Létající AeroMobil se představil v Monaku

Ve čtvrtek 20. dubna 2017 se v Monaku za přítomnosti monackého vévody Philipa se v rámci výstavy Top Marques Show představila druhá generace létajícího automobilu AeroMobil. Podle slovenského výrobce je AeroMobil připravený na příjem předobjednávek prvních 25 kus tzv. Founders Edition. Celkem plánuje AeroMobil výrobu cca 500 kusů tohoto modelu. Cena jednoho exempláře se bude pohybovat mezi 1,2 a 1,5 miliony Eur.

L1200183

Monacký prince – vévoda Philip v létajícím automobilu AeroMobil

aeromobil_01

 

Tisková zpráva společnosti AeroMobil (v původním znění, tedy ve slovenštině):

AeroMobil, jedinečná limitovaná edícia lietajúceho auta,
predstavená na Top Marques Show v Monacu

AeroMobil je pripravený na predobjednávky prvej edície
Lietajúce auto má za cieľ zmeniť spôsob cestovania a urobiť ho efektívnejším a lepším

(Monte Carlo, Monaco – 20.04.17) – Spoločnosť AeroMobil, ktorá sa globálne nachádza v popredí vývoja inovatívnych lietajúcich áut, dnes predstavila svoj nový model lietajúceho auta AeroMobil – na najexkluzívnejšej svetovej automobilovej výstave Top Marques Monaco. Spoločnosť tak splnila svoj záväzok vyrobiť komerčne dostupné vozidlo v roku 2017 a umožniť predobjednávky pre limitovanú prvú edíciu. Odhalenie AeroMobilu zdôrazňuje jeho postavenie na novom inovatívnom trhu integrovaných vozidiel a prináša možnosť revolučného spôsobu prepravy vďaka tomu, že lietajúce auto sa stane realitou.

AeroMobil napĺňa túžbu zákazníkov po skutočnej slobode pohybu vo vozidle, ktoré je jedinečné, atraktívne a navyše výkonné. Je vyrobené s cieľom ponúknuť ľuďom výber širokej funkcionality a flexibility, aké vie poskytnúť len kombinácia automobilu a lietadla. Bude ním možné cestovať za akéhokoľvek počasia a vďaka dvojitému režimu sa dĺžka cestovania do 1000 km skráti v porovnaní s tradičnými aerolíniami.

Dnešný deň je pre budúcnosť cestovania významný. Predstavenie AeroMobilu znamená, že sme pripravení prijať prvé predobjednávky a efektívnejšia osobná doprava sa čoskoro stane skutočnosťou, “ povedal Juraj Vaculik, spoluzakladateľ a generálny riaditeľ AeroMobilu. „Za týmto momentom stojí skúsený tím expertov z oblasti automobilovej a leteckej dopravy, ktorí chceli predefinovať hranice toho, čo je v cestovaní možné. Je pre nás cťou, že jeho kráľovská výsosť, monacký princ, dnes odhalil AeroMobil na Top Marques Show,“ dodal.

Lietajúce auto AeroMobil bolo navrhnuté s dôrazom na bezpečnosť, kvalitu, kreativitu a inováciu. Exteriér je vysoko aerodynamický a využíva najnovšiu kompozitnú konštrukciu z uhlíkových vlákien, ktorú možno nájsť v najsofistikovanejších športových automobiloch a lietadlách s cieľom urobiť ich ľahšie a silnejšie. Krídla sú vyrobené s pomocou pokročilých kompozitov, ktoré zabezpečujú spoľahlivé riadenie a vysokú manévrovaciu schopnosť. Geometria prednej nápravy je zároveň schopná prispôsobiť sa podmienkam na ceste a vo vzduchu. Bezpečnosť a kontrola sú najvyššou prioritou rovnako vo vzduchu ako na zemi.

V leteckej móde je lietajúce auto navrhnuté tak, aby preukazovalo stabilitu a predvídateľnosť s letovou obálkou, ktorá je porovnateľná s existujúcimi populárnymi malými lietadlami v oblasti všeobecného letectva. Kokpit vozidla je navrhnutý tak, aby obklopil pilota a kopilota v mimoriadne pevnej kompozitovej štruktúre, ktorá je schopná absorbovať a rozkladať energiu nárazu a zároveň si zachovať svoju interiérovú integritu. Vozidlo taktiež obsahuje najmodernejší balistický padák navrhnutý tak, aby priniesol lietajúce vozidlo bezpečne na zem v prípade, že sa pilot rozhodne pre jeho použitie. Počas jazdy na ceste, systém pre zabezpečenie cestujúcich využíva technológiu pyrotechnického bezpečnostného pásu v spojení s dvojstupňovými airbagmi. Tieto inovatívne systémy sú rovnako schopné poskytnúť pasažierovi ochranu v prípade, že sa vozidlo dostane do ťažkostí, keď bude v režime lietadla.

Uvedenie nového modelu AeroMobilu je významným míľnikom inžinierstva a dizajnu, ktorý je postavený na kreativite, predstavivosti, odhodlanosti a odbornej expertíze. Výsledkom je inovatívny produkt, ktorý je skutočne progresívny,” uviedol Douglas MacAndrew, CTO AeroMobilu. „Každý v tomto odvetví musí v procese vývoja vozidla prekonať zložité technické problémy a veríme, že AeroMobil, ktorý sme dnes predstavili, úspešne vyrieši tieto výzvy a umožní nám prezentovať produkt, ktorý nerobí kompromisy vo funkcionalite. Výsledkom je lietajúci automobil, ktorý v sebe spája inovatívne prvky s vysoko kvalitným zážitkom, aký piloti aj vodiči očakávajú,“ dodal.

Interiér lietajúceho auta kombinuje bezpečnosť a odľahčený dizajn s inovatívnymi funkciami a prináša rozpoznateľné a intuitívne riadiace systémy. Letové riadiace systémy sa hladko a predvídateľne transformujú na automobilové v priebehu niekoľkých sekúnd. AeroMobil má vlastný, dvojlitrový 4-valcový spaľovací motor vybavený turbom a FADEC (digitálnou riadiacou jednotkou). Na ceste bude poháňaný elektrickým systémom so zabudovaným elektronickým diferenciálom a adaptívnou prevodovkou. Motor bol upravený tak, aby sa dosiahlo výrazné zníženie hmotnosti oproti tradičným leteckým motorom. Zároveň prináša rozšírenú životnosť a spoľahlivosť. Počas letovej prevádzky má AeroMobil k dispozícii výkon 224 kW (~ 300 hp) , ktorý je dodávaný do vrtule prostredníctvom novo vyvinutého prevodového systému.

AeroMobil predstavený na výstave Top Marques je komerčne dostupný model, na ktorý bude výrobca prijímať predobjednávky priamo na mieste. Vozidlo by malo ísť do plnej výroby v najbližších rokoch. Prvé dodávky môžu zákazníci očakávať v roku 2020.

Nový AeroMobil bude k dispozícii v limitovanej edícii 500 kusov a bude sa predávať za cenu medzi 1,2 až 1,5 milióna EUR v závislosti od požiadaviek a špecifikácií zákazníkov. Prvých 25 modelov bude súčasťou špeciálnej série Founders Edition, ktoré budú obsahovať určité produktové výhody. Ich detaily budú oznámené neskôr.

Najnovší AeroMobil je zámerne koncipovaný ako atraktívne, skutočne výnimočné, technologicky pokrokové a v neposlednom rade luxusné vozidlo, ktorého cieľom je ukázať jedinečné inžinierske schopnosti celého tímu a pozicionovať AeroMobil ako inovatívnu značku a lídra v rýchlo sa vyvíjajúcom priemysle osobných lietajúcich vozidiel. Z dlhodobého hľadiska je stratégiou spoločnosti rozvíjať celý rad modelov rôznych cenových kategórií pre naplnenie rôznych trhových príležitostí, od osobnej dopravy až po mobilitu ako službu.

Aby sme v dlhodobom horizonte výrazne znížili náklady na lietajúce vozidlá, prinášame vysoko-objemový (high-volume) automobilový prístup do tradične konzervatívneho nízko-objemového (low-volume) leteckého priemyslu a výrazne znižujeme náklady na komponenty vďaka smart dizajnu, najnovším materiálom a automatizácii výroby, a to všetko v súlade s požiadavkami civilného leteckého priemyslu,“ uzatvára Juraj Vaculík, „Tento prístup je pozitívne prijímaný investormi. Sme radi, že sme získali investíciu od Patricka Hessela, prvotriedneho odborníka v týchto oblastiach. V nasledujúcich mesiacoch budeme rokovať s ďalšími investormi, ktorí môžu prispieť k nášmu inovatívnemu prístupu a posunúť nás do popredia priemyslu vyvíjajúceho lietajúce osobné vozidlá.“

Základné fakty o AeroMobile, lietajúcom aute

  • Kompletný prechod do letového režimu za menej ako 3 minúty

  • Dojazd Auto – 700 km (odhad pomocou NEDC cyklu)

  • Dolet Lietadlo (Max Cruise Range) ~750 km @ 75 % (1 200 m, ISA)

  • Palivová kapacita 90 ltr (95 RON benzín)

  • Priamy pohon nastaviteľnej vrtule (rýchlosť 2 400 otáčok za minútu)

  • Automobil – Maximálna rýchlosť 160 kph

  • Rýchlosti vo vzduchu – Vs / Vc / VD – 112 / 259 / 360 km/h

  • MTOW vzletové charakteristiky (Ground roll / Take Off Distance) – 397 / 595 m

  • Maximálna hmotnosť pri vzlete (MTOW) – 960 kg (využiteľné zaťaženie 240 kg)

Zveřejnit odpověď