V Lausitz zvítězil Muroya, Šonka třetí a před posledním závodem drží vedení

Martin Šonka skončil v předposledním závodě Red Bull Air Race 2017 třetí a drží vedení před v Německu vítězným Japoncem Moroyou. Druhé místo obsadil Matt Hall z Austrálie. Petr Kopfstein postoupil do nejlepší osmičky, kde byl ale diskvalifikován pro překročení povoleného přetížení při jednom z manévrů. Závod jsme sledovali, přečtěte si reportáž.

Kvalifikace

V předposledním závodu sezóny 2017 Red Bull Air Race měl z obou Čechů lepší výchozí pozici v boji o body Petr Kopfstein, který zaletěl v kvalifikaci druhý nejlepší čas, dokonce jen těsně druhý za vítězem Mattem Hallem z Austrálie. O postup mezi nejlepších osm se Petr Kopfstein utká v neděli se Slovincem Peterem Podlunškem. „V závodě do toho dáme úplně všechno,“ komentoval dobrou formu průběžně pátý Petr Kopfstein. Martin Šonka – lídr průběžného pořadí – skončil po drobných technických problémech v kvalifikaci pátý a v Round of 14 se utká s Francouzem Nicolasem Ivanoffem.

P-20170917-00591_news

Složení dvojic pro Round of 14 (v závorce je pořadí v kvalifikaci):

Nicolas Ivanoff – FRA (10.) vs. Martin Šonka – CZE (5.)
Mikael Brageot – FRA (11.) vs. Kirby Chamblis – USA (4.)
Juan Velarde – SPA (9.) vs. Matthias Dolderer – GER (6.)
Francois LeVot – FRA (12.) vs. Yoshihide Muroya (3.)
Machael Goulian – USA (8.) vs. Pete McLeod – CAN (7.)
Peter Podlunšek – SLO (13.) vs. Petr Kopfstein – CZE (2.)
Cristian Bolton – CHI (14.) vs. Matt Hall – AUS (1.)

Round of 14

Oba čeští borci si s tratí, sami se sebou i se svými soupeři poradili! Martin Šonka nejprve s ledovým klidem překonal velice dobrý čas svého soupeře Nicolase Ivanoffa.
Poté Kirby Chamblis porazil nováčka soutěže Miku Brageota, ale jeho čas těsně nad 51 vteřin stačil nakonec na postup z pozice šťastného poraženého.
Ve třetím souboji přešel přes domácího Matthiase Dolderera španělský pilot Juan Velarde. Němec totiž zachyboval a trefil jeden z pylonů. Ale musel letět naplno, protože Španěl letěl velice rychle.
Čtvrtý souboj po zrychlení ve druhé části trati ovládl Japonec Yoshihide Muroya.
Postup do Round of 8 usnadnil čtyřmi trestnými vteřinami Michael Goulian mladému Kanaďanovi Pete McLeodovi. Ten si ale také neodpustil dvě trestné vteřiny.
Petr Kopfstein si bez problémů a o více než dvě vteřiny poradil s Peterem Podlunšekem, který také inkasoval dvě vteřiny za nepovolený náklon.
A osmičku postupujících doplnil vítěz kvalifikace Matt Hall, když bez problémů přelétal Cristiana Boltona.

P-20160904-02220_news

Pro Round of 8 přichystal tento závod pikantní souboj prvního Martina Šonky s průběžně druhým Pete McLeodem!
Do Round of 8 postoupili všichni adepti na medailové umístění, včetně Petra Kopfsteina.
Round of 8 začne v 16 hodin.

Složení dvojic pro Round of 8 (+ časy v Round of 14):

Matt Hall (0:51.241) – Mikael Brageot (0:51.141)
Yoshihide Muroya (0:52.048) – Kirby Chamblis (0:50.720)
Petr Kopfstein (0:52.076) – Juan Velarde (0:50.650)
Pete McLeod (0:52.672 vč. 2s pen.) – Martin Šonka (0:50.617)

Round of 8

Dvě tisíciny vteřiny! Takovým rozdílem porazil Matt Hall svého francouzského soupeře v první souboji.
Kirby Chamblis se do finále v Německu nepodívá. Podlehl Japonci Muroyovi a do finále jde Japonec.
Ve final 4 se bohužel nepodívá tentokrát ani Petr Kopfstein. V souboji s Juanem Velardem letěl jako první, ale hned po několika brankách ho rozhodí Tim De Mateo odvolal z trati pro údajné překročení maximálního přetížení. Opakované záběry a grafika ale nic takového nepotvrdily, další rozporuplné rozhodnutí.
Pete McLeod zaletěl v Round of 8 skvělý čas pod 51 vteřin. Na ledově klidného Martina Šonku to ale nestačilo!

r8_Sonka

Final 4

První ve finále letěl Matt Hall. Letěl perfektně a byl z toho čas pod 51 vteřin.
Po něm letěl Yoshihide Muroya a dokázal Australana překonat.
Španěl Velarde se snažil, co mohl, ale dvě vteřiny penalizací a přeci jen pomalejší let, stačil až na průběžné třetí místo.
Rozhodnutí měl v rukou Martin Šonka. Letěl opět skvěle, ale letadlo jako by vzduchem klouzalo přeci jen pomaleji než v případě Australana a Japonce. Nakonec třetí nejlepší čas.

podium_Lausitz

Po sedmém závodě na celkové pódium aspirují čtyři piloti. Martin Šonka vede s 63 body, Yoshihide Muroya je druhý s 59 body, na třetím místě je Pete McLeod s 56 body a bez šance není ani čtvrtý Kirby Chamblis s 52 body. Další piloti už nemají šanci zasáhnout do bojů o pódiová umístění. Matt Hall a Petr Kopfstein si to ale rozdají o páté místo – oba mají 37 bodů.

Na vyvrcholení dramatu s názvem Red Bull Air Race 2017 si budeme muset počkat do 16. října, kdy proběhne v Indianapolis v USA poslední „Race Day“ letošního roku.

Miroslav Oros, airZone.TV
Foto: Red Bull Content Pool, Sebastian Marko

Zveřejnit odpověď