L-39NG má prvního zákazníka

Cvičný proudový vojenský letoun L-39NG, jehož předsériovou výrobu zahájila společnost Aero Vodochody letos v lednu, má prvního zákazníka. Během oslav Dne nezávislosti Senegalu (republika založena 4. dubna 1960) oznámil prezident této země v západní Africe nákup čtyř letounů L-39NG ve verzi lehkého bitevníku.

L-39ng-sky

Objednávka Senegalské republiky zahrnuje i přecvičení pilotů na L-39NG, výcvik pro letecký boj, zaškolení mechaniků, dodávku náhradních dílů, dodávku vybavení pro pozemní podporu a služby logistické podpory.  Jak uvádí tisková zpráva, vydaná dnes společností Aero Vodochody, stroje L-39NG pro Senegal budou disponovat také schopnostmi pro kompletní výcvik pilotů a součástí kontraktu je tedy i výcvik instruktorů.

Prezident Aera Vodochody Giuseppe Giordo k tomu dodal: „V současnosti máme ve fázi velmi pokročilých jednání další dva kontrakty.“ První let předsériového letounu L-39NG je naplánovaný na konec roku 2018 a dodávky letounů zákazníkům by měly započít v roce 2020, uvádí se v tiskové zprávě.

Zbyněk Smetana, airZone.TV

Zveřejnit odpověď