Králi českých letců jsou motoroví rogalisté Matouš Adam a Ladislav Teplý

Letecký sportovec 2019, Divadlo Image, Praha, 23. – 24. 1. 2020

Velkým překvapením skončilo vyhlašování nejlepších českých leteckých sportovců za sezónu 2019 v pražském divadle Image. Prestižní ocenění totiž ve čtvrtek 21. ledna 2020 v pozdních večerních hodinách převzala z rukou loňského šampiona Martina Šonky dvoumístná posádka motorového závěsného kluzáku Matouš Adam a Ladislav Teplý. Teprve dvacetiletý Pilot Matouš Adam se stal nejmladším nositelem titulu letecký sportovec roku v historii.

Ladislav_Teply_Matous_Adam

Navigátor Ladislav Teplý a pilot Matouš Adam

Přestože ultralehké létání patří mezi menší letecké sporty, titul mistrů Evropy této posádky na srpnovém evropském šampionátu v Litvě ohodnotila jako nejlepší letecký výkon komise složená z leteckých odborníků Aeroklubu České republiky, Letecké amatérské asociace České republiky, Klubu leteckých modelářů a Klubu leteckých novinářů, která titul Letecký sportovec České republiky už od přelomu tisíciletí pravidelně uděluje.

Novopečení letečtí sportovci roku 2019 – pilot Matouš Adam a navigátor Ladislav Teplý jen těžko skrývali překvapení, o titulu nejlepších leteckých sportovců do poslední chvíle skutečně nevěděli. Matouš Adam je rodák z Kostomlat létající na letišti Nymburk a je synem zkušeného letce a aktivního reprezentanta Zbyňka Adama. Ten na mistrovství Evropy reprezentoval také a skončil pátý. „Děkuji všem, co nám pomohli dostat se až sem, děkuji svému navigátorovi Láďovi, bez kterého by to nebylo možné a děkuji samozřejmě i tátovi,“ řekl v rozhovoru na jevišti dvacetiletý mistr Evropy Matouš Adam. O něco zkušenější třiačtyřicetiletý navigátor Ladislav Teplý z Třebíče má ve své sbírce úspěchů i titul mistra světa z roku 2014. „Matouš je pilot od pánaboha, který má létání v genech. Doufám, že mu tak velký úspěch nezakalí zrak a nesebere motivaci do dalšího závodění. Letos v srpnu nás čeká mistrovství světa, které se koná v Česku na letišti Hosín. Bylo by prima navázat,“ komentoval ocenění i plány na letošek Ladislav Teplý.

Matous_Adam_Ladislav_Teply

Vítězná posádka ME 2019 v Litvě

Sympatické na letošním ročníku vyhlášení nejlepších leteckých sportovců bylo, že ocenění získali v několika kategoriích i sportovci soutěžící v nižších výkonnostních kategoriích, kde trénují a soutěží zpravidla ve svém volném čase a z velké části za vlastní prostředky. Touto kategorií byla například letecká akrobacie, ve které by měl, bráno čistě pragmaticky, i za loňskou sezónu zvítězit výborně reprezentující Martin Šonka. Letos ale v této kategorii převážila při hodnocení i snaha mladé letce motivovat. „Je pravda, že při rozhodování o vítězích jednotlivých kategorií jsme letos hodně přihlíželi i k entusiasmu a nasazení mladších pilotů a i za tyto vlastnosti jsme ocenili především je,“ komentoval výsledky prezident Aeroklubu České republiky Vladimír Machula. O tom, že se Martin Šonka necítil ošizený, svědčila i jeho přítomnost v první řadě hlediště a také asistence při předávání trofejí oceněným.

Keywords: Lete?tí sportovci 2020

Martin Šonka na vyhlášení nejlepších leteckých sportovců roku 2019

Oceněni byli také nejlepší letečtí sportovci v jednotlivých leteckých sportech:

PARAŠUTISMUS
Tým HF Cubs – Adéla Veselá, Sabina Cioleková, Karolína Henková a Viktoria Nováková
– juniorské mistryně světa 2019 v indoor skydivingu, juniorské evropské a světové rekordmanky)

VŠEOBECNÉ LETECTVÍ
David Černý
– 4. místo MS v přesném létání individuálně, 2. místo MS v přesném létání v družstvech

BEZMOTOROVÉ LÉTÁNÍ
Petr Tichý
– mistr Evropy 2019 ve volné třídě

ZÁVĚSNÉ LÉTÁNÍ
Dan Vyhnalík
– mistr MČR 2019, 1. místo ranking ZL, 21. místo MS 2019

ULTRALEHKÉ LÉTÁNÍ
Matouš Adam a Ladislav Teplý
– mistři Evropy 2019

LETECKÁ AKROBACIE
Tým České republiky – Michal Tvrzník, Tomáš Petrman, Miroslav Černý a Adam Ondrejka.
2. místo na MS 2019 v letecké akrobacii Intermediate

PARAGLIDING
Markéta Tomášková
– 3. místo ve Světovém poháru 2019 v přesnosti přistání, 1. místo v Evropském poháru 2019 přesnosti přistání

MOTOROVÝ PARAGLIDING
Jakub Šedivý
– 1. místo MČR kat. PF1, dlouholeté působení v reprezentaci na mezinárodních závodech

BALÓNOVÉ LÉTÁNÍ
David Línek

PLACHTAŘSKÝ OLD TIMER CLUB
Wolfgang Sluka

LETEČTÍ MODELÁŘI
Ocenění za juniorský titul mistra Evropy v kategorii F1B získal Vít Rössler, za titul týmových mistrů Evropy v kategorii F3J Jaroslav Vostřel, Pavel Höfer a Martin Rajšner, za titul individuálního mistra světa v kategorii F5D Jan Sedláček a za týmové světové zlato v kategorii F5D tým České republiky ve složení Jan Sedláček, Tomáš Ciniburk, Jiří Klein s vedoucím týmu Tomášem Andrlíkem.

Ceny od Klubu leteckých novinářů Syndikátu novinářů České republiky obdrželi – letec, akrobat a instruktor Richard Ponížil, letecký meteorolog Jiří Vašíček a televizní reportér, dokumentarista a milovník balónového létání Aleš Vašíček.

LSR_2019_Vichnar_Sonka_Machula_Trtil_Teply_Adam_Jelinek

Letecký sportovec 2019 – zleva moderátor Petr Vichnar, letecký akrobat Martin Šonka, prezident Aeroklubu ČR Vladimír Machula, prezident LAA ČR Aleš Trtil, Ladislav Teplý, Matouš Adam a ředitel odboru civilního letectví ministerstva dopravy Zdeněk Jelínek

Diplom mezinárodní letecké federace FAI za světový a evropský rekord v individuální parašutistické akrobacii převzal Petr Chládek. Prestižní Diplom FAI Paula Tissandiera byl předán plachtařce Radce Moravcové.

Slavnostní ocenění nejlepších leteckých sportovců společně uspořádali všechny subjekty zabývající se organizací leteckého sportu v České republice, tedy Letecká amatérská asociace České republiky, Aeroklub České republiky, Svaz modelářů České republiky ve spolupráci s Klubem leteckých novinářů Syndikátu novinářů České republiky.

Kompletní záznam slavnostního večera přineseme v pátek 24. 1. 2020 ve 20 hodin na www.airzone.tv.

Miroslav Oros, airZone.TV
Foto autor, Jan Fridrich a Svaz UL LAA ČR

Zveřejnit odpověď