Aero Vodochody, Omnipol a Armáda ČR pořádají 2. konferenci uživatelů letounů L-39 (+ video)

Po úspěšné premiéře Konference uživatelů letounů L-39, která proběhla přesně před rokem v polovině září 2016 (informovali jsme o tom ZDE, a také ZDE) se tento týden (13. a 14. 9.) koná 2. ročník této konference. L-39 Users Group Conference 2017 se letos účastní přes 60 delegátů z 15 zemí z celého světa. K zástupcům zemí, které mají s provozem letounu L-39 armádní zkušenosti, se přidali i další hosté z řad civilních provozovatelů – např. americká společnost Draken International nebo litevská akrobatická skupina Baltic Bees Jet Team. Na konferenci byli přítomni i zástupci společnosti Williams International, výrobce motorů pro remotorizovanou verzi L-39 CW a také pro nový letoun L-39 NG.

Cílem konference je sdílení zkušeností s provozem letounů L-39, a to jak mezi jednotlivými uživateli, tak i s výrobcem letounů. „Loňský ročník byl zahajovací a diskuse se tak držela spíš na obecné rovině. V letošním roce jsme se zaměřili již na konkrétní zkušenosti a potřeby jednotlivých uživatelů, abychom mohli připravit plán kroků, jak je dále podporovat při provozu letounů naší výroby,“ popsal obsah konference Giuseppe Giordo, prezident společnosti AERO Vodochody AEROSPACE. „S účastníky konference jsme samozřejmě probírali i možnosti prodloužení životnosti L-39 a řešení výcviku jejich pilotů v dalších letech.“

L39_UGC2017_170913_1_IMG_7065

Oproti loňskému ročníku je účast o poznání vyšší. Pozitivní a hlavně pro další spolupráci slibná je účast některých strategických zemí a partnerů, kteří navíc při konferenci ve svých vystoupeních vyjádřili spokojenost s letouny L-39 a podporou jejich provozu ze strany výrobce. Netajili se také tím, že s očekáváním sledují vývoj letounu L-39 NG. Se svými pozitivními referencemi vystoupili například zástupci Vietnamu, Ghany či Nigérie. Premiérově se akce zúčastnil např. velitel letectva Bangladéše.

DCIM100MEDIADJI_0072.JPG

Středu 13. září strávili účastníci konference jednáním v areálu Aera Vodochody, ve čtvrtek 14. září pak navštívili 21. základnu taktického letectva v Čáslavi a Centrum leteckého výcviku v Pardubicích. Většina účastníků se po skončení konference přesouvá do Ostravy, kde se o víkendu 16. a 17. září konají Dny NATO 2017.

Cumulus media / airZone.TV
(Zbyněk Smetana, Vladimír Cettl a Miroslav Oros)

Zveřejnit odpověď