nejlepší z poražených. Martin Šonka si s tratí a časem soupeře poradil bez problémů a Francouze porazil o více než vteřinu.

Na záznam Round of 14 se můžete podívat ZDE.

Česká republika vs. USA 2:0 – tak by se daly charakterizovat souboje našich borců v Round of 8. Petr Kopfstein si poradil s Kirby Chamblisem, který byl navíc diskvalifikován. Martin Šonka musel překonat výborný čas Michaela Gouliana, což se mu o jednu desetinu vteřiny podařilo. Do Final 4 prošli ještě Yoshihide Muroya přes Matta Halla z Austrálie a Němec Dolderer přes Kanaďana McLeoda.

P-20170603-00897_News

V Final 4 letěl jako první Yoshihide Muroya. K velké radosti domácích fanoušků trať prolétl čistě v čase 0:55,288. Po Japonci šel na řadu první z Čechů – Petr Kopfstein. Letěl ladně a soustředěně. A především čistě. Na přeci jen agresivněji létajícího Japonce výsledný čas 0:55,846 nestačil. Třetí se mezi pylony vydal Němec Matthias Dolderer. Letěl fenomenálně a ve dvou třetinách trati už byl téměř o vteřinu rychlejší než Muroya. Jenže v 11. bráně přišel pylon hit a třívteřinová penalizace. Čas 0:57.943 byl v této chvíli nejhorší. Po vynuceném nepříjemném vyčkávání kvůli opravě trati prolétl dvojicí pylonů se šachovnicemi Martin Šonka. Let vypadal velice dobře a i Martin letěl rychleji než Japonec. Ve 4. bráně to ale přehnal s náklonem, z čehož resultovaly 2 vteřiny penalizace. Výsledný čas 0:56.533 ale stačil alespoň na třetí místo. Radost domácích diváků, ale také v táboře Petra Kopfsteina a jeho fanoušků mohla propuknout naplno.

P-20170604-00789_News

Yoshihide Muroya se dostává do vedení průběžného pořadí. Má stejně jako druhý Martin Šonka 30 bodů, ale do pozice leadera ho pasuje vyšší počet vítězství. Třetí je Matthias Dolderer a průběžně čtvrtý je Petr Kopfstein.

Podívejte se na Round of 8 a Final 4 ze záznamu:

Letošní Red Bull Air Race má pro české fanoušky ohromný náboj. Další závod je naplánován na 1. – 2. července a hostit ho bude hlavní město Maďarska Budapešť.

Komentář Martina Šonky:

Komentář Petr Kopfsteina:

Miroslav Oros, airZone.TV
Foto: Red Bull Contentpool / Armin Walcher, Predrag Vuckovic, Balasz Gardi

Zveřejnit odpověď